E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Συνέντευξη του Βασίλη Πολυχρόνη για το Δήμο Μεγαρέων

Συνέντευξη του Βασίλη Πολυχρόνη, επικεφαλής της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Μεγάρων – Νέας Περάμου και υποψήφιου Δημάρχου

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που ιεραρχείτε για την περιοχή σας την επόμενη τετραετία;
Η Τ.Α. Ήταν το πρώτο θύμα των μνημονιακών πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μιας και αφαιρέθηκε το 60% των πόρων του προϋπολογισμού που κατευθυνόταν προς αυτήν.Ο Κλεισθένης τώρα έρχεται να βάλει την ταφόπλακα μιας και οι πόροι μειώνονται περαιτέρω.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις, στο όνομα της διατήρησης της καρέκλας, συμβιβάστηκαν με αυτές τις πολιτικές των περικοπών και διαχειρίζονται την φτώχεια των Κ.Α.Π.

Η Α.ΔΗ.Κ. παλεύει ενάντια στις συνέπειες των μνημονίων κι απαιτεί περισσότερους πόρους που θα αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης των πόλεων μας. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση, θα δώσουν μόνιμη εργασία στους πολίτες κι όχι φιλανθρωπία μέσω των οχτάμηνων συμβάσεων.

Ένας σοβαρός τομέας που η Α.ΔΗ.Κ. δίνει προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Μην ξεχνάμε ότι η πόλη στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή. Γι αυτό και η Α.ΔΗ.Κ. προτείνει τη δημιουργία αυτοτελούς γραφείου ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με άρτια στελεχωμένο προσωπικό που θα δώσει ώθηση σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (αγροτιά,πτηνοτροφία,κτηνοτροφία,αλιεία,οστρακαλιεία) μέσω είτε προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε διαδημοτικών ή και διεθνών συνεργασιών.

Αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση Μεγάρων και Νέας Περάμου. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Η περιοχή μας πλήγηκε καίρια την προηγούμενη χρονιά τόσο από πλημμυρικά φαινόμενα όσο και από πυρκαγιές με τραγικές συνέπειες τόσο στον ανθρώπινο παράγοντα (ένας νεκρός στη Ν.Πέραμο) όσο και στο ζωικό και φυτικό περιβάλλον. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της ανύπαρκτης προληπτικής πολιτικής, αλλά και των αιματηρών μνημονιακών πολιτικών που υπέστη τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Πολιτική Προστασία. Αυτές οι περικοπές είχαν αντίκτυπο και στους δημοτικούς προϋπολογισμούς όσον αφορά την πρόληψη και την καταστολή των φαινομένων. Αν προσθέσουμε και την κραυγαλλέα ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού το…γλυκό δένει “άριστα”!

Η Α.ΔΗ.Κ. παλεύει για αύξηση των κονδυλίων πρόληψης προς τους Δήμους, ζητά την διάνοιξη των φυσικών ρεμάτων – οδών φυσικής απορροής του νερού που τα έκλεισαν οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές των εθνικών οδών, ενίσχυση τόσο σε πόρους όσο και σε προσωπικό της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας καθώς και την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου εκκένωσης περιοχών του Δήμου σε περίπτωση ανάγκης.

Διαχείριση απορριμμάτων, μια υγειονομική απειλή για την Αττική. Επανεξέταση των σχεδιασμών για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή των Μεγάρων σας βρίσκει σύμφωνο;
Χρόνο με το χρόνο η Δυτική Αττική μοιάζει όλο και περισσότερο με την πίσω αυλή της πρωτεύουσας, μια αυλή που πετιούνται όλα τα σκουπίδια της χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής παρόλο που οι αντοχές του εξαντλήθηκαν πήρε παράταση λειτουργίας, όμως ακόμα κι αυό δεν φτάνει. Έτσι, σιγά σιγά το κράτος, μέσω της Περιφέρειας, μεταφέρει την απόθεση απορριμμάτων όλο και πιο Δυτικά, χωρίς όμως κανέναν σχεδιασμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως ενώ μιλάνε για δημιουργία ΧΥΤΥ που θα υποδεχόταν μόνο τα υπολείμματα που δεν επιδέχονται περαιτέρω επεξεργασίας και ανακύκλωσης, στην πραγματικότητα αυτός θα λειτουργήσει σαν καλυμμένος ΧΥΤΑ, αφού δεν έχουν δημιουργηθεί οι δομές των ενδιάμεσων σταδίων (κάδοι κομποστοποίησης, πράσινα σημεία διαλογής ανακυκλώσιμων και μη κλπ.), με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και τους κατοίκους.

Η Α.ΔΗ.Κ. έχει ως στόχο της τη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης απορριμμάτων αμέσως στην πηγή (νοικοκυριό) και τη δημιουργία μικρών μονάδων χαμηλής όχλησης μεταξύ γειτονικών Δήμων (Ελευσίνα, Μάνδρα, Σαλαμίνα) όπου θα υποδέχονται και θα ανακυκλώνουν τα απορρίμματα των περιοχών τους. Τέλος, απαιτούμε να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιρειών ανακύκλωσης που πολλές φορές λειτουργούν μολύνοντας περαιτέρω το περιβάλλον,αλλά και λειτουργούν ως εργασιακές γαλέρες καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τη διοίκηση των δήμων η απλή αναλογική; Δεν θα χρειαστούν ευρύτερες συνεργασίες & συναινέσεις στο Δήμο Μεγαρέων;
Είμαστε τόσο από πλευράς αρχών όσο και από πλευράς ιδεολογίας υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού και κοινωνικού βίου. Ακόμα, είμαστε υπέρ της εκλογής Δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο με ταυτόχρονο, όμως, “ψαλίδισμα” των υπερεξουσιών του Ανώτατου Άρχοντα, καθώς και υπέρ της δυνατότητας ανάκλησης του (όπως και των Δημοτικών Συμβούλων) σε περίπτωση που καταχράζεται το αξίωμα του.

Από αυτό το πρίσμα, το σύστημα που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές ΔΕΝ είναι απλή και άδολη αναλογική, αφού αφήνει τις υπερεξουσίες του Δημάρχου άθικτες.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην κρίνουμε ώς θετικό το γεγονός πως δίνεται το δικαίωμα σε όλες σχεδόν τις παρατάξεις να εκφραστούν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την ερώτηση περί συνεργασιών και συναινέσεων,είμαστε σίγουροι πως θα χρειαστούν τέτοιες, όμως θα έχουν – με βάση τους συσχετισμούς που προβλέπουμε πως θα υπάρξουν – πρόσημο συντηρητικό και βαθιά διαχειριστικό με σκοπό τη νομή της εξουσίας μεταξύ παρατάξεων που μόνο αυτό προσβλέπουν.

Η Α.ΔΗ.Κ. θα παραμείνει έξω από τέτοια παιχνίδια γι αυτό και καλεί τους πολίτες να την ενισχύσουν όσο γίνεται περισσότερο για να υπάρξει η αντιπολιτευτική φωνή της δυνατότερη στο Δημοτικό Συμβούλιο.