Σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 η Μεγαρική γή, θα υποδεχθεί τη σωρό του αείμνηστου συμπολίτη Γιατρού Παθολόγου ΣΩΤΗΡΗ ΔΡΙΤΣΑ.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Αθήνα, στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ζωγράφου ώρα 14.30 και στη συνέχεια ο Σωτήρης θα ταφεί στον οικογενειακό τάφο στο Δημοτικό Νεκροταφείο Μεγάρων, περίπου ώρα 4 μ.μ.
Ο Σωτήρης, έζησε κι έφυγε ως ΚΥΡΙΟΣ! Ευγενής, προσηνής, πρόθυμος να εξυπηρετήσει τον καθένα είχε καταξιωθεί ως Γιατρός, ως επιστήμων και ως Ανθρωπος. Είχε δίκαια κερδίσει την αγάπη, τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν να πουν ένα καλό λόγο σήμερα για τον αείμνηστο Σωτήρη αυτή την ημέρα που οδεύει στην τελευταία του κατοικία και αληθινά αισθάνομαι κι εγώ προσωπικά την ανάγκη και την υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη για τις εξυπηρετήσεις που είχε κάνει για άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος αλλά και για όλα όσα ζήσαμε μαζί σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Καμιά φορά με λίγες φράσεις μπορείς να πείς πάρα πολλά. Εχω γράψει χιλιάδες κείμενα, έχω γράψει πολλές ομιλίες. Για να μην αδικήσω τον άνθρωπο θα παραθέσω το Βιογραφικό του σημείωμα όπως ο ίδιος το είχε γράψει λές και το ετοίμαζε για να διαβαστεί αυτή την ημέρα.
Ο ίδιος λοιπόν έγραψε: « Γεννήθηκα το 1945 κάτω από την Ακρόπολη και πλησίον της Στοάς Αττάλου (Ποικίλης 3). Εκεί ήταν το σπίτι της μητέρας μου, ένα αρχοντικό της παλιάς Αθήνας.
Ετσι τα πρώτα παιδικά χρόνια πέρασαν ατενίζοντας και περπατώντας στους χώρους της Ακρόπολης, του Παρθενώνα, της Στοάς Αττάλου και της παλιάς αγοράς των Αθηνών.
Η περιοχή της πλάκας ήταν ο χώρος της παιδικής και εφηβικής περιπλάνησης στις ελεύθερες ώρες. Ηταν επόμενο λοιπόν η παιδεία μου να στηριχθεί σε δύο παιδευτικούς άξονες, τον ορθολογισμό και την ορθοδοξία.
Η σκέψη μου θεμελιώθηκε στα μεγάλα κείμενα της αρχαίας Ελληνικής διανόησης και της Ορθόδοξης πίστης.
Το μικρό μου όνομα ΣΩΤΗΡΗΣ βγήκε από το θείο μου(αδελφό του πατέρα μου), που σκοτώθηκε στον πόλεμο 1940 – 1941 στα βουνά της Αλβανίας, γιατρός – Υπίατρος 27 ετών.
Πολέμησε στην πρώτη γραμμή από την αρχή μέχρι το τέλος του πολέμου με το Τάγμα Μπουλούκου και συμπολεμιστές του τότε ανέφεραν ότι “ παρ’ ότι τραυματίστηκε δύο φορές”, δεν εγκατέλειψε τον μεγάλο αγώνα για την πατρίδα.
Ετσι λοιπόν ας πούμε “οικογενειακή εντολή και υποχρέωση”, λόγω ονόματος έπρεπε να σπουδάσω γιατρός για να αποτελέσω ένα είδος συνέχειας του μεγάλου για την οικογένειά μου εκλιπόντος.
Τελείωσα Δημοτικό και Γυμνάσιο Μεγάρων. Είμαι δημότης Μεγάρων και εκεί διατηρώ το πατρικό μου σπίτι. Μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις και εξαετή φοίτηση(1964 – 1970), τελείωσα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αφού υπηρέτησα για δύο χρόνια την Στρατιωτική μου θητεία (406 και 401 ΓΣΝ) και την μομοετή υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου(Αγροτικό Ιατρείο), το 1974 διορίστηκα στο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως έμμισθος εσωτερικός βοηθός για απόκτηση της ειδικότητας της ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ.
Το 1977 κατόπιν εξετάσεων έλαβα τον τίτλο της ειδικότητας Παθολογίας και αμέσως μετά το ίδιο έτος η Διοίκηση του Νοσοκομείου με τοποθέτησε Επιμελητή Παθολογικής Κλινικής.
Το 1981 κατέθεσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ μου διατριβή με θέμα: “Προδιαθεσικοί παράγοντες της μετεγχειριτικής οξείας νεφρικής ανεπάρκειας “, η οποία έγινε δεκτή κι έλαβα τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με την εφαρμογή του Νόμου περί ΕΣΥ και μετά από κρίση διορίστηκα Επιμελητής Α΄, στο ίδιο Νοσοκομείο. Το 1996 η Διοίκηση του Νοσοκομείου μου ανέθεσε για τρία χρόνια την Διεύθυνση της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Το 1988 μετά από κρίση μου απενεμήθη ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή.
Υπηρέτησα στο Νοσοκομείο του ΕΕΣ 27 συναπτά έτη δηλαδή από το 1974 έως σήμερα. Κατά την διάρκεια των ετών αυτών εκτός των χιλιάδων ασθενών που νοσήλευσα είχα την υποχρέωση της εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Παθολογίας δεκάδων συναδέλφων, Φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και άλλων Πανεπιστημίων.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι το βαρύ αυτό έργο της νοσηλείας και της εκπαίδευσης έγινε με τη βοήθεια εκλεκτών συναδέλφων παθολόγων και άλλων ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτών και νοσηλευτριών στους οποίους οφείλω ευγνωμοσύνη για την άριστη αυτή συνεργασία. Επίσης το επιστημονικό μου έργο που παραθέτω έγινε με συνεργασία πολλών εκλεκτών συναδέλφων που αναφέρονται στις επιμέρους μελέτες και έρευνες. Οι γνώσεις, η εργατικότητα και η πνευματική τους προσφορά συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το επιστημονικό έργο.
Εκτός της επιστημονικής δραστηριότητάς μου οι συνάδελφοί μου από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα με εξέλεξαν σε μεγάλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς Ιατρικούς Συλλόγους.
Αναφέρω την εκλογή μου για πολλές τριετίες (1985- 1987 και 1988 – 1990 και 1996 έως σήμερα) ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ΙΣΑ, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ΠΙΣ και στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ΟΕΝΓΕ από το 1991 έως το 2004.
Η ευγνωμοσύνη μου στους συναδέλφους μου για την τιμή αυτή που μου έκαναν είναι μεγάλη και η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου μου δίνει δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους γιατρούς στη χώρα μου.»
Αυτά θα ήθελε να ακουστούν σήμερα ο αείμνηστος ΣΩΤΗΡΗΣ Βέβαια παρέλειψε να πεί ότι ήταν:
1.- Εκλεγμένο μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Παθολογικής Εταιρείας (1987 – 1990).
2.- Εκλεγμένο μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1986 – 1992).
3.- Εκλεγμένο μέλος, της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Ε.Ε.Σ. (1990 – 1993).
4.- Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε. του Νοσοκομείου, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και υπεύθυνος έκδοσης ετησίου εντύπου για τρία συνεχή έτη 1989- 1990 – 1991, που περιλαμβάνει όλη την επιστημονική δραστηριότητα κατ’ έτος των Ιατρών του Νοσοκομείου και εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου 2001 – 2004.
5.- Διορισμένος από το Υπουργείο Υγείας, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ.
6.- Διορισμένος από το Υπουργείο Υγείας , Α΄Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγωγής Υγείας
7.- Διορισμένος από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών , ως μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Μελετών και Επικοινωνίας με ΜΜΕ σε θέματα ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ.
8.- Μέλος Επιτροπής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 1986 και 1987.
Αυτά λοιπόν και πολλά άλλα, που θα ακουστούν σε λίγες ώρες από επώνυμους φίλους και συνεργάτες και πολιτικούς στους επικήδειους προς τιμή του στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.
Από μένα φίλε ΣΩΤΗΡΗ, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς, θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά σου και στην Σταυρούλα, καλό σου ταξίδι και καλό Παράδεισο.
Γιάννης Γκίνης
Πρώην Αντιδήμαρχος Μεγάρων