E-Megara-GR
Uncategorized

ΧΥΤΥ:Ρένα Δούρου δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω

Τη βεβαιότητά της ότι πρέπει να προχωρήσει η νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, αποκεντρωμένη, στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αρχής γενομένης από τον ΧΥΤΥ Γραμματικού εξέφρασε, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή της σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τέθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού.

«Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των δημοκρατικών χωροταξικών κριτηρίων, δεν προβλέπονται ΧΥΤΑ, και όλοι και όλες πρέπει να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Δεν είναι ‘γλάροι’ και ‘ρύπανση’ – η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέσεις εργασίας, σεβασμός στο περιβάλλον και την υγεία των παιδιών μας», προσέθεσε η ίδια, που τόνισε ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δυνατά και αθόρυβα εφαρμόζουμε τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό από τον οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε η Ρένα Δούρου.

«Το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του Δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4.5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%. Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους».

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».

Η Ρένα Δούρου παρατήρησε επίσης, μεταξύ άλλων ότι: «Η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, που επιχειρείται τα 4 τελευταία χρόνια, στην Αττική, είναι η ενδεδειγμένη. Να σημειώσω ότι τα τελευταία 60 χρόνια ουδεμία και ουδείς ασχολήθηκε με σοβαρό τρόπο με αυτό το τόσο κρίσιμο, για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και για την εθνική οικονομία, ζήτημα. Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν ‘ευκαιρία’, η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές». Η ίδια συνέχισε: «Έχουμε αποκαταστήσει ΧΑΔΑ προσφέροντας στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να μη φορολογούνται για τα πρόστιμα που επιβάλλει, και σωστά, στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάρτιο θα δώσουμε σε λειτουργία 2 πρότυπους, και το τονίζω, ΧΥΤΥ, δηλαδή δεν θάβουμε σύμμεικτα απορρίμματα, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Και είναι σημαντικό αυτό γιατί το κρίσιμο αυτό θέμα ουδέποτε μπήκε στην κεντρική ατζέντα και προτιμήσαμε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώνουμε πρόστιμα αντί να λύσουμε το θέμα των στερεών αποβλήτων και των λυμάτων, να χάνουμε θέσεις εργασίας, και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον – αυτό γινόταν τα τελευταία 60 χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα».

«Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εξήγησα για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Ανακοίνωση  ΕΔΣΝΑ

Με αφορμή την πιλοτική λειτουργία του ΧΥΤΥ Γραμματικού και την πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ σχετικά με την ετήσια δυναμικότητά του που αφορά στο προϊόν της ανακύκλωσης των απορριμμάτων του Δήμου Μαραθώνα και των όμορων δήμων, πρέπει να τονιστούν τα εξής:
1. Οι κάτοικοι του Γραμματικού εκφράζουν την ανησυχία και την καχυποψία τους καθώς στο παρελθόν, ο προηγούμενος σχεδιασμός του χώρου, ως ΧΥΤΑ που θα δεχόταν 120.000 τόνους ανεπεξέργαστων σκουπιδιών (που αντιστοιχεί στο 7% των παραγομένων σήμερα απορριμμάτων στην Αττική), είχε προκαλέσει δίκαιες αντιδράσεις. Επρόκειτο για έναν αντι-περιβαλλοντικό σχεδιασμό, που δεν λάμβανε υπόψη του τις αρχές της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης.
2. Πλέον σύμφωνα με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων που εκπόνησε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, σε πλήρη εναρμόνιση με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει τέλος στους ΧΥΤΑ.
3. Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει επίσης το σταδιακό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μέσα από την κατασκευή τριών ΧΥΤΥ και έξι Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στη βάση της αρχής της εγγύτητας και μιας χωροταξικά δίκαιης κατανομής τους.
4. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), έτσι ώστε να μη γίνεται ταφή ανεπεξέργαστων σκουπιδιών αλλά μόνο υπολειμμάτων που προέρχονται από οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας απορριμμάτων.
5. Στην περίπτωση του Γραμματικού εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας καθώς αφορά μόνο στο υπόλειμμα του Δήμου Μαραθώνα και όμορων δήμων (και όχι όλης της Αττικής).
6. Σημειώνεται, ότι πλέον ο ΕΔΣΝΑ έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη διασφάλιση όλων των προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος.
7. Πρέπει να γίνει σαφές ότι ο χώρος του ΧΥΤΥ Γραμματικού δεν θα έχει καμία σχέση με χωματερή, γλάρους και τις άλλες γνωστές εικόνες των ΧΥΤΑ. Πρόκειται για φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις.
8. Πλέον, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ η λειτουργία του Γραμματικού θα αφορά περιορισμένη δυναμικότητα 23.000 τόνων υπολείμματος της μηχανικής διαλογής των μπλε κάδων και όχι ακατέργαστο σκουπίδι, ετησίως από τον Δήμο Μαραθώνα και τους όμορους δήμους. Δηλαδή, για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, πρόκειται για την ποσότητα που πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Φυλής μόλις σε μία εβδομάδα!
9. Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται διπλά οι πολίτες γιατί, πρώτον, γίνεται το πρώτο βήμα υλοποίησης της νέας, οικολογικά και οικονομικά, δίκαιης και βιώσιμης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάψει να λειτουργεί το μοντέλο της Φυλής – του μοναδικού χώρου ταφής σκουπιδιών. Δεύτερον, οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, που σε διαφορετική περίπτωση (αν δηλαδή δεν προχωρήσει η πιλοτική λειτουργία) θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ.
10. Προκύπτει έτσι με σαφήνεια ότι η όποια αναβολή στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αρχές της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης. Θα ακυρώνει τη νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων και θα διαιωνίζει το σημερινό, πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του ενιαίου χώρου διάθεσης απορριμμάτων.
11. Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή αναβολή στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που έχει εγκριθεί και είναι γνωστός από το 2016.
12. Συλλογικά, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες οφείλουμε να προωθήσουμε την οικονομικά και οικολογικά επωφελή διαχείριση των απορριμμάτων – μια σοβαρή υπόθεση που αφορά το μέλλον των παιδιών μας.