E-Megara-GR
“Ορίζοντες” ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΑ Παναγιώτης Μαργέτης

Παν. Μαργέτης: Διαφωνούμε με την διατήρηση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ.

Για το θέμα της εξαίρεσης της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. από τον κατάλογο των επιχειρήσεων, με βάση την έκθεση που παρουσίασε το Δ.Σ. της Κοινωφελούς επιχείρησης, πήρε θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13 Νοέμβρη και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παν. Μαργέτης.

Ο κ. Μαργέτης στην τοποθέτηση του τόνισε πως ένας από τους λόγους που αναφέρει ο νόμος προκειμένου να μην προκύψει κατάργηση μίας επιχείρησης είναι ότι αυτή πρέπει να έχει ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, κάνοντας γνωστό πως στην εισηγητική έκθεση για τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. το μόνο εξειδικευμένο αντικείμενο είναι η διοργάνωση της έκθεσης Μεγάρων Γη.

Ο Παν. Μαργέτης ανέφερε ότι σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο που έγινε για να ενημερωθούν οι δήμοι σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να διατηρηθούν οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, δόθηκαν παραδείγματα που αφορούσαν περιπτώσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος και εγνωσμένου κύρους, όπως για παράδειγμα η Κοινωφελής Επιχείρηση που διαχειρίζεται όλη τη διοργάνωση του καρναβαλιού της Πάτρας ή αυτή που εκμεταλλεύεται τα λουτρά Πόζα, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ..

Συνεχίζοντας ο νέος δήμαρχος Μεγαρέων υποστήριξε ότι για να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η διατήρηση ή μη της επιχείρησης πρέπει να υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία, επισημαίνοντας πως στην έκθεση που παραδόθηκε δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό στοιχείο από το οποίο να βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. προφανώς δεν είναι κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά ούτε και μέσα από τις δράσεις της μπορεί να είναι οικονομικά αυτάρκης.

Με βάση τα λεγόμενα του ο κ. Μαργέτης θέλησε να μεταφέρει με σαφήνεια στο σώμα ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. στηρίζεται σε ποσοστό 80-90% στην επιχορήγηση του δήμου και δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη.

Ένα άλλο  στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. δεν μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία αφορά τις προσλήψεις, με τον κ. Μαργέτη να γνωστοποιεί πως από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν εγκρίθηκε καμία πρόσληψη, όχι μόνο για την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αλλά και για καμία Κοινωφελή Επιχείρηση και Νομικό Πρόσωπο με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γενικότερα στην λειτουργία των ΚοινωφελώνΕπιχειρήσεων.

Πρόσφατο παράδειγμα στο οποίο στηρίχθηκε ο κ. Μαργέτης, ήταν η πλήρωση της μίας θέσης διευθυντή αλλά και τεσσάρων ακόμη θέσεων για διοικητικούς υπαλλήλους στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., θέσεις οι οποίες δεν εγκρίθηκαν.

Όσον αφορά τα λεγόμενα περί «παροχής ευελιξίας» από την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., ο νεοεκλεγείς δήμαρχος τόνισε πως αυτή η άποψη δυστυχώς έχει ανατραπεί στο μεγαλύτερο βαθμό, διότι όλες οι προσλήψεις πλέον και των κοινωφελών επιχειρήσεων γίνονται με τον ίδιο τρόπο που γίνονται και στο δήμο.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις που γίνονται γι’ αυτά, γίνονται και από τους δήμους, αφού παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό, κάτι που συμβαίνει και στα προγράμματα που έρχονται μέσω του ΟΑΕΔ.

Ο Παν. Μαργέτης ήταν επιφυλακτικός μόνο στο πρόγραμμα που αφορά τα ΑΜΕΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι το μόνο πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το δήμο, ευελπιστώντας όμως ότι στην επόμενη δημόσια πρόσκληση θα αναφέρεται και η πρόβλεψη της υλοποίησης του προγράμματος για το δήμο.

Όσον αφορά τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων που και αυτή αναφέρθηκε, επεσήμανε πως εύκολα μπορεί να γίνει τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στο δήμο, ώστε να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν μόνιμη θέση.

Κλείνοντας ο νέος δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό των ετήσιων εξόδων της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. που αφορά κυρίως διοικητικά έξοδα τα οποία αγγίζουν τις 180.000 έως 200.000ευρώ. Ποσό το οποίο (κατ’ αυτόν), αν η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. περάσει στο δήμο θα εξοικονομηθεί.

Με βάση όλα όσα προανέφερε ο Παν. Μαργέτης ξεκαθάρισε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί διαφωνεί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την διατήρηση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ..

Η στάση του νεοεκλεγέντα δημάρχου, μπορεί να αιφνιδίασε κυρίως τα στελέχη της σημερινής διοίκησης, έκανε όμως τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τις σκέψεις τους για διατήρηση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ..

Και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών συμβούλων σεβάστηκε την θέση και την άποψη του νέου δημάρχου αλλά και τον σχεδιασμό που ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν κάνει για να ασκήσουν διοίκηση από την 1/1/2024.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως με την αλλαγή που έγινε στο δήμο στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ο κ. Μαργέτης ως νέος δήμαρχος επιλέγει να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της αυτοδιοίκησης ανοίγοντας μια νέα σελίδα χωρίς την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. στο καλεντάρι του.

 

πηγή : aixminews.gr