Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα
Τον στρατηγικό σχεδιασμό του για ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο, το οποίο θα καταστήσει την Αττική Μητροπολιτική Περιφέρεια που «δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, μια Περιφέρεια που θα αναλαμβάνει, θα προλαμβάνει, θα συμπεριλαμβάνει» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στη Real News στο φύλλο της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης αφορούν σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, όπως το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Αττική, ύψους άνω του μισού δις ευρώ, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, εξασφαλίζοντας, όπως είπε «περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενάντια στον αποκλεισμό και στην εξαίρεση».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν από την κυβέρνηση οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη μιας πραγματικά αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, στο πρότυπο των καλών πρακτικών της Ευρώπης. «Για εμάς ο όρος – κλειδί είναι η μητροπολιτικότητα. Αυτή θα είναι η πραγματική τομή και μεταρρύθμιση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Άμεσες και κάθετες διαδικασίες. Ζητάμε τον κάθετο έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι απαιτείται μητροπολιτική διαχείριση μειζόνων ζητημάτων, όπως η οδική ασφάλεια και η πολιτική προστασία, όπου απαιτείται άμεση συνέργεια των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Αναφέρθηκε ακόμα, με αφορμή την τοποθέτηση νέας διοίκησης στο Πάρκο Τρίτση, στον σχεδιασμό για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών με την ενοποίηση και αναβάθμιση των αστικών και περιαστικών πάρκων, ενώ δήλωσε ότι αναμένεται το πόρισμα της δικαιοσύνης για τη διακοπή υδροδότησης στην Αίγινα, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.
Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι αισθάνεται το ίδιο δημιουργικός, από όποια θέση και αν κλήθηκε να υπηρετήσει τα κοινά: «Βασική μου αποστολή, ήταν και είναι να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα, στην κοινωνία και στους πολίτες. Με αυτή την έγνοια αρχίζει και τελειώνει κάθε μέρα μου: να ανταποκρίνομαι συνεχώς με τις πράξεις μου στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
-Ποιες είναι οι πρώτες αποφάσεις σας μετά από δυο μήνες στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής;
Οι πρώτες αποφάσεις μας αφορούν στη διαχείριση επειγόντων ζητημάτων της καθημερινότητας, σύμφωνα με το νέο μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας, που κάνει πράξη τη φιλοσοφία της Μητροπολιτικής Αττικής. Στόχος μας είναι η Περιφέρεια, να μην αφήνει κανέναν πίσω, να αναλαμβάνει, να προλαμβάνει, να συμπεριλαμβάνει. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία, βάζουμε σε άμεση εφαρμογή ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Αττική. Μιλάμε για μια περιοχή που αν και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των παραγωγικών μονάδων της Περιφέρειας, για χρόνια έμενε στην αφάνεια. Μέσα στην επόμενη πενταετία, πάνω από μισό δις ευρώ θα διατεθεί σε αναπτυξιακά έργα και πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και προοπτική οριζόντιας ευημερίας.Ένα παρόμοιο σχέδιο ετοιμάζουμε και για την Ανατολική Αττική. Θα το ανακοινώσουμε σε μερικές εβδομάδες από τώρα. Παράλληλα, δίνουμε λύσεις σε τρέχοντα θέματα της καθημερινότητας που για καιρό είχαν μπει «κάτω από το χαλί». Δώσαμε προτεραιότητα σε έργα όπως είναι η αποκατάσταση του οδικού δικτύου Καλλονής – Επιδαύρου, η κατάσταση του οποίου ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία και οικονομία για πάνω από τέσσερις μήνες. Βάζουμε όμως τέρμα και στις «εκπτώσεις». Ο νόμος δεν έχει κομματικό πρόσημο. Όλοι είναι ίσοι απέναντι του και το αποδείξαμε στην πράξη με το ξήλωμα παράνομων αφισοκολλήσεων, από όποιον και αν έγιναν. Τέλος, σε θεσμικό επίπεδο, στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσαμε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, προκειμένου να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας με όρους απόλυτης διαφάνειας, σε ρεαλιστική βάση. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και στο τέλος της δικής μας θητείας, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά.Η επόμενη διοίκηση θα ξέρει ακριβώς τι παραλαμβάνει.
-Τι σχεδιάζετε για το 2024;
Οι προκλήσεις και οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Ο σχεδιασμός μας δεν περιορίζεται στο 2024. Βάζουμε θεμέλια για τις κομβικές πολιτικές των επόμενων χρόνων. Επείγει η οχύρωση της Περιφέρειας απέναντι σε κάθε φυσική απειλή. Θέλουμε την Αττική ασφαλή,πράσινη και βιώσιμη. Ήδη συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, με έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης. Μεγάλος στόχος μας είναι η εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και χρήματος για τους πολίτες και τις υπηρεσίες μας, εξορθολογίζοντας τις δαπάνες μας. Πολύτιμος βοηθός μας είναι η ψηφιοποίηση. Εξασφαλίζουμε ευκολία, διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και μειώνουμε σημαντικά τον μέσο χρόνο εξυπηρέτησης των πολιτών. Παράλληλα, δίνουμε προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή με τη χρηματοδότηση δομών για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων και ευπαθών συμπολιτών μας.Έχουμε ήδη εξασφαλίσει με συντονισμένες ενέργειες περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενάντια στον αποκλεισμό και στην εξαίρεση.
-Το κομμάτι των αρμοδιοτήτων έχει ξεκαθαριστεί μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης; Παρατηρούμε για χρόνια για παράδειγμα άλλος να έχει την ευθύνη για ένα δρόμο και άλλος για μια πλατεία.
Για εμάς ο όρος – κλειδί για ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης είναι η μητροπολιτικότητα. Αυτή θα είναι η πραγματική τομή και μεταρρύθμιση, ειδικά για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Άμεσες και κάθετες διαδικασίες. Ζητάμε τον κάθετο έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Από τη μελέτη και την προκήρυξη, μέχρι την πιστοποίηση, την υλοποίηση και – φυσικά – την απαραίτητη λογοδοσία στους πολίτες. Έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ατέρμονες καθυστερήσεις στα κρίσιμα έργα υποδομής. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που τους δημιουργούν σύγχυση. Και συμμερίζομαι την άποψη ότι η συζήτηση για το πού τελειώνει η αρμοδιότητα του κράτους και πού αρχίζει αυτή της Αυτοδιοίκησης δεν τους αφορά.Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας στην κεντρική κυβέρνηση και νομίζω ότι η συζήτηση είναι πλέον πιο ώριμη από ποτέ. Ένα πρώτο βήμα θα είναι το Παρατηρητήριο Έργων, μια προεκλογική μας δέσμευση, την οποία ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός σε εθνικό επίπεδο,κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες.
-Η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στην αποφόρτιση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως στον Κηφισό;
Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, που επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη.Αντιμετωπίζεται μόνο με την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής. Δεν μπορεί κάθε Δήμος να εκπονεί δική του μελέτη υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στη μετακύλιση του κυκλοφοριακού φόρτου στους όμορους Δήμους. Είναι πια σαφές ότι η Αττική έχει μετατραπεί σε ενιαία κυκλοφοριακή οντότητα. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου επηρεάζει μέχρι την Αγία Παρασκευή και τα Μεσόγεια. Απαιτείται, συνεπώς, μητροπολιτική μελέτη κυκλοφορίας για το Λεκανοπέδιο. Και εφόσον το κεντρικό κράτος μας αναθέσει αυτή την ευθύνη, η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να την αναλάβει, πάντοτε σε σύμπραξη και με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου.
-Όσον αφορά την πολιτική προστασία ποιος είναι ο σχεδιασμός εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου; Έχετε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας;
Έχοντας υπηρετήσει επί 11 χρόνια ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, αλλά και από τη θητεία μου στην Πολιτική Προστασία στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, των μεγάλων πυρκαγιών και πλημμυρών, έχω ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα. Ένα πρώτο δείγμα της δικής μας γραφής ήταν η κινητοποίηση των μέσων της Περιφέρειας και ο αρμονικός συντονισμός με τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και των Δήμων στην πρόσφατη κακοκαιρία «Αυγή». Είναι αυτονόητο ότι χωρίς συνεργασία και συνεννόηση με τους άλλους φορείς, δεν αποδίδει κανένα μέτρο, όσο καλοσχεδιασμένο και αν είναι.Η Περιφέρεια όμως οφείλει να καταρτίζει και να εφαρμόζει δικές της πολιτικές. Η πολιτική προστασία βρίσκεται άλλωστε στο επίκεντρο του προγράμματός μας, όπως ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες της Αττικής. Με δράσεις που εκτείνονται από τη σύσταση και λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και την αγορά εξοπλισμού με πόρους του Προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης, έως τους τακτικούς καθαρισμούς και την κινητοποίηση εθελοντών. Την τελευταία δεκαετία, θρηνήσαμε εκατοντάδες συνανθρώπους μας σε φυσικές καταστροφές και το αττικό τοπίο πληγώθηκε βαριά. Μόνη αποτελεσματική ασπίδα προστασίας, πέραν του συστηματικού σχεδιασμού, είναι η συνειδητοποίηση ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι παρόντες και ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί διαρκή εγρήγορση και πρόληψη.
-Πρόσφατα ορίσατε νέα διοίκηση στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου;
Ο ορισμός νέου διοικητικού σχήματος στον φορέα διαχείρισης του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» υπηρετεί πρακτικές ανάγκες, αλλά έχει και έναν έντονο συμβολισμό, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανοικτό δημόσιο χώρο της Αττικής. Ξεκινάμε από τη φροντίδα των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, και συνεχίζουμε με την επέκτασή τους. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει ένα εκτενές πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων, καθώς και την εφαρμογή masterplan για την αποκατάσταση καμμένων εκτάσεων και τη δημιουργία πράσινων διαδρομών που θα ενώνουν τα περιαστικά πάρκα της Αττικής. Πρέπει, όμως, να εμπεδωθεί μια νέα αντίληψη για τους χώρους αυτούς. Τα πάρκα μας δεν πρέπει να είναι στατικά. Τα θέλουμε λειτουργικούς, ζωντανούς και αυτοδύναμους χώρους, με σύγχρονες υποδομές και πλήρη προσβασιμότητα.Που δεν θα προσφέρουν μόνο αισθητική απόλαυση και αναψυχή, αλλά θα συνδέονται με ενεργές δράσεις ποιότητας ζωής, κυκλικής οικονομίας και πολιτισμού, με απόλυτα ασφαλές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
-Στην Αίγινα τι έγινε τελικά; Υπήρξε δολιοφθορά ή βλάβη όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος;
Θυμίζω ότι η Περιφέρεια κινήθηκε ταχύτατα, υποβάλλοντας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά τη μηνυτήρια αναφορά, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθούν οι διαδικασίες διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές και το Λιμενικό Σώμα. Προκαλεί, ασφαλώς, εύλογα ερωτηματικά, ότι ήταν η τέταρτη φορά που γίναμε θεατές ενός ανάλογου γεγονότος. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της έρευνας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος. Δεν είναι δουλειά μας να υποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο έργο της. Στο ενδιάμεσο, μέχρι την αποκατάσταση της υδροδότησης, οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπορούν να περιμένουν και γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να αποστέλλουμε εμφιαλωμένο νερό, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πιο ευάλωτοι.
-Έχετε διατελέσει δήμαρχος, γενικός γραμματέας, υφυπουργός και τώρα περιφερειάρχης. Πού αισθάνεται πιο δημιουργικός ο Νίκος Χαρδαλιάς;
Παντού και πάντα. Βασική μου αποστολή, ήταν και είναι να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα, στην κοινωνία και στους πολίτες. Αγαπώ την ευθύνη, δεν τη φοβήθηκα ποτέ και ούτε θα το κάνω τώρα. Το πέρασμα από διαφορετικές θέσεις της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν συσσωρεύει μόνο πείρα. Δίνει και τη δυνατότητα να προσεγγίζεις ένα πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, κάτι που τελικά συμβάλλει στη συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ως υφυπουργός μπορούσα να κατανοήσω πώς σκέφτεται ένας δήμος και τώρα, ως περιφερειάρχης γνωρίζω πώς δουλεύει ένα υπουργείο και οι υπηρεσίες του. Βεβαίως, το πέρασμα αυτό ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει δικαιολογημένα τις προσδοκίες. Με αυτή την έγνοια αρχίζει και τελειώνει κάθε μέρα μου: να ανταποκρίνομαι συνεχώς με τις πράξεις μου στην εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες.