E-Megara-GR
Uncategorized

O Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης Καταδίκασε τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο

Ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης καταδίκασε τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο και είναι πολύ πιθανόν να μας φορτώσουν το ένα τρίτο των σκουπιδιών της Αθήνας.

Από το 1989 η κεντρική εξουσία, προσπαθούσε να μας φορτώσει στα Μέγαρα ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών της Αθήνας θέλοντας να φτιάξει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στην αρχή στην περιοχή “ΠΆΝΟΥ ΤΑ ΠΕΥΚΑ” και στη συνέχεια στις “ΑΡΤΙΚΙΕΣ”. Με μεγάλους και δύσκολους αγώνες και μπροστάρη τον αείμνηστο Δήμαρχο Γιώργο Καστάνη Λιάντρο, με παραστάσεις στα υπουργεία, με συλλαλητήρια και με κάθε μέσο που χρησιμοποιήσαμε, δικαιώσαμε τον αγώνα μας και δεν ήρθαν τα σκουπίδια στα Μέγαρα.

Δυστυχώς όμως  σήμερα μετά από σοβαρές παραλείψεις του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να μας φέρουν  στα Μέγαρα το ένα τρίτο των υπολειμμάτων των σκουπιδιών της Αθήνας, να μας μετατρέψουν την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο. Και για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει γίνει, θα πιάσω τα γεγονότα από την αρχή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικης στις 06/12/2016 με την 414/2016 (ΑΔΑ:ΩΖΠΟ7Λ7-Ε04) αναθεώρησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα σκουπίδια στην Αττική, λαμβάνοντας υπόψη μόνο ένα μέρος των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης στερεών αποβλήτων  που είχαν εκπονήσει οι Δήμοι της Αττικής (και ο δικός μας). Με αυτή την απόφαση μπήκαν οι προδιαγραφές της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική. Απόφαση πολύ σοβαρή αφού στη συνέχεια κυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 61490/5302 (Σκουρλέτης-Φάμελλος) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4175 τ.Β/2016.

Μετά από αυτά, ο Ενιαίος Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομού  Αττικής (ΈΔΣΝΑ) ανέθεσει σε σύμβουλο υποστήριξης μελέτη σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των Εξοφλημένων Ανενεργών Λατομείων-μεταλλείων (ΕΑΛΜ) σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

01/08/2017 η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε τα τρία (3) παραδοτέα της μελέτης με την 342/2017 (ΑΔΑ:ΨΩΗΡΟΡ05-ΡΚΟ) απόφασή της.

Tην ίδια  ημέρα η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με την 343/2017 (ΑΔΑ:60ΩΛΟΡ05-1ΓΕ) απόφασή της, αποφάσισε ότι στη Δυτική Αττική θα γίνει ένας ΧΥΤΥ σε ένα από πέντε (5) ανενεργά λατομεία Μουσαμά στο Δήμο Φυλής, Σταμέλου Ντόσκουρι στο Δήμο Μεγαρέων και ΤΙΤΆΝ, Μελετάνι και Ερυθρές στο Δήμο Μάνδρας.

Επί πλέον αυτή η απόφαση λέει με τον τρόπο της, ότι ο ΧΥΤΥ θα γίνει στο νταμάρι του ΣΤΑΜΕΛΟΥ και ορίζει ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Όμως, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης υπέπεσε σε σοβαρές παραλείψεις, που πιθανόν να συνιστούν και παράβαση καθήκοντος αφού έκρυψε επιμελώς από τους Δημοτικούς  Συμβούλους αλλά και από τον Μεγαρικό Λαό, τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ, καθώς και τις μελέτες που έδειχναν ότι θα φέρουν σκουπίδια στην περιοχή μας.

Δεν διάβασε τη μελέτη σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να αντικρούσει με επιχειρήματα  τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα Μέγαρα.
Δεν κάλεσε την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο ως όφειλε, και δεν έλαβε μέρος  στη διαβούλευση που έληξε στις 03/11/2017 , όπου είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.
Είπε και ψέματα ο κ. Σταμούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν έγινε διαβούλευση. Ο γειτονικός Δήμος Μάνδρας έκανε και δημοτική διαβούλευση και Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση του ΕΔΣΝΑ και κατάφερε να αποτρέψει τα σκουπίδια από την περιοχή του.
Δυστυχώς για τα Μέγαρα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης κατάφερε με τη στάση του και τις παραλείψεις του, αφού δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Μεγαρικό Λαό, να φέρει τα σκουπίδια προ των πυλών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

 Όλα αυτά που λέω θα τα δείτε λεπτομερώς, αν μπείτε στο site του ΕΔΣΝΑ www.edsna.gr στο κουτάκι που αναφέρεται στα ανενεργά λατομεία και θα καταλάβετε τι έχει γίνει.

Τί μέλλει γενέσθαι εδώ που έχουμε φτάσει;

Σε πρώτη φάση τεράστιο αγώνα για να μην περάσει από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση χωροθέτησης.
Να διαβαστεί η μελέτη ( τα τρία παραδοτέα της μελέτης) και να αντικρουστούν οι λόγοι που αποκλείστηκαν τα εκατόν σαράντα οκτώ λατομεία της Αττικης και να δείχνουν ΧΥΤΥ στη Δυτική Αττική και στο Νταμάρι του ΣΤΑΜΕΛΟΥ. Εξάλλου  υπάρχουν ανενεργά λατομεία και στην Πεντέλη και στο Διόνυσο, αλλά και σε άλλες πλούσιες περιοχές που πάντοτε εξαιρούνται για κάποιους λόγους.

Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος

Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Όμ. Καθηγητής ΠΑΔΑ