Κυρίες και Κύριοι Καλημέρα σας.
Η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, έχει πια εμπειρία συνεργασίας με το θεσμό της διαμεσολάβησης των Ρομά, με μετρήσιμα μάλιστα αποτελέσματα.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μας απασχόλησε το θέμα των Ρομά, και πιο συγκεκριμένα, η συμβίωση στην Δυτική Αττική Ρομά και μη Ρομά.
Καταλάβαμε τον κρίσιμο ρόλο της διαμεσολάβησης, γι’ αυτό και στο φόρουμ που δημιουργήσαμε στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, στο οποίο συμμετέχουν άπαντες, κλήθηκε και ο θεσμός των διαμεσολαβητών.
Μέσω των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο φόρουμ, δόθηκε κατ’ αρχήν η ευκαιρία να γνωρίσουν όλοι την ύπαρξη αυτού του θεσμού, γιατί εν πολλοίς είναι άγνωστος, κυρίως όμως να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας για την προώθηση προβλημάτων.
Ορισμένα δε από τα προβλήματα που προωθήθηκαν, όπου ο ρόλος των διαμεσολαβητών υπήρξε κομβικός, είναι τα εξής:
1- Ενεργοποιήσαμε τον πληθυσμό για εγγραφή σε προγράμματα δια βίου μάθησης, ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες ενέργειες από πλευράς Δήμων για την διασφάλιση αιθουσών.
2- Υλοποιούμε επαναλαμβανόμενα δράσεις ενημέρωσης και κάλυψης σε υγειονομικά θέματα, με πολύ μεγάλη συμμέτοχη Ρομά.
3- Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία δράσεις πολιτικής προστασίας, είμαστε όμως ακόμα στη αρχή, ωστόσο διευκολύνουμε το έργο της Πυροσβεστικής σε καταυλισμούς.
4- Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των ρευματοκλοπών, υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης για νόμιμη πρόσβασης στην ηλεκτροδότηση, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, ζητάμε όμως με την ιδία ζέση να αντιμετωπίσουν το θέμα τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΔΕΔΔΗΕ.
5- Αποτελέσματα είδαμε επίσης και με την εγγραφή περισσοτέρων παιδιών Ρομά στα σχολεία, ενώ υπήρξε και διαχείριση συγκρούσεων που σημειώθηκαν σε περιοχές διαβίωσης Ρομά, κυρίως στα Άνω Λιόσια.
6- Αποτελέσματα είδαμε και με την επαναφορά δρομολογίων για την μεταφορά των μαθητών αλλά και της αστικής συγκοινωνίας, αφού είχαν διακοπεί από επιθέσεις νέων Ρομά σε οχήματα.
7- Παρείχαμε φιλοξενία και υλικοτεχνική υποδομή για διαμεσολαβητές Ρομά, στο πλαίσιο του προγράμματος JUSTROM.
Στο σύνολο της πολιτικής για την κοινωνική ένταξη, ο Ρόλος των διαμεσολαβητών είναι κρίσιμος, και αυτό θα ήθελα να το δείξω με δύο άλυτα προς το παρόν θέματα:
1- Κάποιος πρέπει να διαμεσολαβήσει, όταν γυναίκες Ρομά μας λένε πως ενώ θέλουν να κάνουν test Παπ και μαστογραφία, για αυτονόητους λόγους δεν τους αφήνουν οι άνδρες τους.
2- Οι επιθέσεις μικρών Ρομά που σας προανέφερα στα οχήματα, επειδή γίνονται από ανηλίκους Ρομά που στερούνται οικογένειας, χρειάζεται η διαμεσολάβηση για την προσέγγιση τους, αλλά και η περαιτέρω στήριξη της πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι
Η δουλειά αυτή έλαβε στη Δυτική Αττική και θεσμικό χαρακτήρα.
Χρηματοδοτήσαμε, ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε για δώδεκα μήνες γραφείο Στήριξης Ρομά και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με το ΤΕΙ Αθήνας.
Απασχολήσαμε σε αυτό δύο διαμεσολαβητές Ρομά, για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης αλλά και υλοποίησης άλλων δράσεων.
Οφείλω δε να αναφέρω ότι τα Παραρτήματα Ρομά των Δήμων Μεγάρων, Φυλής, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χαλανδρίου, Ιλίου, Σπάτων – Αρτέμιδας, Αχαρνών, Αγ. Βαρβάρας και Αθηνών, όπου απασχολούνται διαμεσολαβητές Ρομά, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του ΠΕΠ για 36 μήνες.
Νομίζω όμως ότι όλη αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να ενισχυθεί περεταίρω.
Πρέπει να θεσμοθετηθεί ο επαγγελματικός ρόλος του διαμεσολαβητή, και να ανοίξουν θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, τόσο για μόνιμες θέσεις με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ όσο και ορισμένου χρόνου.
Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να ανοίξουν θέσεις διαμεσολαβητών στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, και να καθιερωθούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης από δημόσιους εκπαιδευτικούς φορείς.
Θα μου επιτρέψετε δε να πω, σε ότι αφορά την διαμεσολάβηση και χωρίς να παραγνωρίζω τα υπαρκτά προβλήματα παραβατικότητας ότι:
Σε πείσμα όσων μη Ρομά βλέπουν μόνο παραβατικούς, και από την μεριά των Ρομά που βλέπουν μόνο ρατσιστές, οτι η διαπολιτισμική διαμεσολάβηση είναι εργαλείο και γέφυρα επικοινωνίας, για την αλλαγή εν τέλει των σχέσεων μεταξύ Ρομά και μη Ρομά, προς όφελος όλων των πλευρών.
Το σχολείο, το νοσοκομείο, η υγειονομική μονάδα, οι υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, τα αστυνομικά τμήματα όπως και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, αποτελούν πεδία συμβίωσης και αλληλεπίδρασης Ρομά και μη Ρομά.
Η δική μας λοιπόν φιλοδοξία είναι όλοι αυτοί οι δημόσιοι χώροι αντι όπου, όποτε και στο βαθμό που συμβαίνουν περιστατικά αντιπαραθέσεων, να καταστούν αυτό που πραγματικά είναι:
Χώροι ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, αλλά και χώροι αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα στους ίδιους τους πολίτες, είτε είναι Ρομά είτε όχι.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, προσεγγίζουμε γενικότερα το θέμα ως εξής:
Από τη μια προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες, τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις αντιλήψεις των Ρομά, από την άλλη όμως τονίζουμε την ανάγκη ύπαρξης ορίων και κανόνων για όλους μας.
Από την άποψη αυτή πιστεύουμε πως ο ρόλος του θεσμού των διαμεσολαβητών, είναι όχι μόνο αναγκαίος, αλλά υπο τις παρούσες συνθήκες, και αναντικατάστατος.
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ