Η Δήμητρα Καρδάτου πριν από 12 χρόνια άφησε τη δουλειά της στο αρχιτεκτονικό γραφείο για να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, τη φύση, δημιουργώντας ένα πάρκο με βιολογικές καλλιέργειες.
Τη γνωρίσαμε δύο χρόνια πριν κάνοντας ρεπορτάζ για μέρη με καλό ψωμί και την ξεχωρίσαμε γιατί η μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων της φτιάχνεται από σιτάρι που καλλιεργεί η ίδια και διατίθεται σε βιολογικές λαϊκές αγορές. Στην πορεία, διαπιστώσαμε ότι «Το Περιβολάκι», όπως ονομάζεται το κτήμα της στα Μέγαρα, παράγει πολλά περισσότερα προϊόντα: από φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέχρι τυριά και παγωτό, όλα βιολογικά και πιστοποιημένα από τον ΔΗΩ.
Φυτεύοντας το «Περιβολάκι»
«Ανέκαθεν είχα αγάπη για τη φύση και η καλλιέργεια ξεκίνησε ως χόμπι. Επειδή δεν είχα βιοποριστικό κίνητρο, με ενδιέφερε η ποιότητα και όχι η ποσότητα, άρα αποφάσισα να καλλιεργώ βιολογικά. Αρχικά όλοι με πήραν στην πλάκα, αλλά εγώ το έβαλα πείσμα και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερα να έχω τα δικά μου προϊόντα και στην πορεία αυτό έγινε το βασικό μου επάγγελμα. Σήμερα, τα προϊόντα μας διατίθενται σε βιολογικές αγορές και το “Περιβολάκι” είναι ένα επισκέψιμο πάρκο, όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια πάνω στη φυτική και ζωική παραγωγή, γίνονται πικ νικ και τα παιδιά διασκεδάζουν με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που τους διδάσκουν -μεταξύ άλλων- την εποχικότητα της παραγωγής, την υγιεινή διατροφή και τον σεβασμό στη φύση», μας λέει η κυρία Καρδάτου, περιγράφοντας σύντομα την πορεία της από το 2009 έως σήμερα.
Μέσα στο 40 στρεμμάτων κτήμα, αλλά και στα 240 επιπλέον στρέμματα στα Γεράνεια Ορη, καλλιεργούν σιτηρά όπως δίκοκκο και μαυραγάνι, οπωροκηπευτικά, ελιές, αμπελώνες και αμυγδαλιές, ενώ στο κτήμα φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, πουλερικά, αμνοερίφια, ελάφια και παγόνια. Η φιλοσοφία τους βασίζεται στη διαρκή ανακύκλωση ώστε όλα να αξιοποιούνται στο ακέραιο. Ετσι, η πρώτη ύλη μεταποιείται σε διάφορα προϊόντα στο εργαστήριο αρτοποιίας, το τυροκομείο και το εργαστήριο παγωτού, ενώ ό,τι περισσεύει γίνεται τροφή για τα ζώα ή κομπόστ για τα φυτά. «Ξεκινήσαμε με το ψωμί και τα αρτοποιήματα, που εναλλάσονται ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα των υλικών και πλέον στην γκάμα μας έχουμε τυριά όπως γίδινη γραβιέρα, αιγοπρόβεια φέτα και τυροζούλι με πιπέρι καγιέν, καθώς και παγωτό από γίδινο γάλα χωρίς αυγά, που φτιάχνουμε με μαύρη ζάχαρη ή ξυλιτόλη και φρούτα εποχής», σημειώνει η κυρία Καρδάτου, τονίζοντας ότι η ίδια συμμετέχει σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες, ενώ κρατάει τις συνταγές της επτασφράγιστο μυστικό!
Μελλοντικά σχέδια
«Πέρα από το κομμάτι της παραγωγής, το “Περιβολάκι” είναι για εμάς ένα επισκέψιμο πάρκο για χαλάρωση και μάθηση. Γι’ αυτό διαθέτουμε αίθουσα γευσιγνωσίας και πραγματοποιούμε σεμινάρια και εκδηλώσεις. Στα άμεσα σχέδια μας είναι επίσης η δημιουργία μίας “σχολής μικρών αγροτών”, για να μαθαίνουν τα παιδιά να καλλιεργούν, να φροντίζουν τα ζώα και να μεταποιούν, καθώς και ενός “εστιατορίου” εντός θερμοκηπίου, όπου οι επισκέπτες θα διαλέγουν τα λαχανικά γύρω τους και εμείς θα τα μαγειρεύουμε», αναφέρει η κυρία Καρδάτου, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο ετοιμάζουν και το e-shop τους.
info
«Το Περιβολάκι», Αγιος Λουκάς, Δρόμος Μεγάρων – Αλεποχωρίου, Μέγαρα, τηλ.: 22960 90053, to-perivolaki.gr
Το πάρκο είναι επισκέψιμο κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού.
Από: Μάρω Σενετάκη – olivemagazine.gr