Ξεκίνησε η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού, με άριστη ποιότητα και αυξημένο όγκο παραγωγής. Διεθνώς η βιομηχανία πάντως αναμένει ζήτηση για τους ξήρους καρπούς.
Άρχισε εδώ και δυο ημέρες περίπου η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι αποδόσεις είναι υψηλές, το ίδιο και οι ποιότητες, υπάρχει όμως σκεπτικισμός για την ζήτηση του προϊόντος λόγω της αβεβαιότητας με τον κορονοϊό. Πληροφορίες από το νομό Φθιώτιδας αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή Ιταλοί έμποροι, ενώ οι πρώτες συζητήσεις αφορούν τιμές παραγωγού από 5-6,5 ευρώ ανά κιλό για το ανοιχτό φιστίκι. Πέρσι οι τιμές αυτές ξεκίνησαν από τα 9 ευρώ το κιλό, για να φθάσουν μέσα στη σεζόν και τα 12 ευρώ, επίπεδα ρεκόρ δηλαδή. Το κακό φέτος είναι ότι τα τούρκικα φιστίκια είναι ιδιαιτέρως φθηνά στη διεθνή αγορά λόγω της υποτίμησης της λίρας, ενώ σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιταλοί έμποροι έκαναν πράξεις με τούρκικο προϊόν παραδοτέο στην Ιταλία, με τιμή ακόμα και στα 5,8 ευρώ το κιλό.
Κατά τα άλλα, όπως μας εξήγησε ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την ΒΙΟΓΕΚΑΤ ΙΚΕ Λαμίας, που κατασκευάζει και εμπορεύεται γεωργικά μηχανήματα, η συγκομιδή ξεκίνησε πριν απο δυο ημέρες περίπου, οι αποδόσεις είναι καλές, οι ποιότητες άριστες, με εξαίρεση ένα κομμάτι στο Μώλο, που έχει χτυπηθεί από χαλάζι.
Όπως δήλωσε ο Μάκης Μπούργος, παραγωγός και μέλος στον Συνεταιρισμό Μάκρης Φθιώτιδας η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά-δειλά στην εν λόγω περιοχή και αναμένεται να αρχίσει πιο μαζικά το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Αναμένεται πολύ καλή χρονιά από αποδόσεις και ποιότητα, δεδομένου ότι λόγω της ζεστής και ξηρής άνοιξης, δεν παρατηρήθηκαν μυκητολογικές προσβολές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος παραγωγής φέτος είναι υψηλότερο λόγω της παρουσίας εντόμων και κυρίως της ψύλλας, η οποία όμως εν τέλει καταπολεμήθηκε επαρκώς. Ο κ. Μπούργος εκτιμά σε γενικές γραμμές ότι ο όγκος παραγωγής θα είναι τριπλάσιος φέτος, σε σχέση με πέρσι, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη παραγωγή αναμένει και η Τουρκία, στην οποία η λίρα κατρακυλά και κάνει το τουρκικό φιστίκι πιο φθηνό. Αναφορικά με τις τιμές, οι οποίες πέρσι, άνοιξαν στα 9-9,60 στην Μάκρη για το ανοιχτό φιστίκι, οι αγρότες βρίσκονται σε αναμονή, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις στην ζήτηση για το προϊόν, από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες καλές παραγωγές αναμένουν επίσης οι Τούρκοι, οι Ιρανοί αλλά και οι Ιταλοί
Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού και στον γειτονικό Μώλο Φθιώτιδας. Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου, τα πρώτα δείγματα από τα συγκομισθέντα φιστίκια δείχνουν ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα, καθώς το καλοκαίρι ήταν ευνοϊκό, για τους παραγωγούς, από άποψη καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, θα υπάρχει υψηλότερη παραγωγή από πέρσι. Σε σχέση με τις τιμές είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, μας είπε ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού, που σημειωτέον δεν έχει καθόλου αποθέματα φιστικιού από την περσινή εσοδεία.
Από τον ίδιο Συνεταιρισμό, ο πρόεδρος, κ. Βασίλης Ζυγομήτρος δήλωσε ικανοποιημένος, γιατί υπάρχουν καλές ποιότητες και έλλειψη προβλημάτων από μύκητες και έντομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόβλημα συνιστά η έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά το θετικό είναι ότι η συγκομιδή έχει στην περιοχή αυτή, εκμηχανισθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα και τα κόστη να πέφτουν και αυτή να γίνεται γρήγορα αλλά και να μην απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, τα οποία δεν… υπάρχουν. Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Ζυγομήτρος, μας είπε ότι είναι αρκετά νωρίς ακόμα.
Σε κάποια μικρά κομμάτια έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του φιστικιού και στην περιοχή των Μεγάρων δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέλιος Καρβέλας, παραγωγός και έμπορος. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μαζική συγκομιδή από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλα, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ οι τιμές όπως φαίνεται θα είναι πεσμένες σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο όσον αφορά στο ανοιχτό φιστίκι οι Τούρκοι πουλάνε προϊόν παραδοτέο στην έδρα του πελάτη προς 5,8 ευρώ το κιλό.
Η βιομηχανία ξηρών καρπών αποδεικνύεται ανθεκτική στον κορονοϊό
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, το INC, το Διεθνές Συμβούλιο Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών απευθύνθηκε σε διάφορες επιχειρήσεις – μέλη του, για να τους απευθύνει ερωτήσεις, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη βιομηχανία ξηρών καρπών διεθνώς.
Όπως τονίζεται λοιπόν σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, μία από τις πιο συχνές απαντήσεις που έλαβε ήταν ότι η βιομηχανία αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών αντιμετώπισε σίγουρα πολλές προκλήσεις με τον κορονοϊό, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιόδοξο μέλλον.
Ο Behrooz Agah, από τον Όμιλο Agah στο Ιράν και ένας Πρέσβης του INC στο Ιράν, σχολίασε ότι «η προώθηση και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης διαφορετικών προϊόντων σε αυτήν την ενότητα για τη γενική υγεία και ευημερία» είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη σημασία στο εμπόριο από τις επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας.
Ομοίως, στην Κίνα, ο Τσεν Τσι, από την QiaQia Food και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του INC σημείωσε ότι «λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για λόγους υγείας, αυτή η βιομηχανία θα επιταχυνθεί στην Κίνα».
Ο Pratap Nair, από την Vijayalaxmi Cashew Company στην Ινδία και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του INC δήλωσε βέβαιος ότι η ισχυρή και ανθεκτική βιομηχανία θα έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση.
Ομοίως, ο Jan Vincent Rieckmann από τον August Töpfer στη Γερμανία και ο Roby Danon από το Voicevale στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του INC, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη βιομηχανία, ειδικά στο μέλλον.
Ο Ashok Krishen, τέλος, από την Olam Singapore και τον αντιπρόεδρο της INC, πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά και οι συνήθειες των καταναλωτών είναι πιθανό να αλλάξουν και θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες».
πηγή:agrotypos.gr-Μπίκας Αλέξανδρος