E-Megara-GR
ΜΕΓΑΡΑ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙ

Τήν ερχόμενη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 Ιουλίου 2024, γιορτάζει η Οσιοπαρθενομάρτυς και Αθληφόρος Αγία Παρασκευή, γιαυτό καί με μεγαλοπρέπεια πανηγυρίζει η ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ στο Μάζι Μεγάρων.

Η Ιερά Πανήγυρη θα αρχίσει από τη ΠΕΜΠΤΗ το απόγευμα,  25 Ιουλίου, 6μ.μ. παραμονή της γιορτής, μέ τον αγιασμό με τα ιερά λείψανα της Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια στις 7,30 θα ψαλεί ο Μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Εκπροσώπου της Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, κυρίου κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ο Οποίος «κατά ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν» θα αποστέλει καί εφέτος από τό Φανάρι γιά τριακοστη πέμπτη συνεχή χρονιά Εκπρόσωπό Του για να τελέσει την Πανήγυρη.

Φέτος Πατριαρχικός Εκπρόσωπος θά ειναι ο περισπούδαστος Αρχιερέας του Οικουμενικοῦ Θρόνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυμβρίας κ. ΜΑΞΙΜΟΣ.

Ανήμερα της γιορτής από τις 5 το πρωί θα ψαλεί ο Ορθρος της εορτής και στις 8, τό πρωϊ, θα ἀρχίσει η πανηγυρική Θεία Ευχαριστία με πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, θα ακολουθήσει δέ, η Λιτανεία περιξ του Ναού για την Αρτοκλασία και το κέρασμα των προσκυνητων. Μαζί μέ τόν Πατριαρχικό Εκπρόσωπο θα συλλειτουργήσουν οι αδελφοί της Μονής Αρχιερείς: Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ.

Τό απόγευμα της εορτής θα γίνει ο μεθέορτος εσπερινός καί το μνημόσυνο των Κτιτόρων, στις 7μ.μ. κατά τη Μοναχική τάξη.

Στη πανήγυρη θα ψάλει ο Βυζαντινός Χορός προσκεκλημένων Ιεροψαλτῶν Μοναχῶν και λαϊκῶν.

Στην εκκλησιαστική αυτή εορτή και πανήγυρι, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά (η οποία σημειωτέον έχει καθαρά εκκλησιαστικό, λειτουργικό και μοναστηριακό χαρακτήρα) θα συμμετάσχουν Ηγούμενοι Ιερών Μονών, Κληρικοί, εκπρόσωποι Ιερών Μονῶν καί οι Πολιτικοί Αρχοντες.

Πηγή aixminews.gr