Θα ‘ρθει μια μέρα (2)…
Θα ‘ρθει μια μέρα,
που οι ειδικές, εκτός ΑΣΕΠ, προσλήψεις στο Δήμο θα γίνονται από δια-παραταξιακή επιτροπή ώστε οι άνθρωποι να μην εκβιάζονται, να μην έχουν δεσμούς εξάρτησης από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Τα αυτονόητα λέμε εδώ, τα στοιχειώδη και ελάχιστα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ώστε οι αιρετοί να μην μετατρέπονται σε ηγεμόνες καταπατώντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δε πολίτες, ελεύθεροι και αδέσμευτοι, να ασκούν το δικαίωμα στην εργασία, καθώς και το εκλογικό τους δικαίωμα, απρόσκοπτα!
Σημειώνουμε εδώ ότι η πρόταση αυτή καταγράφεται στο προεκλογικό πρόγραμμα (2019-2023) της παράταξης που διοικεί το Δήμο…
Ας τα αφήσουμε πίσω όλα αυτά!
Θα ‘ρθει μια μέρα,
για μια αλλαγή διοικητικής κουλτούρας σε τοπικό επίπεδο αυτοδιοίκησης, μια άλλη σχέση διοικούντων και διοικουμένων, πολιτών και αιρετών. Να εγκαταλείψουμε το μοντέλου του «ενός ανδρός αρχή», των κλειστών και σκοπιμοθηρικών συσκέψεων για το πώς θα κερδηθούν οι επόμενες εκλογές…
Να περάσουμε σε εποχές άμεσης δημοκρατίας, συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών.
Τα Τοπικά Συμβούλια των Δήμων έχουν θεσμική δυνατότητα να συγκαλούν λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές! Χτίζοντας μια τέτοια σχέση με τους δημότες θα μάθουμε τι είναι αναγκαίο, τι εφικτό, τι λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες, τι διαθέσιμες τεχνοκρατικές λύσεις υπάρχουν (χρηματοδοτικά εργαλεία, διοικητικές δράσεις, διεκδικήσεις πόρων μέσω σχεδίων).
Φανταστείτε, λόγου χάρη, να είχαμε αναπτύξει τέτοια κουλτούρα συνεχούς επικοινωνίας με τους δημότες, πόσο μεγαλύτερη δύναμη θα είχαμε ως Δήμος να αντισταθούμε σε αποφάσεις εις βάρος της περιοχής μας όπως αυτή με την μεταφορά φορτίων LNG από το δρόμο του Περάματος.
Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που θα καταρτίσουμε σχέδια δράσης και θα εντάξουμε αρμονικά ευάλωτες κοινωνικές ή φυλετικές ομάδες στην τοπική κοινωνία. Αντί να παρακολουθούμε αδρανείς, ας περάσουμε στις καλές πρακτικές που ακολουθούν πολλές πόλεις πανελλαδικά και διεθνώς! Σχέδια δράσης και για την πολιτική προστασία, για την οργανωμένη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών!
Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που οι προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής θα μελετηθούν και θα τύχουν χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία μας. Για να αποκτήσουν οι πόλεις μας εξέχουσα και αναγνωρίσιμη πολιτιστική ταυτότητα απαιτείται πρώτα από όλα να ζούμε με τα μνημεία μας.
Όπως, για παράδειγμα, την προοπτική προστασίας και ανάδειξη του εξέχοντος Μνημείου του Καρός, διαμόρφωση διαδρομής για επισκέπτες και αποκατάσταση του παρακείμενου λατομείου (πρόταση του αρχαιολόγου Ν. Τσονιώτη σε πρόσφατη εκδήλωση στο Δημαρχείο).
Εκεί θα μπορούσε να διοργανωθεί μιας μεγάλης κλίμακας γιορτή κατά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ή η ανάδειξη του μνημείου αναφοράς των Μεγάρων, της «Μεγαρικής Κρήνης» ή «Κρήνης του Θεγένους», «με μια προβολή μικρής ταινίας με εικονοκινητική τεχνική (animation), η οποία θα περιέγραφε όλη την Κρήνη, αποκατεστημένη στο έγχρωμο μεγαλείο της…» όπως προτείνει ο καθηγητής Θ.Π. Τάσιος στο ομώνυμο (της Κρήνης) βιβλίο του Nils Hellner έκδοσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (2008). Με μελέτες και επιμέλεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και κατόπιν βέβαια με προγραμματικές συμβάσεις, μπορούμε να αλλάξουμε πολιτισμικά την μοίρα του τόπου μας.
Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που θα απαιτήσουμε την ανέγερση σύγχρονου Μουσείου Μεγάρων, βάση αρχικών μελετών συμπολίτισσας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ώστε να φιλοξενηθούν τα σπουδαιότατα Μεγαρικά αγάλματα – με προεξάρχον τη Νίκη των Μεγάρων – (βλ. σχ. Βιβλίο του καθηγητή Δεσπίνη, έκδοσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης του 2010). Μια τέτοια υποδομή την αξίζει η πόλη μας, σε ανταπόδοση στην συμβολή της στην Ελληνική Ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου.
Θα ‘ρθει μια μέρα,
Που θα οι νέοι των πόλεών μας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και στον πολιτισμό της πόλης, της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Η αλλαγή των πόλεων ξεκινά από την αγωγή και την Παιδεία!
Θα ‘ρθει μια μέρα,
Να διοργανώσουμε ένα Πανελλήνιο ή Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας ώστε να εκπονηθούν επιστημονικές διατριβές και «…να ξαναγραφτεί η Ελληνική Ιστορία με εκείνο το κομμάτι που λείπει από την Ιστορία των Μεγάρων», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Θ.Π. Τάσιος σε ντοκιμαντέρ του Δήμου Μεγαρέων το 2009. Από ένα τέτοιο έργο μπορούμε στη συνέχεια να παραγάγουμε κατάλληλες έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις που θα διδάσκονται στα σχολεία της πόλης, ώστε πρώτα εμείς να γνωρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά…!
Για να έρθει αυτή η μέρα, για να αλλάξουμε τις πόλεις μας, θέλει δουλειά πολύ…!
Ένα είναι βέβαιο,
ότι η αλλαγή είναι στο χέρι μας!
Ας είμαστε Πολίτες Κάθε Μέρα, Με Ανοιχτούς ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
Υ.Γ. το «θα ‘ρθει μια μέρα…» είναι τίτλος ερωτικού ποιήματος του μεγάλου μας ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
Θανάσης Ι. Παπαμιχάλης
Κοινωνιολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τον πολίτη» με Υποψήφιο Δήμαρχο Μεγάρων-Νέας Περάμου τον Παναγιώτη Μαργέτη