1 ώρα μακριά από την Αθήνα, πας με αμάξι, πληρώνεις 15ε για φαγητό και στην παραλία νιώθεις πως είσαι σε εξωτικό νησί.
Ψάθα παραλία: Μόλις 20 χλμ. από τα Μέγαρα και 60 χλμ. περίπου από την Αθήνα, βρίσκεται ίσως ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα της Δυτικής Αττικής, το Αλεποχώρι. Η περιοχή βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, στους πρόποδες των Γερανείων όρεων. Οι δαντελωτές παραλίες που διαθέτει, καταλαμβάνουν αρκετά χιλιόμετρα με εναλλασσόμενα τοπία. Διαθέτει αμμουδερές και πετρώδεις ακρογιαλιές, κοσμικές ή μη αλλά και παραλίες κατάφυτες από πεύκα όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος.
Στην περίπου 8 χιλιομέτρων παραλία του Αλεποχωρίου, θα συναντήσετε τοπία μοναδικής ομορφιάς με άμμο και βότσαλα. Οι επιλογές που υπάρχουν καθ’ όλη την διαδρομή θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη, μιας και μπορούν να κάνουν μπάνιο σε ήσυχες παραλίες. Υπάρχουν επίσης εξωτικές, ρομαντικές, πολυσύχναστες ή απομονωμένες. Επίσης υπάρχουν παραλίες κάτω ακριβώς από τα καφέ/μπαρ όπου μπορούν να ακούσουν μουσική, πίνοντας δροσιστικούς χυμούς ή ποτά.
Αν κατευθυνθείτε προς την Μαυρολίμνη, θα βρείτε παραλίες απομονωμένες, κάτω από την σκιά των πεύκων που φτάνουν έως την παραλία και με θέα τα νησάκια του Κορινθιακού.
Όσοι παραμείνουν στην παραλία μέχρι τις απογευματινές ώρες, θα μαγευτούν από τη χρωματική παλέτα του ηλιοβασιλέματος, καθώς ο ήλιος μεταμορφώνει τα καταγάλανα νερά, σε πορφυρά και δύει πίσω από τις μυστηριώδεις Αλκυονίδες νήσους.
Αλεποχώρι, παράδεισος δίπλα στην Αθήνα
Το Αλεποχώρι είναι κυριολεκτικά μια ανάσα απ’ την Αθήνα, προσφέροντας συνθήκες όασης. Το εκτεταμένο πευκοδάσος της ευρύτερης περιοχής, αυτή η εκπληκτική διαδρομή, είναι ένας αναζωογονητικός πνεύμονας που σε συνδυασμό με τα καθαρότερα ίσως κοντινά νερά στην Αθήνα, δίνει το σύνθημα για απόδραση.
Η περιοχή φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια της, μιας και ψαρεύονται απευθείας από τον Κορινθιακό ή τον Αργοσαρωνικό Κόλπο και μπορείτε να βρείτε από φρέσκες τσιπούρες και μπακαλιάρους μέχρι και θαλασσινά, όπως καλαμαράκια, χταπόδια κτλ.
Και για τα κρεατικά όμως, η παράδοση είναι ισχυρή. Άλλωστε η ορεινή ζώνη γύρω του, με τόπους παραδοσιακής κρεοφαγίας, όπως είναι τα Βίλια, μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Ποιος Αθηναίος δεν ξέρει τι σημαίνει κρέας σ’ αυτές τις περιοχές…;
Όλα τα λαχανικά και φρούτα των καταστημάτων προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς και πολλοί από αυτούς διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πάγκους όπου μπορείτε να τα προμηθευθείτε και να δοκιμάσετε την αγνή και ιδιαίτερη γεύση τους.
Το κόστος ενός γεύματος στο Αλεποχώρι είναι προσιτό. Για όλα τα βαλάντια θα λέγαμε. Ακόμα κι εκείνα που θεωρούνται «ακριβά», όπως τα ψάρια, σίγουρα θα διαψεύσουν τους… φόβους σας.
Τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, υπάρχουν πάρα πολλά καφέ και μπαράκια. Εκτός του βασικού τους χώρου διαθέτουν και ξαπλώστρες στην παραλία, δίνοντάς σας έτσι την αφορμή για ένα απολαυστικό μπάνιο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες…
Όλα μεταμορφώνονται το βράδυ σε απίστευτους χώρους διασκέδασης κάτω από το φεγγάρι του Αττικού ουρανού. Υπάρχει ποτό και χαλάρωση ή με πάρτι για όλα τα μουσικά γούστα.
Πρώτης τάξεως λοιπόν επιλογή δροσιάς και γεύσεων, επιλογή που φροντίσαμε να δέσουμε με τις πιο αξιόπιστες προτάσεις φαγητού στην περιοχή.
Η παραλία της Ψάθας στο Αλεποχώρι, η καλύτερη παραλία κοντά στην Αθήνα
Ψάθα παραλία: Στον κόμβο των Μεγάρων θα αφήσετε πίσω την εθνική οδό και θα κατευθυνθείτε προς Αλεποχώρι (υπάρχουν ταμπέλες). Από το Αλεποχώρι ο δρόμος κινείται παραλιακά αφήνει πίσω τα τελευταία σπίτια του παραθεριστικού οικισμού και τραβά βόρεια για τον τελικό προορισμό, την Ψάθα. Η απόσταση που χωρίζει το Αλεποχώρι από την Ψάθα είναι πολύ μικρή,όμως το τμήμα αυτό του δρόμου θέλει κάποια προσοχή . Ο κόλπος της Ψάθας απλώνεται ανοιχτός και γαλάζιος. Στην άκρη του κόλπου εκεί που ορθώνονται ξανά τα κοφτερά βράχια, λειτουργούν ψαροταβέρνες, η μία δίπλα στην άλλη.
Η θαλασσινή αυτή γωνιά ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια ένας από τους ξεχασμένους παραδεισένιους τόπους της Αττικής. Η υπέροχη ακρογιαλιά με το πολύχρωμο βοτσαλάκι και τα βαθυγάλαζα νερά, με τα πυκνά πευκοδάση ολόγυρα, αποτελούσε το καταφύγιο των ψαράδων και των κάθε λογής αναχωρητών. Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν ριζικά αλλάξει. Το καλοκαίρι η περιοχή «πνίγεται» από τον κόσμο.
πηγή i-diakopes.gr