Η πρόταση της κυβέρνησης που τέθηκε από τον κ. Σκουρλέτη και η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, διαχωρίζει τη Β΄ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και την Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) σε δύο εκλογικές περιφέρειες. Η Β΄ Αθήνας των 44 εδρών διαιρείται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με 15 έδρες, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών με 11 έδρες και τον Νότιο Τομέα Αθηνών με 18 έδρες. Οι δήμοι σε κάθε τομέα συμπίπτουν με την αντίστοιχη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής με τη διαφορά ότι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πλην του δήμου Αθηναίων, που διατηρείται ως εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών, προστίθενται ως εξής: στον Βόρειο Τομέα οι δήμοι Γαλατσίου και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και στον Νότιο Τομέα οι δήμοι Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Καισαριανής.
Η εκλογική περιφέρεια Αττικής διαχωρίζεται στις περιφέρειες Ανατολικής Αττικής με 10 έδρες και Δυτικής Αττικής με 4 έδρες, ενώ η μία, που περισσεύει, προστίθεται στην Αχαΐα. Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθείται ακριβώς η αντίστοιχη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε την πρόταση «εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη», που στόχο έχει να δοθεί «ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή τη mega περιφέρεια (Β΄ Αθήνας) να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους και να περιοριστούν όλες αυτές τις ευκαιρίες που γεννιούνται στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».
Σχετικά με το αίτημα των άλλων κομμάτων για σύνδεση με το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι εξαρχής αντίθετη, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να το εξετάσουμε με ένα εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα και που θα λύνει διάφορα διαδικαστικά ζητήματα».
«Ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια εκλαμβάνω αυτή την προσχηματική ή ειλικρινή τοποθέτηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ως μια αυτοκριτική, γιατί δικές τους πολιτικές τους έδιωξαν από τη χώρα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών το κόμμα του έχει αναδείξει με πρόταση νόμου από το 2016 και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει συναίνεση μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Από την πλευρά τους η βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσαν ενιαία πρόταση ως Κίνημα Αλλαγής, η οποία εκτός από την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και το θέμα των Ελλήνων του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου (όπως είπαν υπολογίζονται σε περίπου 500.000), περιλαμβάνει τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα σε μάξιμουμ 35 έδρες και ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
«Σε ό,τι έχει ωριμάσει και λειτουργεί εξυγιαντικά για το πολιτικό σύστημα μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και προφάσεις εν αμαρτίαις» σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος για το θέμα του μπόνους παρέπεμψε στον νόμο για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, ευχόμενος «αυτοί που δεν είχαν ψηφίσει τότε την απλή αναλογική, να δημιουργήσουν σήμερα τους όρους ώστε να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Κνήτου και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Μπουλμέτης. Απουσίαζαν, όπως είχαν προαναγγείλει, εκπρόσωποι από το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, καθώς και από τη Χρυσή Αυγή, η οποία δεν προσκλήθηκε.
πηγη ΑΠΕ.ΜΠΕ