Η πρώτη αποικία στον Άρη ονομάζεται Star City και σχεδιάστηκε από τους Έλληνες Αρχιτέκτονες Νίκο Παπαπανούση και Τατιάνα Κούπα ιδρυτές του μελετητικού τους γραφείου DELTA ARCHITECTS σε συνεργασία με το διάσημο πανεπιστήμιο της Αμερικής ΜΙΤ με την ομάδα του δρα George Lordos στο ερευνητικό τμήμα αστροφυσικής αεροναυπηγικής.
Το project “STAR CITY’ βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε 100 συμμετοχές στον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Βραβείων Αποικίας του Άρη τον Οκτώβριο του 2019 από μια ομάδα κριτών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από την Mars Society, NASA και SpaceX. (περισσότερες πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του project εδώ)
Η ιδέα για την «Star City» είναι ένα ολοκληρωμένο κοινωνικοτεχνικό όραμα για την έναρξη μιας ανθρώπινης αποικίας στον πλανήτη Άρη. Αποτελείται από πέντε πλούσια σε ενέργεια, πολιτιστικά διαφορετικά χωριά, που ιδρύονται μέσα σε λίγα χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, έτσι ώστε κάθε χωριό να έχει πρόσβαση στα άλλα τέσσερα για υλική και κοινωνική υποστήριξη, έμπνευση, αναψυχή, νέες ιδέες και κοινωνικοποίηση.
Ο σχεδιασμός παρέχει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη με άφθονη ενέργεια, ευέλικτες και αποδοτικές κατασκευές και βιομηχανικές δυνατότητες και ευκαιρίες για σωματική, προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι κάτοικοι της Star City θα ενσωματώσουν και θα αναπτύξουν τεχνολογίες για τη σήραγγα, την επί τόπου χρήση πόρων και την παραγωγή για να συντομεύσουν τους κύκλους ανάπτυξης του συστήματος από χρόνια σε εβδομάδες.
Αυτό θα τους εξοπλίσει καλύτερα για την επίλυση άγνωστων προβλημάτων και την εξασφάλιση της δικής τους ασφαλούς, οργανικής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Μετά την ουσιαστική ολοκλήρωση της φάσης κατασκευής του Star City, οι κάτοικοί του θα αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη τοπική τεχνογνωσία, το κοινωνικό τους κεφάλαιο και τον εξοπλισμό τους για να ανταγωνιστούν ως τον προμηθευτή χαμηλότερου κόστους για την κατασκευή νέων πόλεων στον Άρη.
Στο «Star City» απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 συμμετοχές στον Διαγωνισμό Σχεδιασμού Βραβείων Αποικίας του Άρη τον Οκτώβριο του 2019 από μια ομάδα κριτών, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων από την Mars Society, NASA και SpaceX.
Ο συμπολίτης μας Αρχιτέκτονας Νίκος Παπαπανούσης όταν πληροφορήθηκε τα απροσδόκητα νέα για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, ένιωσε δέος και χαρά «μόλις μας είχαν προτείνει να αναλάβουμε αρχιτεκτονικά τη μετοίκηση ανθρώπων στον Άρη. Δεν το πίστευα… Για μένα που πάντα με μάγευαν το Διάστημα και όλο το μυστήριο που το περικλείει, η Αστροφυσική και γενικά αυτό το Σύμπαν που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα σε μια άλλη κλίμακα ήταν ένα όνειρο που γινόταν πραγματικότητα».
Τον ιδιότυπο αυτό διαγωνισμό διοργάνωνε η Mars Society, ο μεγαλύτερος και επιδραστικότερος οργανισμός παγκοσμίως που μελετά την εποίκηση του Άρη.
Ιδρύθηκε το 1998 από τον δρα Ρόμπερτ Ζούμπριν και άλλους επιστήμονες έχοντας ως στόχο την ενημέρωση του απλού πληθυσμού, των media και των κυβερνήσεων γύρω από τα οφέλη που θα έχει για την ανθρωπότητα η μετοίκηση στον Κόκκινο Πλανήτη. Στους κόλπους της συγκεντρώνει τους πιο σημαντικούς ερευνητές και διοργανώνει συνέδρια.
Η πρότασή της νικητήριας ομάδας , όπου ανήκει και ο συμπολίτης μας Αρχιτέκτονας Νίκος Παπαπανούσης με το γραφείο του ‘DELTA ARCHITECTS” πέρασε αρχικά στους 100 φιναλίστ, εν συνεχεία στους 25 και τελικά στους 10 με την αγωνία να κορυφώνεται για τον τελικό τον περασμενο Οκτώβριο στο Λος Άντζελες.
«Όταν φτάσαμε στους 25 για εμάς ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία γιατί μπαίναμε σε ένα monumentary book στην Αμερική, εξηγούν ο Νίκος Παπαπανούσης και η Τατιάνα Κούπα. Όλα έγιναν τελευταία στιγμή και δεν προλάβαμε να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε. Θεωρούσαμε τους εαυτούς μας outsiders. Οι πληροφορίες από την Αμερική έφταναν σε εμάς στις 3 το πρωί. Ακολούθησε η ανακοίνωση ότι μπήκαμε στους πρώτους 10.
Υπήρχε σιγουριά ότι θα διακρινόμασταν. Ο Έλον Μασκ έκανε μια αναφορά στα τούνελ, που ήταν η βασική αρχή του σχεδιασμού της μελέτης μας. εκεί αρχίσαμε να έχουμε ελπίδες ότι μπορεί να είμαστε ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις.
Οι άλλοι υποψήφιοι είχαν κάνει πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία από εμάς. Ήταν από Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία. Αμέσως τους τηλεφωνήσαμε. Ήταν μεγάλη επιτυχία, κάτι εξωπραγματικό.
Το στοιχείο που έδωσε την πρωτιά ήταν ο βαθμός επιτευξιμότητας της μελέτης τους. Ήταν ίσως η μόνη που με απλότητα και χωρίς πλεονάζουσα φουτουριστική διάθεση έπειθε ότι το πρότζεκτ μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.
Αν αναζητούσε κάποιος το ελληνικό στοιχείο, θα το έβρισκε στη δωρικότητα των μέσων που χρησιμοποίησαν, αλλά και στην αναζήτηση λύσεων που θα ικανοποιούσαν το ευ ζην των πρώτων κατοίκων στον Άρη».
«Εκεί που πραγματικά σοκάρεσαι είναι ότι στην ουσία πρόκειται για έναν επαναπροσδιορισμό του ανθρώπινου είδους. Εκεί μηδενίζεις. Ξεχνάς τις διακρίσεις και τα δεδομένα που υπάρχουν εδώ και επαναπροσδιορίζεσαι».
Εκτός όμως από αυτήν την μεγάλη διάκριση για την “Star City” –Aποικία στον Άρη, ο συμπολίτης μας βραβεύθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο, για την προσφορά του στον αρχιτεκτονικό κλάδο, από όπου και οι φωτογραφίες.
Στις 13 Ιανουάριου, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) βράβευσε για την προσφορά στην επιστήμη και το έργο τους στο πλαίσιο εκδήλωσης σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Ιταλική Πρεσβεία τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Νικόλαο Παπαπανούση καθώς και την Εικαστικό Μήνα Βαλυράκη Παπαθεοδώρου, τον Δημοσιογράφο, ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Ρώμη, Δημήτρη Δεληολάνη, τον Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο Καθηγητή Σταύρο Τσέτση, κ.ά.