Με επιτυχία στέφτηκε η άσκηση πολιτικής προστασίας, που διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης “BEYOND” (επιχειρησιακή μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), την Κυριακή 20/11 στο Αλεποχώρι, με τη συμμετοχή πολλών φορέων αλλά και πολιτών.
Η άσκηση είχε δύο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό, ενώ εστίασε στην άμεση/βραχυπρόθεσμη διαχείριση μιας κρίσης, στις πρώτες δηλαδή ώρες μετά την εκδήλωση ενός φαινομένου, που είναι και οι πλέον κρίσιμες, τόσο για τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες, όσο και για τους φορείς και τις διαδικασίες που πρέπει να κινηθούν άμεσα και ταυτόχρονα, περιορίζοντας παράλληλα τον πανικό. Οι στόχοι της άσκησης ήταν η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μέσω ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας, ο έλεγχος της υλικοτεχνικής τους υποδομής και των μέσων που διαθέτουν, καθώς και η δοκιμή της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού τους.
Η άσκηση επί χάρτου, έλαβε χώρα στην αίθουσα του εξοχικού κέντρου “Θάλασσα” και εστιάστηκε στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και συνεπακόλουθων κατολισθήσεων, βασισμένη στη σχετική διαδικτυακή γεωπληροφορική πλατφόρμα του BEYOND, για την οποία είχαν ενημερωθεί σε σχετικό σεμινάριο τον Ιούνιο, ο Δήμαρχος κ. Σταμούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Φυλακτός, και οι Διευθυντές κ.κ. Πρωτόπαππας και Ιωαννίδου. Οι βασικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές (επικεφαλής του κέντρου BEYOND) και οι επιστημονικοί συνεργάτες του BEYOND, Αλεξία Τσούνη (ερευνήτρια) και Κωνσταντίνος Λουπασάκης (καθηγητής ΕΜΠ). Η πλατφόρμα του BEYOND, συνεισφέρει στη συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση στοιχείων σχετικών με φυσικές καταστροφές, εν προκειμένω πλημμύρες και κατολισθήσεις, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείρισή τους, όπου άλλωστε επικεντρώθηκε το θεωρητικό μέρος της άσκησης.
Το πρακτικό μέρος της άσκησης, με επίκεντρο πάντα τις άμεσες/βραχυχρόνιες ενέργειες, εστιάστηκε στο ίδιο αντικείμενο και περιελάμβανε επιτόπιο έλεγχο, οδηγίες και δοκιμές συντονισμού σε δύο περιοχές υψηλού κινδύνου του Αλεποχωρίου, στο ρέμα “Δελφίνια”. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για γενικά μέτρα προστασίας, τρόπους παροχής βοήθειας προς πολίτες που κινδυνεύουν, τρόπους διαφυγής, ασφαλή σημεία συγκέντρωσης κλπ. Η άσκηση πεδίου οργανώθηκε με βάση τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 και την εκτίμηση επακόλουθων κινδύνων, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής.
Οι φορείς που εμπλέκονταν στην άσκηση, ήταν όσοι ενδέχεται να κληθούν να συνδράμουν σε φυσικές καταστροφές:
• Δήμος Μεγαρέων
• Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
• Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
• Ελληνική Αστυνομία
• Τροχαία
• Εθελοντική Ομάδα “ΚΟΥΡΟΣ”
• Εθελοντική Ομάδα “ΣΕΔ”
• Εθελοντική Ομάδα “ΟΕΜ”
• ΕΚΑΒ
• Επιχειρησιακή μονάδα “BEYOND” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Μετά την άσκηση, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Ήταν μια σημαντική δράση, που στέφθηκε με επιτυχία. Κάθε άσκηση πολιτικής προστασίας είναι μια μικρή δοκιμασία όλων όσων ενδέχεται να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, σε ανύποπτο χρόνο και σε άγνωστο βαθμό έντασης, ένα φυσικό φαινόμενο. Πάνω από όλα χαίρομαι για τον καλό συντονισμό των φορέων, στοιχείο που έχει αποδειχθεί το πλέον κρίσιμο σε καταστάσεις πανικού, όπως οι φυσικές καταστροφές. Εύχομαι να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτές τις γνώσεις και δυνατότητες αλλά, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί, εκτιμώ οτι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας.»
Σχετικά Άρθρα:
Μέγαρα : Εκατοντάδες κλήσεις και αφαιρέσεις πινακίδων, διπλωμάτων, αδειών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Μεγαρέων
ΔΗΜΟΣ
Μέγαρα: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση έλλειψης δασκάλων
ΔΗΜΟΣ
Μήνυμα Δημάρχου Μεγαρέων για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη του 1973
ΔΗΜΟΣ
Νέα δωρεά της Megara Resins με ένα απορριμματοφόρο στο Δήμο Μεγαρέων
ΔΗΜΟΣ