E-Megara-GR
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεανθης Βαρελας ΥΓΕΙΑ

Χαιρετισμός Κλεάνθη Βαρελά σε ημερίδα για την πρόληψη της υγείας

« Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση με θέμα την προληπτική ιατρική την οποία διοργανώνει η med professionals και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.
Η υγεία είναι το θεμέλιο κάθε βιώσιμης και ευημερούσας κοινωνίας, και η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα της δημόσιας υγείας.
Μέσα από τις δράσεις της, τοπικής αυτοδιοίκησης ,τόσο του Α’ όσο και του Β’βαθμού , προάγονται πολιτικές και προγράμματα που όχι μόνο επιδιώκουν τη θεραπεία, αλλά κυρίως εστιάζουν στην πρόληψη και την ευημερία των πολιτών. Συνεπώς η τοπική αυτοδιοίκηση, ως η πιο κοντινή διοικητική αρχή στους πολίτες, έχει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση υγειονομικών πολιτικών που ενισχύουν την ευεξία και προλαμβάνουν τα προβλήματα υγείας προτού αυτά εμφανιστούν.
Από τη διαχείριση του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης, μέχρι την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολυεπίπεδες και πολυσύνθετες. Η πρόληψη της υγείας δεν είναι απλά ένα σύνολο μέτρων, αλλά μία στρατηγική επένδυση στο μέλλον, που απαιτεί συνέργεια όλων των φορέων – από τους επαγγελματίες της υγείας μέχρι την τοπική κοινωνία και τους ίδιους τους πολίτες.
Ο ρόλος της Περιφέρειας, ως ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, Έβρο ποκυ σημαντικός στην προαγωγή της δημόσιας υγείας και την πρόληψη ασθενειών.
Οι δράσεις της επικεντρώνονται στην πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της υγείας σε τοπικό επίπεδο. Στις Κύριες δράσεις της στην πρόληψη της υγείας περιλαμβανονται δράσεις όπως
1.Προγράμματα προληπτικών εξετασεων που έχουν στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων υγείας, επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
2. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:
3. Εμβολιαστικά προγράμματα: με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
4. Υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
5. Συνεργασία με νοσοκομεία ,κέντρα υγειας και τοπικούς φορείς για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής φροντίδας και την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων υγείας,όπως επίσης και πολλές άλλες δράσεις
Η προσέγγιση της Περιφέρειας βασίζεται στην πρόληψη και όχι μόνο στη θεραπεία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας υγείας στους πολίτες. Η επιδίωξή της είναι να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, αλλά και το βάρος στο σύστημα υγείας, προωθώντας έναν πιο υγιή και ασφαλή τρόπο ζωής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Κλεάνθης Βαρελάς