Παρασκευή και 13 σήμερα με πολλούς να θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη, με τις ατυχίες και τις κακές συμπτώσεις να… παραμονεύουν
Παρασκευή και 13: Γιατί η μέρα θεωρείται γρουσούζικη;
Πριν από τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:
- Ο Μυστικός Δείπνος, με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή.
- Ότι η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή
Κάποιοι κάνουν λόγο και για την αρνητική ενέργεια της ημέρας Παρασκευής, καθώς Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός, Παρασκευή ξεκίνησε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του με τα ζώα της Κιβωτού, Παρασκευή έγινε η μεγάλη σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ.
Στην Αμερική και την Αγγλία, η Παρασκευή ήταν η ημέρα κατά την οποία κρεμούσαν τους θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα η ημέρα να αποκαλείται και Ημέρα του Κρεμασμένου.
Ακόμα και σήμερα, ο αριθμός 13 θεωρείται τόσο γρουσούζικος, που κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια με τον αριθμό αυτό, πηδώντας από το 12 στο 14.
Η πρόληψη αυτή παραμένει ιδιαίτερα επίμονη σύμφωνα με τη ναυτική παράδοση, η οποία τονίζει πως η έναρξη ενός ταξιδιού με το πλοίο ημέρα Παρασκευή, φέρνει κακοτυχία. Ο μύθος γύρω από την Παρασκευή και 13 ήταν η βάση για τη δημιουργία της ομότιτλης ταινίας.