E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ

Ο Δήμος Μεγαρέων στις 52 “Smart Cities” του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»

Ανάμεσα σε 52 Δήμουςο Δήμος Μεγαρέων εντάχθηκε στις 2 Ιουλίου 2024 στη δράση Smart Cities του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Την ένταξη των 52 Δήμων στη δράση ανακοίνωσαν, πριν από λίγες ημέρες, οι υπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για τον Δήμο Μεγαρέων προϋπολογίστηκε το ποσό των 1.029.698,24 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος που ανέρχεται σε πάνω από 39 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ» έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έξυπνες εφαρμογές πληροφορικής και τεχνολογίας με σκοπό τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση σύγχρονων αναγκών των κατοίκων, των επιχειρήσεων αλλά και των επισκεπτών σε κάθε Δήμο που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα.

«Τα εργαλεία της τεχνολογίας μας παρέχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να αναδομήσουμε τις πόλεις μας φιλικές προς το περιβάλλον, προσβάσιμες στους πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν σήμερα τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα για μετακίνηση, ψυχαγωγία, διασκέδαση και πλήρη κοινωνικοποίηση μέσα σε αυτές.

Εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και ενέργειας και άρα οικονομίας χρημάτων και ρύπων.

«Με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στους ανθρώπους που οφείλουμε να παρέχουμε ίσες ευκαιρίες για να έχουν ίσα δικαιώματα, οφείλουμε και πρέπει να παραδώσουμε την προοπτική «έξυπνων πόλεων» στα παιδιά μας και άρα στο μέλλον του Δήμου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, μετά την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα.

Ο Δήμος Μεγαρέων αφού ανέλυσε τις ανάγκες και τα τρωτά σημεία του σε επίπεδο ψηφιακών υπηρεσιών σχεδίασε να υλοποιήσει δράσεις που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο επιλέξιμων δράσεων του προγράμματος και μεταξύ άλλων οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

– Έξυπνες στάσεις για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αφορά σε υποδομές προσβασιμότητας για ΑμεΑ και υποδομές διαχείρισης κυκλοφορίας.

– Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς τα ΑμεΑ.

– Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης Δημοτικών και Σχολικών κτηρίων και έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού εντός Δημοτικών κτηρίων που αφορά σε πληροφοριακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

– Έξυπνο οδηγό πόλης που αφορά στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων μέσω ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

– Πλατφόρμα διαχείρισης παιδικών σταθμών που αφορά επίσης στην εξυπηρέτηση πολιτών.

– Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και παροχή συστήματος τηλεργασίας.