E-Megara-GR
Γρηγόρης Σταμούλης Ένωση Πολιτών ΜΕΓΑΡΑ

Γρηγόρης Σταμούλης: «Ποιοι ευθύνονται για τα εκατομμύρια που δεν μπήκαν στα ταμεία του Δήμου»

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα πολλά εκατομμύρια, που δεν μπήκαν στα ταμεία του δήμου και επομένως χάθηκαν από τις εισφορές, που έπρεπε να πληρώσουν ιδιοκτήτες από την εφαρμογή του σχεδίου στην βιομηχανική περιοχή Μεγάρων, αλλά και στην περιοχή ακρογιάλι της Νέας Περάμου και επειδή η τωρινή διοίκηση προσπαθεί με ασάφειες να επιρρίψει ευθύνες συλλήβδην  στις προηγούμενες διοικήσεις, άρα και στην Διοίκηση Σταμούλη, κάτι που κάνει βεβαίως συστηματικά και δια πάσαν νόσο και πάσα ….., νομίζω πως αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε γεγονότα, στοιχεία και χρονολογίες, που να αποδεικνύουν ποίοι έπρεπε να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, για να εισπράξει ο Δήμος τα εν λόγω χρήματα και δεν τις έκαναν, προκειμένου οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο νόμος προβλέπει, πως μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής ενός σχεδίου, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, να προβεί στον καταλογισμό των εισφορών, που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων του σχεδίου, που εγκρίθηκε. Προβλέπει δε πως όλες οι εργασίες και ενέργειες για τον  καταλογισμό πρέπει να ολοκληρωθούν ανυπερθέτως εντός πέντε (5) ετών.

Η πράξη εφαρμογής για την βιομηχανική περιοχή εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2009 και ο καταλογισμός των εισφορών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.

Ή τότε διοίκηση (είχε αναλάβει από 1-1-2007),  που γνώριζε πολύ καλά το θέμα, αφού επί των ημερών της εγκρίθηκε η πράξη εφαρμογής, άρα δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ή μη ενημέρωση, έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τον καταλογισμό των εισφορών και είχε περιθώριο ενάμιση χρόνο, αφού η θητεία της έληξε τον Δεκέμβριο του 2010.

        Δυστυχώς δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Στην διοίκηση αυτή, που είναι η πρώτη και βασική υπεύθυνη, συμμετείχε και ο νυν δήμαρχος, ο κ. Μαργέτης, αλλά και ο νυν αντιδήμαρχος κ. Σάλτας, ως ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου.

Η επόμενη διοίκηση στα τέσσερα χρόνια της θητείας της είναι σίγουρο, ότι θα είχε ενημερωθεί και επομένως θα έπρεπε μέσα σε αυτό το τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να πράξει τα δέοντα για τον καταλογισμό των εισφορών. Δυστυχώς ούτε αυτή έπραξε το παραμικρό.

Η προθεσμία των πέντε (5) ετών έληγε τον Δεκέμβριο του 2014. Η διοίκηση μας ανέλαβε τα καθήκοντά της  την 1 Σεπτεμβρίου 2014. Νομίζω, πως και ο πλέον κακόπιστος και κακοπροαίρετος πολίτης δεν είναι δυνατόν να καταλογίσει την οποιαδήποτε ευθύνη στην διοίκηση μας, διότι σε αυτό το διάστημα των τριών μηνών ήταν ανθρωπίνως αδύνατον, να είχαμε προλάβει, να ενημερωθούμε και πολύ δε περισσότερο να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, που προβλέπονται, για τον καταλογισμό των εισφορών.

       Επομένως αποδεικνύεται περίτρανα, πως η μόνη διοίκηση που ΔΕΝ ευθύνεται για αυτή την απώλεια των πολλών εκατομμυρίων είναι η διοίκηση Σταμούλη.

Όταν ενημερωθήκαμε για αυτή την εκκρεμότητα και επειδή είχε ήδη παρέλθει η προθεσμία και δεν μπορούσαμε να προβούμε σε γενικό καταλογισμό των εισφορών, διότι θα ήτανε παράνομο, δεν αρχίσαμε να κάνουμε θόρυβο και να επιρρίπτουμε ευθύνες στους προηγούμενους, αλλά προσπαθήσαμε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, να δοθεί παράταση προκειμένου να εισπράξει ο Δήμος τις εισφορές λόγω της εφαρμογής του σχεδίου. Από το υπουργείο μας είχαν υποσχεθεί, ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα είχανε έτοιμο το νομοσχέδιο, το οποίο όμως για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν κατατέθηκε μέχρι τώρα στη Βουλή.

Παράλληλα και επειδή ο νόμος υπό κάποιες προϋποθέσεις έδινε το περιθώριο των είκοσι (20) ετών για την είσπραξη των εισφορών, όταν επρόκειτο να γίνει κάποια αγοροπωλησία στην βιομηχανική περιοχή Μεγάρων ή στο Ακρογιάλι της Νέας Περάμου ο Δήμος εισέπραττε την προβλεπόμενη εισφορά με το σκεπτικό, ότι το αρμόδιο δικαστήριο θα έκρινε τελικά εάν έπρεπε αυτή η είσπραξη να παραμείνει στο δήμο ή να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη, εάν δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εξαίρεσης του νόμου.

Επίσης επειδή το θέμα ήταν πάρα πολύ σοβαρό, διότι ο Δήμος απ’ αυτές τις παραλείψεις εστερείτο μεγάλων χρηματικών ποσών (14 εκατομ. περίπου), τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν και έπρεπε να διατεθούν για την εκτέλεση έργων στην βιομηχανική περιοχή, εδόθη εντολή για την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), η οποία όταν ολοκληρώθηκε στάλθηκε προς το υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου, να αποδοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που τους αναλογούν.

      Απομένει στην παρούσα διοίκηση, να παρακολουθήσει το θέμα και να πράξει τα δέοντα για τα περαιτέρω.

 

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α

τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΕΠΙΚΕΦ. ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΜΕΛΟΣ Γ.Σ ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ