Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων με θέμα: «Διέξοδοι και μέλλον στην αγροτική παραγωγή της Αττικής» που έλαβε μέρος στις 27 Φεβρουαρίου 2022 για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής και των υπέρογκων λοιπών αυξήσεων σε ρεύμα καύσιμα και γεωργικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα πολλαπλασιαστικό υλικό).
Όλοι οι ομιλητές ανέλυσαν την τρέχουσα κατάσταση με την τρομερή αύξηση του κόστους παραγωγής που απειλεί καίρια κι άμεσα την συνέχιση της Αγροτικής Δραστηριότητας καθώς και τον ορατό κίνδυνο μιας επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης για την χώρα.
Το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ και άλλων παροχών ήταν αυτό που μονοπώλησε τη συζήτηση. Υπήρξε πρόταση – και μάλιστα από δικηγόρο – για μαζική προσφυγή κατά της ΔΕΗ για να μην χρεωθεί ολόκληρο το ποσό της ρήτρας. Με δεδομένο ότι όλοι είδαν πως τελικά η επιστροφή του 80% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, τον Δεκέμβριο, ήταν μόλις στο 45% για τους μήνες Αύγουστο-Δεκέμβριο του 2021. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Μόσχος δήλωσε χτες το βράδυ: «Το κόστος παραγωγής δεν θα μπορέσει να μετακυλιστεί στο καταναλωτή. Δεν γίνεται να διπλασιαστούν οι τιμές λιανικής.
Ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι είναι η κυβέρνηση. Να πάρει μέτρα που τα ζητάμε εδώ και καιρό, να μπορούν οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν, οι πτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να λειτουργούν, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να ψωνίζουν. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν αυξήσεις πάνω από 10%. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πρέπει να καταργηθεί. Απεδείχθη ότι η επιστροφή της ρήτρας ήταν 45%, με τις εκκαθαρίσεις που ήρθαν. Το πετρέλαιο έχει φτάσει στο 1,60, τα λιπάσματα στο ταβάνι.
Είναι η χειρότερη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο. Γίναν οι μικρότερες κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Αυτό μπορούσαν οι άνθρωποι, αυτό κάνανε. Και τους συγχαίρουμε για αυτό που κάνανε. Γιατί οι περισσότεροι δεν ήμασταν εκεί. Η προσπάθεια θα γίνει από τους λίγους.» Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Μόσχος είπε ότι «είναι η ώρα των αποφάσεων και όχι για δικαιολογίες, όπως ότι φταίει π.χ. η ουκρανική κρίση.
Οι τιμές που μας χρεώνουν είναι πολλαπλάσιες από αυτό που θα έπρεπε. Αυξάνει η κυβέρνηση τα έσοδά της από τον φόρο στο πετρέλαιο, αλλά δεν τα δίνει πίσω στους αγρότες. Αυξάνει τα έσοδα η ΔΕΗ αλλά δεν τα δίνει πίσω στα νοικοκυριά. Αυξάνουν τα ποσοστά κέρδους τους οι εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά δεν μας τα δίνουν πίσω. Έχει περιθώρια η κυβέρνηση.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, Παναγιώτης Σακελλαρίου, είπε ότι «αν βρισκόμασταν πριν από 10 μέρες, είχα να προτείνω κινητοποιήσεις, πορείες, διαμαρτυρίες. Σήμερα όλα φαίνονται σκοτεινά. Όλες οι κυβερνήσεις αυτές τις κρίσεις (σ.σ. πόλεμος στην Ουκρανία) τις χρησιμοποιούν σαν άλλοθι.» Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επέρχεται μια επισιτιστική κρίση. Από τη στιγμή που παραγγέλνεις κάποια καράβια καλαμπόκι και ακυρώνονται οι παραγγελίες από το εξωτερικό, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά.» ο Σωτήρης Καστάνης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Μεγάρων-Δυτικής Αττικής, είπε ότι «τα γεγονότα της Ουκρανίας ήδη έχουν επηρεάσει τις αγορές, η αβεβαιότητα είναι πιο έντονη όπως και το ρίσκο της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα φροντίσει η χώρα να γίνει αυτάρκης, γιατί ο πόλεμος θα φέρει πείνα και δυστυχία, με τις ανατιμήσεις των τροφίμων.» Ως πρώτο βήμα, πάντως, οι παρευρισκόμενοι μεμονωμένοι παραγωγοί και οι οργανώσεις που συμμετείχαν, αποφάσισαν να στείλουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Παπαβασίλης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, «θα ζητάμε στο ψήφισμα τα εξής: • Να πληρώνουμε απευθείας το ποσό της έκπτωσης που μένει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και να μην υπάρχουν προσθαφαιρέσεις.
Να ξεκινήσουν άμεσα τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. • Τα Νέα Σχέδια Βελτίωσης να είναι πιο ευέλικτα χωρίς τις υπερβολικές προϋποθέσεις των τραπεζών. • Η επιστροφή του ΕΦΚ να γίνει βάσει των τιμολογίων του πετρελαίου που έχει καταναλώσει ο καθένας, όχι βάσει του ΟΣΔΕ ούτε να γίνει μοιρασιά εξίσου σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.» Τέλος, ο κ. Παπαβασίλης αναφέρθηκε στο θέμα των νέων Σχεδίων Βελτίωσης και στο πώς θα μπορέσουν οι αγροτικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες: «Τα Σχέδια Βελτίωσης που θα βγουν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να προκηρυχθούν με σωστές βάσεις και απαιτήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούμε. Για να γίνουν οι επιχειρήσεις μας, αγροτικές και μη, πιο βιώσιμες. Να δείξουμε την πραγματική αποτύπωση, του τι καλλιεργούμε, πού καλλιεργούμε και πώς παράγουμε έτσι ώστε να πάρει το σωστό μήνυμα η κεντρική εξουσία και να μας δώσει τα μεγαλύτερα όπλα και εργαλεία.
Είναι σημαντικό κομμάτι. Να αποτυπώνουμε σωστά αυτό που καλλιεργούμε. Να υπάρξει και παράλληλη έγκριση του ενεργειακού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά. Να εκμεταλλευτούμε αυτό το 85% επιδότηση, λόγω πυρόπληκτης περιοχής. Τρέχοντας το Σχέδιο Βελτίωσης, να τρέξει και από τη ΔΕΔΔΗΕ η έγκριση του ενεργειακού χώρου, να μην περιμένουμε δύο χρόνια για να ξεκινήσει ο συμψηφισμός. Να υπάρξουν ευέλικτες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης. Να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο τον ΕΛΓΑ.
Η εμπιστοσύνη μας στον ΕΛΓΑ έχει χαθεί επειδή υπάρχει υψηλό ασφάλιστρο και μειωμένη απόδοση από αυτό. Κοιτάμε από την πολιτεία να μας αφήσει να δηλώσουμε στο ΟΣΔΕ ό,τι πραγματικά καλλιεργούμε και έτσι να ζητήσουμε εμείς με δική μας ευθύνη τι θέλουμε να ασφαλίσουμε, με υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν θα απαιτήσουμε να αποζημιωθούμε για αγροτεμάχια που δεν έχουμε ασφαλίσει.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε και το κόστος ενέργειας και τους τζίρους μας και τα νερά μας, για να πάρει το μήνυμα η κεντρική εξουσία ότι ο πρωτογενής τομέας ειδικά στη Δυτική Αττική είναι το Α και το Ω.» Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε κι η επιτακτική ανάγκη αντίδρασης από όλους τους παραγωγικούς φορείς καθώς κι οι τρόποι έκφρασης αυτής.