Ο Αν. ΥΠΕΝ σχολίασε τη μικρή ανταπόκριση των Δήμων που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, παρ’ όλες τις παρατάσεις εδώ και δύο χρόνια. Η συνάντηση οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ ύστερα και από τη νέα παράταση που δόθηκε πριν από δύο ημέρες στη Βουλή. “Είναι απαράδεκτη η υποτίμηση από την πλευρά των ΟΤΑ ενός τόσο σημαντικού θέματος. Με αυτό τον τρόπο οι 82 Δήμοι που έχουν ακόμα εκκρεμότητες επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευτους τους δημότες τους”, είπε χαρακτηριστικά. Πόσο μάλλον όταν ο στόχος της νέας παράτασης εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στους Δήμους αυτούς να ολοκληρώσουν την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων, έως τις 16 Ιουλίου 2018, και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών.
“Εμείς σήμερα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους Δήμους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που επέλεξαν να μην έρθουν. Μόνο 15 Δήμοι από τους 82 που έχουν εκκρεμότητες ανταποκρίθηκαν. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μη βοηθήσουν ούτε τον Δήμο τους ούτε τους πολίτες”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, εξαιρώντας τους Δήμους των μικρών νησιών με τους οποίους συναντήθηκε και στο πλαίσιο του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο και είχαν πρακτικά προβλήματα μετακίνησης, όπως και όσους έστειλαν επιστολή λόγω αντικειμενικού κωλύματος.
Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε την πορεία του έργου μέχρι σήμερα, τις κυρωμένες, υπό και προς ανάρτηση περιοχές της χώρας, τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τη βοήθεια των πολιτών, αλλά και τη μέχρι σήμερα αρωγή που έχει δώσει το Υπουργείο προς τους Δήμους για την υλοποίηση του έργου. Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, “γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση για διάφορους λόγους ως προς αυτό”. Υπενθύμισε δε ότι με περσινή ρύθμιση του ΥΠΕΝ οι Δήμοι απέκτησαν για διευκόλυνσή τους τη δυνατότητα ατελούς υποβολής αντιρρήσεων επί του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη και ανέλυσε όλες τις διατάξεις που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο για να δοθεί χρόνος σε αυτούς να ολοκληρώσουν την οριοθέτηση των οικισμών και των πυκνώσεων.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν 82 Δήμοι που δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, με 47 από αυτούς να μην έχουν κάνει καμία προσπάθεια ή επικοινωνία, αν και η υποχρέωση για τα σχέδια πόλης υπάρχει από το 2010, ενώ για τις οικιστικές πυκνώσεις από το 2016.
“Για τον επόμενο 1,5 μήνα οι Δήμοι αυτοί θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της πολιτείας ώστε στα μέσα Ιουλίου να έχει τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι είχε δοθεί επαρκής χρόνος. Εμείς από σήμερα θέτουμε τις υπηρεσίες μας σε πλήρη υποστήριξή σας, είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε τους Δήμους που έχουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι και πρέπει να περάσουν τα όρια για περισσότερους Δήμους, αλλά και να βοηθήσουμε με όποιον άλλον τρόπο κρίνεται ότι μπορούμε”.
“Αντίστοιχα, θέλουμε να ενημερώσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες να επιταχύνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τις δικές τους καλλιεργούμενες εκτάσεις, που μισθώνονται σε αγρότες, ώστε να προβούν σε όλες τις πράξεις παραχώρησης κυριότητας και αλλαγής χρήσεων, για να είναι σωστές οι επιδοτήσεις και οι καλλιέργειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αμέλεια που επιδεικνύουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια επιδοτήσεων και στην αμφισβήτηση του αγροτικού επαγγέλματος”.
Δέσμευση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2020, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η δημιουργία ενός αναπτυξιακού εργαλείου που θα ωφελήσει τόσο την τοπική όσο και την κεντρική διοίκηση.
Μετά την τοποθέτηση του Αν. ΥΠΕΝ ακολούθησε τεχνική παρουσίαση εκ μέρους του Ελληνικού Κτηματολογίου και στη συνέχεια υπηρεσιακοί παράγοντές του, καθώς και αντίστοιχοι της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των Δήμων.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε σύσκεψη με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων -τους οποίους χαρακτήρισε αρωγούς της όλης προσπάθειας-, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης των Αντιρρήσεων, την ανάρτηση Δασικών Χαρτών στο υπόλοιπο 8% της χώρας για το οποίο οι χάρτες επικαιροποιούνται αυτή την περίοδο, καθώς και για τον τρόπο υλοποίησης του κοινωφελούς προγράμματος αντιπυρικής προστασίας, σύμφωνα με το οποίο θα προσληφθούν σε λίγες μέρες 5.066 εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας.