E-Megara-GR
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το μνημείο Μικρασιατών προσφύγων αποτελεί ένδειξη τιμής στους προγόνους τα πόλης της Νέας Περάμου και κουβαλάει όλες εκείνες τις σημειολογικές αναφορές που το κάνουν σημαντικό για τους απογόνους του και για την πόλη της Νέας Περάμου.

Αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο τριών μαρμάρινων στοιχείων. Οι δύο κυματοειδείς μαρμάρινες στήλες παραπέμπουν σε ένα ενιαίο και αδιάσπαστο όγκο ο οποίος κόπηκε στα δύο, ο ένας εκ των δύο αντιστράφηκε, συμβολίζοντας έτσι το βίαιο τρόπο με τον οποίο εκδιώχθηκαν οι πρόσφυγες από τη γενέθλια γη και διαρρήχτηκαν οι προγονικοί τους δεσμοί.

Ταυτόχρονα συμβολίζουν τις δύο πατρίδες ,την Πέραμο της Κυζίκου και την Νέα Πέραμο Αττικής αυτές που η θάλασσα ενώνει και η θάλασσα χωρίζει, αναφορά που επιτυγχάνει η κυματοειδής απόληξη και των δύο. Τις στήλες κοσμούν στην κορυφή τους, την Ανατολική, η παλιά σφραγίδα της Περάμου Κυζίκου από το 1876 και τη Δυτική , ο λογότυπος της Δημοτικής Κοινότητας της Νέας Περάμου από το 1824.

Οι μαρμάρινοι όγκοι φέρουν εγχάρακτα και από τις δύο πλευρές , τα ονόματα των οικογενειών που μετοίκησαν στη Νέα πατρίδα.
Η τρίτη μαρμάρινη στήλη από τη μία πλευρά φέρει χαραγμένο τμήμα του χάρτη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας στον οποίο φαίνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η νοητή διαδρομή που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τη την Πέραμο Κυζίκου μέχρι τη Νέα Πέραμο Αττικής
Στην άλλη πλευρά υπάρχει εγχάρακτη η εικόνα της πόλης της παλιάς Περάμου όπως αυτή αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του βιβλίου Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη (1968) ,Η Πέραμος της Κυζίκου .
Τις εγχάρακτες παραστάσεις του μνημείου φιλοτέχνησε με το δικό του προσωπικό και παραστατικό τρόπο ο γλύπτης κος Γεώργιος Κικώτης.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα μνημείο διαδραστικό ! Οι μαρμάρινες στήλες τοποθετούνται πάνω σε μια ευρύτερη βάση η οποία περιτριγυρίζεται από ελεύθερο χώρο (μικρή πλατεία) που αφήνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να το περιηγηθεί περιμετρικά ,να το επεξεργαστεί και να αντιληφθεί τα μηνύματα που φέρει. Πρωταρχικός σκοπός ήταν η προσβασιμότητα του χώρου από όλους, ακόμη και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το μνημείο δεσπόζει στην πλατεία με τον όγκο και τη θέση του .Αποτελεί ένα ιδανικό σκηνικό μνήμης σε έναν ευρύτερο χώρο που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη της Νέας Περάμου κάνοντας την πλατεία Μικρασιατών μια ακόμη εστία πολιτισμού και καθημερινής διεξόδου των κατοίκων.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ : Τσουμπανά Ροδοπή- Παπανίκος Δημήτριος
ΓΛΥΠΤΗΣ: Γεώργιος Κικώτης
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ