E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΑ Παναγιώτης Μαργέτης

Ο Δήμος Μεγαρέων συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ήφαιστος» της ΕΕΤΑΑ.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» σχεδιάστηκε στη βάση της διαπίστωσης, ότι η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Υλοποιείται σε πέντε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Στον Δήμο Μεγαρέων, στον Δήμο Αθηναίων, στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στον Δήμο Κερατσινίου – Ρέντη και στον Δήμο Σαλαμίνος. Το εν λόγω έργο εδράζεται στο Κοινωνικό Μοντέλο της Αναπηρίας, επιδιώκοντας να προωθήσει μία πιο ενσυνείδητη προσέγγιση στα ζητήματα αναπηρίας και υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, το Animasyros education και την ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια», υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει ως βασικό στόχο την παροχή κρίσιμων δεξιοτήτων, εξειδικευμένων γνώσεων και απαραίτητων εργαλείων σε εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα όρια των Δήμων – πιλότων. Επιδιώκεται η συστηματική ενίσχυση των δυνατοτήτων τους, ώστε να μετατραπούν σε καταλύτες για την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων στις κοινότητές τους.
Στις δράσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και αποσκοπούν ξεκάθαρα στην προσέγγιση, στην εκπαίδευση και στον μετασχηματισμό των στάσεων και των συμπεριφορών των μελών της κοινότητας σχετικά με θέματα αναπηρίας, συμμετέχουν από τον Δήμο Μεγαρέων πέντε υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου, πέντε εκπαιδευτικοί Α΄ βάθμιας και πέντε εκπαιδευτικοί Β’ βάθμιας εκπαίδευσης. Βασικός στόχος είναι η προαγωγή μιας πιο ισότιμης και αποδεκτής κοινωνικής πραγματικότητας, όπου η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση θα αποτελούν τα βασικά θεμέλια.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος που υπεγράφη και η σύμβαση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, τον λόγο έλαβε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης Panagiotis Margetis, ο οποίος κατέθεσε τη δική του εμπειρία δηλώνοντας: «Έχοντας συμμετάσχει σε πρόγραμμα του “youth in action” βιωματικής προσέγγισης ανθρώπων που στερούνται την όρασή τους ολικώς, στερούμενος κι εγώ την όρασή μου – φορώντας ειδική μάσκα – και προσπαθώντας να εκτελέσω τις καθημερινές μου λειτουργίες, συνειδητοποίησα όχι μόνο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και την τιτάνια δύναμη της ψυχής τους, καθώς και την απόλυτη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντεπεξέλθουν στο καθετί. Στον Δήμο Μεγαρέων μετά από ενημέρωση που είχα από τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελο Κακοσαίο υπάρχουν 400 εγγεγραμμένα μέλη που είναι Δημότες του Δήμου. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό μέσο και να χειριστούμε τα εργαλεία του προγράμματος ώστε να αντιμετωπίσουμε τα «προβλήματά» τους με άλλη προσέγγιση και σε διαφορετική βάση για να μπορούν να έχουν ανεπτυγμένη κοινωνική – επαγγελματική αλλά και προσωπική ζωή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρόκειται για άτομα με αστείρευτες ψυχικές δυνάμεις και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ικανότητες. Δικαιούνται ισότητα στην πρόσβαση και στη ζωή. Δικαιούνται σεβασμό και κυρίως να εμπεδώσουμε ότι όσο δυνατοί κι αν είναι δεν υποχρεούνται να αντέχουν για πάντα ζώντας στο «περιθώριο»».
Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, θα συντάξει σχετικό Υπόμνημα, το οποίο θα κατατεθεί προς τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας) και προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη και το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου θα κατατεθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς υιοθέτηση για να αξιοποιείται από τους Δήμους πανελλαδικά.