E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΡΑ Παναγιώτης Μαργέτης

Μήνυμα δημάρχου Παναγιώτη Μαργέτη για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Αγαπητοί συμπολίτες,
Σήμερα, γιορτάζουμε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας: την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και μάλιστα την πεντηκοστή επέτειο. Στις 24 Ιουλίου του 1974, η χώρα μας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, αφήνοντας πίσω τη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας και του καθεστώτος που αποτέλεσε ταπεινωτική εμπειρία για το Έθνος, βαδίζοντας με αποφασιστικότητα προς την εδραίωση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
Αυτή η ημέρα μας θυμίζει τη σημασία της δημοκρατίας και καταδεικνύει την πολυτιμότητα του δικαιώματος κάθε πολίτη να συμμετέχει ελεύθερα και ισότιμα στην πολιτική ζωή του τόπου του. Μας θυμίζει, επίσης, τους αγώνες και τις θυσίες όσων αντιστάθηκαν στη δικτατορία, όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους για τις αξίες αυτές.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν ήταν ένα εύκολο επίτευγμα. Ήταν το αποτέλεσμα της απόλυτης θέλησης για δημοκρατία και του αδιάκοπου αγώνα χιλιάδων Ελλήνων που πίστεψαν σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας, καθώς βεβαίως και της συνέργειας όλων των πολιτικών δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η θυσία και η στάση τους αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για όλους μας.
Σήμερα, καλούμαστε να προστατεύουμε και να ενδυναμώνουμε τη δημοκρατία μας. Να διαφυλάττουμε τις αρχές και τις αξίες της, να ενισχύουμε τους θεσμούς της και να εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και προόδου.
Ας έχουμε κατά νου ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είναι μία διαρκής και συλλογική πορεία της κοινωνίας που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή και την υπευθυνότητα όλων μας. Οφείλουμε να αποτελούμε το καλύτερο παράδειγμα για τους νέους, ούτως ώστε να οικοδομήσουμε μαζί ένα μέλλον φωτεινό, με σεβασμό στις αξίες και στις αρχές που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.
Με αίσθημα ευθύνης και ελπίδας
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων
Παναγιώτης Ι. Μαργέτης