E-Megara-GR
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΓΑΡΑ

Γ. Μπερδελής: Αδικαιολόγητη και ανεξήγητη η καθυστέρηση πολεοδόμησης της Βαρέας

Η πολεοδόμηση της Βαρέας κατά κοινή ομολογία, είναι ένα έργο που θα φέρει ανάπτυξη και θα δώσει υπεραξία στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά, και παρότι υπάρχει εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. η εκκίνηση του μεγάλου αυτού έργου καθυστερεί, χωρίς όμως μέχρι σήμερα από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου να γίνονται γνωστές οι αιτίες στα συνεχόμενα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, αφού κατά τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων Β. Σάλτα «η διοίκηση θα τοποθετηθεί δημόσια όταν πρέπει, γνωστοποιώντας ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα που επιλύονται».

Για το μεγάλο θέμα της πολεοδόμησης της Βαρέας παρεμβαίνει με επιστολή που μας απέστειλε ο κ. Γ. Μπερδελής.

Ένας  άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια ζητήματα και με τεράστια προσφορά στα κοινά του Δήμου Μεγαρέων με μακρά θητεία στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο οποίος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη και ανεξήγητη  καθυστέρηση» του έργου. 


Αναλυτικά η παρέμβαση του Γ. Μπερδελή 

«Είναι γνωστό σ’ όλους η σημασία (οικονομική & κοινωνική) του έργου της πολεοδόμησης της Βαρέας. Η δυνατότητα δημιουργίας μιας παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο δηλαδή να αρχίσουμε την διαδικασία πολεοδόμησης εργάσθηκαν όλες οι διοικήσεις του Δήμου από το 2000 που δημοπρατήθηκε το Γ.Π.Σ.

Σήμερα, έχουμε το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για το κόστος του έργου.

Έχουμε όμως και μια αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση στην ανάθεση πολεοδόμησης της Βαρέας.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε ερώτημα επικεφαλής δημ. συμβούλου της αντιπολίτευσης για δεύτερη φορά δεν έπεισε με τις δικαιολογίες του για την καθυστέρηση κανέναν, γιατί απλά κανένας δεν κατάλαβε τα υπονοούμενά του.

Εύλογα λοιπόν ερωτήματα προκύπτουν για τη “διαδικασία” που έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή στο θέμα της ανάθεσης της πολεοδόμησης της Βαρέας, που κατά την ταπεινή μου άποψη μόνο διαφανής δεν είναι!

Ακούγονται πολλά για συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Και επειδή ακούγονται πολλά για «έτοιμες λύσεις» – για να μην χρησιμοποιήσω άλλον όρο – που η διοίκηση προωθεί, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάθεσης με κρυστάλλινες και καθαρές διαδικασίες από υπερ-παραταξιακή επιτροπή όπου:

  1. Με σεβασμό στις προδιαγραφές της Τεχνικής Υπηρεσίας
  2. Με δημοσιοποίηση του έργου ώστε να συμμετέχουν όσον δυνατόν περισσότερα μελετητικά γραφεία
  3. Με ορισμό επιτροπής υπαλλήλων από το δημ. συμβούλιο (όπως στις δημοπρασίες) που θα διεκπεραιώσει και θα αναδείξει τον ανάδοχο σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο νόμος.
  4. Με κλειστές προσφορές των μελετητικών γραφείων όπου κανένας δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις οικονομικές προσφορές.

Η διοίκηση του Δήμου δεν πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα σοβαρά αυτά θέματα με μια αλαζονεία που δεν συνάδει με την αρχή της διαφάνειας, γιατί για συλλογικότητα δεν μιλάμε»!

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Μπερδελής