E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ Παναγιώτης Μαργέτης

Τι δήλωσε στη συνάντηση Δημάρχων Αττικής με Θ. Λιβάνιο και Β. Σπανάκη,ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης

Στη συνάντηση των Δημάρχων Αττικής με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη στην Π.Ε.Δ.Α (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) παρευρέθηκε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024.

 

Στην τετράωρη συνάντηση τέθηκαν – από τους πενήντα παρευρισκόμενους (εκ των 66 συνολικά) Δημάρχους της Αττικής – ζωτικής φύσεως ζητήματα που τους απασχολούν με κυρίαρχο το ζήτημα των οικονομικών. Κυριάρχησαν επίσης τα θέματα προσλήψεων, το «τέλος ταφής» κ.α.

 

Παρέμβαση, βεβαίως, έκανε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης, ξεκαθαρίζοντας ευθύς ότι τα προβλήματα των περιφερειακών Δήμων έχουν μία ιδιαίτερη χροιά και δυσκολία διαχείρισης. Παράδειγμα, ως προς το θέμα των προσλήψεων έθεσε το ζήτημα της εντοπιότητας ως προϋπόθεση στους όρους προκήρυξης. Ένα επίσης μεγάλο θέμα, που έθεσε εις γνώση των Υπουργών ήταν οι αποζημιώσεις για τα Σχέδια Πόλης. «Οι εισφορές σε χρήμα παραγράφηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει ο Δήμος 14.000.000 ευρώ και το θέμα είναι ότι ο Δήμος υποχρεούται – και σας το λέω ως πρώτο πρόβλημα – να καταβάλλει στους ιδιοκτήτες τα αντίστοιχα ποσά και το δεύτερο πρόβλημα που γεννάται είναι ότι ο Δήμος εισπράττει με 70 ευρώ το τ.μ. ως αποζημίωση από το Σχέδιο Πόλης και οφείλουμε να πληρώσουμε στον πολίτη – εξ αιτίας αποφάσεων δικαστηρίων – 200 έως 230 ευρώ το τ.μ. . Κάτι που καθιστά αδύνατη την καταβολή αποζημίωσης στους πολίτες. Εν ολίγοις όταν χρωστάει ο πολίτης στον Δήμο καταβάλει 70 ευρώ και όταν ο Δήμος απαιτείται να καταβάλει στον πολίτη ως ανταποδοτικά το κάνει με 200-230 ευρώ το τ.μ.», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα σας παρακαλούσα να μπει στον νόμο περί τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και το θέμα των αποζημιώσεων για το Σχέδιο Πόλης», κατέληξε.

 

Και τέλος, έθεσε το φλέγον ζήτημα περί ακαθάριστων οικοπέδων που είχε ως αποτέλεσμα τον μη αναμενόμενο όγκο κλαδεμάτων – όχι μόνο από τον Δήμο Μεγαρέων, αλλά ακόμα και από τους αστικούς που αντιμετώπισαν πρόβλημα – ζητώντας από την επόμενη, τουλάχιστον, χρονιά τη χρηματοδότηση της Πολιτείας για να εξοπλιστούν οι Δήμοι με τα κατάλληλα μηχανήματα έργου, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί η εικόνα χάους όπως την περιέγραψαν και πολλοί άλλοι Δήμαρχοι. «Νομίζω πως το θέμα της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει τη δική του προτεραιότητα και με οικονομική βοήθεια και πολιτική βούληση θα προετοιμαστούμε κατάλληλα για τα επόμενα χρόνια» τόνισε με σημασία ο κ. Μαργέτης.