Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 5th Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα 6-9 Μαρτίου 2024 συμμετείχε ο Δήμος Μεγαρέων.
Ο σκοπός του θεσμού και οι εργασίες των Συνεδρίων αποτελούν ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του ελλαδικού χώρου. Τα πρωτοπόρα και καινοτόμα αυτά Συνέδρια διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια και συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας από πολλές χώρες, των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων και βοηθά στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη την υφήλιο, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού (αρχαιολογικού, θρησκευτικού κλπ) και όχι μόνο.
Ο Δήμος Μεγαρέων με την ξεχωριστή και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά παρουσίασε τη δική του πρόταση στο Συνέδριο με θέμα: «Μέγαρα – 3.000 χρόνια ιστορίας – Μία αρχαία κρήνη στο φως, ένα θαμμένο αρχαίο λιμάνι προς αποκάλυψη…». Ο σκοπός των προτάσεων ψηφιοποίησης που κατατέθηκαν από τον Δήμο Μεγαρέων δια του εκπροσώπου του και εισηγητή, Αθανασίου Παπαμιχάλη, ειδικού συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Μεγαρέων, στο Συνέδριο, ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου του Δήμου Μεγαρέων.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν φιλοδοξούν αφενός να προκληθεί «πολιτιστική αφύπνιση» των συμπολιτών «εντός των τειχών» και αφετέρου στοχεύουν στην ένταξη των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και όλων των περιοχών του Δήμου Μεγαρέων στον χάρτη πολιτιστικών προορισμών, αξιοποιώντας την μακραίωνη ιστορία του και τις παραδόσεις του τόπου και των ανθρώπων του, παράλληλα με την προστασία των πρωτότυπων μνημείων και σημείων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που βρίσκονται σε κίνδυνο.