E-Megara-GR
Uncategorized

Αρχές του 2019 ξεκινά το έργο στον Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάρων

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αυτές τις ημέρες το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Ένα έργο αναγκαίο για τους πιστούς όσο και για ιστορικούς λόγους.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, η δημοπράτηση του θα γίνει από την τεχνική υπηρεσία του Ιερού Ναού, ενώ συμβαλλόμενα μέρη είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Μεγαρέων, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου. «Η Μητρόπολη των Μεγάρων, λειτουργεί σήμερα με υποστυλώματα. Η υλοποίηση του έργου θα λύσει προβλήματα συνδεόμενα με την αναβάθμιση, την αισθητική του Ναού, αλλά και με την ασφάλεια των πιστών όταν ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βασιλείου.

Για το θέμα της έγκρισης του έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής μιλήσαμε με την Αρχιτέκτονα Κατερίνα Πιπιλή, που είχε συμβάλει στην εκκίνηση των προσπαθειών για το έργο, πριν έξι χρόνια ως γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και ως σήμερα το παρακολουθεί, και ως μέλος της τεχνικής υπηρεσίας του Ναού.

«Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει τα τελευταία έξι χρόνια, μας είπε η Κατερίνα Πιπιλή, με την αλλαγή της διοίκησης υπήρξε επανέλεγχος του φακέλου σε επίπεδο μελετών και εγκρίσεων. Η νέα διοίκηση μας ανάγκασε σε επανεγκρίσεις του έργου όπου πραγματικά ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία και δεν θέλαμε να χαθεί όλη η προσπάθεια που είχε γίνει εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Χρειάστηκαν τροποποιήσεις στη μελέτη, επανεγκρίσεις στον προϋπολογισμό οι οποίες δεν ήταν ουσιώδεις αλλά μας είχαν αναγκάσει οι φορείς του έργου, για παράδειγμα να γίνει πιο αναλυτικά η περιγραφή της αγιογράφησης, ποιες αγιογραφίες θα συντηρηθούν, κ.ά. Αυτά προκάλεσαν καθυστέρηση στην μελέτη και σε επίπεδο έγκρισης.

Φτάσαμε σήμερα, συνεχίζει η Κατερίνα Πιπιλή, η απόφαση αυτή να εγκρίνεται. Είναι σημαντική και κομβική και ολοκληρώνει την γραφειοκρατική διαδικασία. Τώρα είμαστε στην τελική δρομολόγηση του έργου σε επίπεδο διαγωνισμού. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σημαίνει ότι ο φάκελος πάει στον επίτροπο και πάει σε δημοπράτηση το έργο. Αν αυτά δρομολογηθούν, για τα οποία έχω συνεχή επαφή μέχρι τέλος του χρόνου το έργο θα βρεθεί σε δημοπράτηση, αρχές χρόνου θα ξεκινήσει. Λόγω επαγγέλματος μπορούσα και λόγω εντοπιότητας άσκησα πίεση στην αντιπεριφέρεια ως γραμματέας περιφερειακού συμβουλίου τότε και σήμερα αφιλοκερδώς έχω συμβάλει στην διαδικασία μελέτης. Επιτέλους τελείωσαν όλες οι δυσκολίες» .

πηγη enimerosi-news.gr