Οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη
Για Περιφερειακό Συνέδριο
Ουσιαστικά αυτή η διαδικασία αποτελεί μία βαθιά δημοκρατική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, αλλά και διαμόρφωσης των επόμενων αναπτυξιακών βημάτων για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Ο λόγος κυρίως και πρωτίστως είναι στους επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών. Είναι μια αναγκαία διαδικασία μπροστά στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2018 μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα, προφανώς οι δυσκολίες δεν εξαλείφονται τη μία μέρα στην άλλη, αλλά οφείλουμε από τώρα να κάνουμε τη συζήτηση για το πώς φανταζόμαστε το νέο παραγωγικό μοντέλο, με ποιες δυνάμεις, με ποιες προτεραιότητες, τι θα πρέπει να ξεχάσουμε, να αφήσουμε πίσω μας, ποιες μνημονιακές λογικές θα πρέπει να «ξεφορτωθούμε», θα το έλεγα απλά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτή η συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ στην Πάτρα, αλλά και όπως έχει γίνει και στις άλλες περιοχές της χώρας».
Για το εκλογικό σύστημα
«Καταρχήν οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση στο πέρας της τετραετίας. Αυτός είναι ο προγραμματισμός κυβέρνησης και δεν συντρέχει κανένας λόγος για να μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Αυτό το οποίο ανακοίνωσα στην ομιλία μου, σε σχέση με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, με το νόμο που θα κατεβάσουμε τις επόμενες ημέρες, θα διαχωρίσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές. Άρα λογικό είναι ότι θα προσδιοριστεί μία ημερομηνία το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική θα είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το πιο αντιδημοκρατικό, θα έλεγα, και παραμορφωτικό σύστημα εκλογών που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, μοναδικό στην Ευρώπη. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε ένα σύστημα, πράγματι δημοκρατικό, γνήσια αντιπροσωπευτικό που θα εισαγάγει μία νέα κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλω πάλι να επισημάνω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει πάνω από όλα συνεργασία, συναινέσεις και συνθέσεις και σε αυτό βοηθά ο χαρακτήρας της τοπικότητας της τοπικής διάστασης των προβλημάτων. Οι αποφάσεις στα περισσότερα προβλήματα, το 90% των αποφάσεων στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, παίρνονται ομόφωνα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να εμμένουμε σε μονοπαραταξιακές αντιλήψεις».
Για την κατανομή των πόρων στους δήμους
«Από το 2010 και ύστερα, κόπηκε πάνω από το 60% των πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Εμείς φέτος κάναμε ένα μικρό βήμα κι έτσι λοιπόν αυτό αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 που ήδη υλοποιείται και προβλέπει ένα 5% αύξηση των πόρων για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κυρίως όμως όπως ανακοίνωσα και πριν από λίγο στις εργασίες του συνεδρίου, έχουμε διαμορφώσει δύο νέα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αθροιστικά αγγίζουν το ποσό των 740 εκατομμυρίων ευρώ για τους 325 δήμους της χώρας, τα οποία θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα έργα, αγροτικής οδοποιίας, μικρών αντιπλημμυρικών, έργων ύδρευσης, κατασκευής παιδικών χαρών, αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων κ.α. Πρόκειται για στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, για χρήματα τα οποία είχε πάρα πολλά χρόνια να δει η Αυτοδιοίκηση».
Για το χρονοδιάγραμμα του νομοσχέδιου
«Ελπίζουμε το επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί».
Για το θαλάσσιο μέτωπο
«Ο δήμος της Πάτρας και η Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα είναι από την ίδια πλευρά, διότι και οι δύο έχουν την ίδια πρόθεση, Αυτό το θέμα έχει δρομολογηθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει λόγος να αντιδικούμε, παρά μόνο για όσους θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Θεωρώ ότι το όφελος του πατρινού λαού είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η υπόθεση και τα όποια νομικά προβλήματα που υπάρχουν, να λυθούν. Αν θέλει κάποιος, λύση βρίσκεται».
Για το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
«Εκείνο που θέλω να επισημάνω για το χθεσινό συλλαλητήριο, το οποίο βέβαια ήταν κατώτερο των προσδοκιών των διοργανωτών -δεν θέλω ωστόσο να μπω σε αυτή την αριθμολογία- είναι ότι υπάρχουν κύκλοι, υπάρχουν φωνές, οι οποίοι θέλουν να προσδώσουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Θέλουν να του προσδώσουν μια αντικυβερνητική χροιά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση να κάνει με τα εθνικά προβλήματα. Στα εθνικά προβλήματα χρειάζεται ωριμότητα, υπευθυνότητα, σύνεση, και ευρύτερες συναινέσεις. Όλα αυτά, δυστυχώς, που δεν χαρακτηρίζουν ορισμένα πολιτικά κόμματα και πρωτίστως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου η στάση στο Μακεδονικό ζήτημα, είναι συνώνυμη του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας».