E-Megara-GR
ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΝΕΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΓΑΡΑ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Συγκέντρωση για το Κέντρο Υγείας

Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι συχνά ταλαιπωρούμαστε, κινδυνεύει η υγεία μας, ή αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε στον ιδιωτικό τομέα επειδή το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, ακόμη και πριν την απόφαση για περιορισμό της λειτουργίας του, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας, λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης είναι η απόφαση για αναστολή της 24ωρης λειτουργίας, που ουσιαστικά αφήνει υγειονομικά «ακάλυπτη» μια περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές.

Γι’ αυτό, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη μαζικών φορέων της περιοχής, όπου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή άθλια κατάσταση:

στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα υπηρετούν μόνο 4, από τους οποίους ο ένας είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης του και ένας που ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.
Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες, για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος, κανένας οφθαλμίατρος, υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, μόνο ένας επικουρικός χειρουργός, μία επικουρική ακτινολόγος και ένας μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του κέντρου υγείας.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετοί από τους γιατρούς και υπόλοιπους εργαζόμενους είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (είτε επικουρικοί είτε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) και κινδυνεύουν με απόλυση.

Σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία προκαλεί και η ανεπαρκής φύλαξη του κέντρου υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά κλοπών και φθορών εξοπλισμού και επιθετικών συμπεριφορών σε βάρος υγειονομικών.

Προφανώς, με τέτοιες ελλείψεις, το κέντρο υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, για παράδειγμα με τη λειτουργία υπηρεσιών σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στους εργασιακούς χώρους της περιοχής.

σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι είναι ανύπαρκτες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, λόγω των ελλείψεων προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ετησίως), με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουν την υγεία μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις) σύμφωνα με την οποία η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το μη μισθολογικό κόστος και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό, αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να παραβιάζουν τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Γι’ αυτό, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ.

Απόδειξη είναι ότι με το πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό του 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. (από το 2013 έως 2019 η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ξεπέρασε το 30%) ενώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού», με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ενώ η προγραμματική θέση της ΝΔ ότι «τα κέντρα υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης» θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας και στην επιβολή νέων τοπικών φόρων.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης. που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Σωματείο Εργαζομένων ΘΡΙΑΣΙΟY Nοσοκομείου ● Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής ● Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής ● Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής