Η κυβέρνηση θα πάρει τις εισηγήσεις των ειδικών και θα αποφασίσει, ξεκαθάρισε ο Χρήστος Ταραντίλης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι τα δεδομένα αλλάζουν «με την ώρα».
Την ίδια στιγμή πολλοί επιστήμονες ζητούν πιο σκληρά μέτρα. «Μονόδρομο» χαρακτήρισε τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, κάνοντας λόγο για σκληρό απαγορευτικό τριών εβδομάδων «που θα μας βγάλει από τη στενωπό».
«Είναι καιρός, όσο καθυστερούμε τόσο εξαπλώνεται ο ιός» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο κ. Πλατανησιώτης.
«Με τα δημοτικά νομίζω ότι δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα, τα γυμνάσια και τα λύκεια μάλλον βιαζόμασταν να τα ανοίξουμε» εκτίμησε δε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. «Είναι μονόδρομος (το σκληρό lockdown) όλοι μαζί μας να σφίξουμε την ψυχή μας και το σώμα μας να πάμε σε σκληρό lockdown τριών εβδομάδων και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της ζωής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ό,τι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα
«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.
Κουρασμένοι οι άνθρωποι…
Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» είπε.
Και συνέχισε: «Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».
Ο καθηγητής εκτίμησε εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε.
«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».
Όλα στο τραπέζι
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, το κύριο ζήτημα είναι να μείνουν τα νοσοκομεία «στείρα», δηλαδή «να μην μπει ο κορωνοϊός σε αυτά» για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη των ασθενών.
Κρίσιμο παραμένει το επόμενο 48ωρο για την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας, με όλα τα μέτρα να βρίσκονται στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας. Η προσπάθεια των ειδικών είναι σε όσες περιοχές έχουν βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με λήψη επιπλέον μέτρων.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις επιβαρυμένες περιοχές, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, με τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ να αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της πανδημίας.
Οπισθεν ολοταχώς
Για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζοντας ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.
«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κράτει οι μηχανές και όπισθεν ολοταχώς, για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας. Έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε.
«Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο, αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Είναι αμείλικτοι οι αριθμοί, δεν μπορούμε να τους παρερμηνεύσουμε και να μην πάμε στην ομάδα αυτή όπου ανιχνεύουμε τετραψήφιους αριθμούς. Από 1ης Φεβρουαρίου προστίθεται και το λιανεμπόριο. Πάμε προηγούμενη εβδομάδα, 25 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου, που αντιστοιχεί πρακτικά στην εβδομάδα 11 με 18 Ιανουαρίου, οπότε η μόνη δραστηριότητα που είχε απελευθερωθεί ήταν η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο και αν είναι θλιβερό και απογοητευτικό το συμπέρασμα από τους αριθμούς, δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να μη το βλέπουμε», τόνισε.
Μέχρι 25 Ιανουαρίου, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είχαμε καθοδική πορεία και συνέχιζε να είναι καθοδική, με click away στις 14 Δεκεμβρίου, κυνήγι, ψάρεμα, κομμωτήρια, είχαμε την εορταστική χαλάρωση.
«Ανιχνεύουμε διαρκώς αυξημένους αριθμούς του βρετανικού στελέχους, που μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από το κλασικό, κάτι που σημαίνει ότι σε πολύ μικρό διάστημα θα είναι κυρίαρχο παντού και η ταχύτητα θα είναι μεγάλη», υπογράμμισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Καταστροφικά τα στοιχεία
Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα» προειδοποίησε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλαος Σύψας αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής « θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».
«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων. Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά».
Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι, «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».
Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».
Πηγές: Euro2daylok