E-Megara-GR
ΜΕΓΑΡΑ

Εγκρίθηκε το καταδυτικό πάρκο στη Βαρέα Μεγαρων – Πώς θα διαμορφωθεί

Εγκρίθηκε νέο καταδυτικό πάρκο στα Μέγαρα. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Χωροθέτηση Καταδυτικού Πάρκου (Φιλόδημος ΙΙ) σε θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μεγαρέων»

Περιγραφή του έργου

Το Καταδυτικό Πάρκο στα Μέγαρα θα έχει συνολικό εμβαδό 30 στρ. και πρόκειται να αναπτυχθεί με τις παρακάτω υποδομές, με γνώμονα την ποιοτική, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του.

Επιφανειακοί πλωτήρες

  • Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων Καταδυτικού Πάρκου
  • Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής
  • Αγκύρωση πλωτήρων

Τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

  1. Η πόντιση ενός αεροσκάφους.
  2. Η πόντιση ενός πλοίου.
  3. Η πόντιση τριών συνθέσεων αγαλμάτων

Καταδυτικές διαδρομές

Οι διαδρομές αυτές έχουν σχεδιαστεί ως εξής:

Διαδρομή Α

Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα START-1 που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου.

Διαδρομή Β

Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα START-2 που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου.

Φάσεις κατασκευής

Η κατασκευή του Καταδυτικού Πάρκου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις εξής φάσεις:

  • Προετοιμασία εργοταξίου
  • Πόντιση πλωτήρων
  • Πόντιση αγαλμάτων
  • Πόντιση αεροσκάφους και πλοίου (τεχνητά ναυάγια)

Το Καταδυτικό Πάρκο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Βαρέας.

Ακόμα σημειώνεται ότι το σύνολο του παραλιακού μετώπου από το δυτικό τμήμα του λιμένα της Πάχης και για όλο το μήκος της Πολεοδομικής Ενότητας 11 (Βαρέα) έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή διερεύνησης για τη δημιουργία υδατοδρομίου, στο πλαίσιο της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών της Πάχης για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα.

Τονίζεται ότι το προτεινόμενο Καταδυτικό Πάρκο χωροθετείται στο δυτικό τμήμα της εν λόγω περιοχής διερεύνησης δημιουργίας υδατοδρομίου σε απόσταση περίπου 2χλμ. από τον λιμένα της Πάχης, επομένως κρίνεται ότι δεν θίγεται τυχόν μελλοντική χωροθέτηση υδατοδρομίου στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ