E-Megara-GR
Uncategorized

Βρέθηκε τάφος που ανήκει σε Βασιλιά στα Μέγαρα

“ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Βρέθηκε εκπληκτικός τάφος που ανήκει σε Βασιλιά στα Μέγαρα”

Ο βασιλέας των Μεγάρων, ο οποίος ετάφη μεταξύ Μεγάρων και Κορίνθου. Προς τιμήν του η ακρόπολις των Μεγάρων ονομάσθηκε Καρία),πάμε να γνωρίσουμε ό,τι απόμεινε από το ταφικό μνημείο του Κάρα.

Στο 1.44.6 των Αττικών τού Παυσανία αναφέρεται, ότι: «…και Καρός τού Φορωνέως μνήμά εστι, το μεν εξ αρχής χώμα γης, ύστερον δε του θεού χρήσαντος εκοσμήθη λίθω κογχίτη. Μόνοις δε Ελλήνων Μεγαρεύσιν ο κογχίτης ούτός εστι, και σφισι και εν τη πόλει πεποίηται πολλά εξ αυτού. Έστι δε άγαν λευκός και άλλου λίθου μαλακώτερος· Κόγχοι δε αι θαλάσσιαι δια παντός ένεισίν οι. Αυτός μεν τοιούτός εστιν ο λίθος.»
Εδώ σχολιάζει ο αείμνηστος Νικ. Παπαχατζής (“Αττικά Παυσανίου”, σελ.515, Εκδοτικής Αθηνών), ότι: «…και το μνημείο αυτό είχε ταυτισθεί με έναν από τους τρείς κωνικούς λοφίσκους (κουρμουλούς), που υψώνονταν δεξιά τού δρόμου, σέ μικρή απόσταση δυτικότερα από τη θεμελίωση, που αποδόθηκε στο ταφικό μνημείο τού Τηλεφάνους.
Δοκιμαστική ανασκαφή στο λοφίσκο (ύψους 30 μ. περίπου και κάτω περιμέτρου 350 βημάτων), έδειξε πώς πρόκειται για φυσικό γήλοφο (Αρχ. Εφημ.1890), πού μπορούσε όμως να εθεωρείτο στήν ύστερη αρχαιότητα ως τάφος μυθικού ήρωος (σήμα). Τελευταία δε (τό 1970 περίπου), το μνημείο τού Κάρα σχετίστηκε με τα κατάλοιπα στρογγυλού πύργου, που αποκαλύφθηκε μαζί με θεμέλια μικρότερων κτισμάτων (πάνω από λατομείο), εντελώς στην αρχή τής αρχαίας Σκιρωνίδος οδού, στή θέση όπου ο δρόμος από την Πάχη προς την Κακιά Σκάλα, συναντά το δρόμο που οδηγεί από τα Μέγαρα στήν Κόρινθο. Τα κτίσματα βρίσκονται 2-3 μέτρα από τη σιδηροδρομική γραμμή Μεγάρων-Κορίνθου. (Σημ: Πρόκειται για τη γραμμή, με τις λευκές κουκίδες στην παραπάνω φωτογραφία και την ένδειξη “Παλαιότερες σιδηροτροχιές ΟΣΕ”).
Αποκαλύφθηκε και οστεοδόχη ή μικρή σαρκοφάγος, από εκλεκτό λευκό μάρμαρο, που ανήκε σε συνηθισμένο παρόδιο ταφικό μνημείο. (Σημ. Η δωρική τρίγλυφος, που διακρίνεται στο πάνω αριστερό μέρος της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, είναι ένδειξη παρουσίας μικρού ναού ή ηρώου στην ίδια θέση).
Ο στρογγυλός πύργος, πρέπει να σχετισθεί με τη φρούρηση τής Σκιρωνίδος οδού από τους Μεγαρείς, οι οποίοι επανδρώνοντας παρόμοιους πύργους κατά μήκος της, διατηρούσαν τόν έλεγχό της κατά τή διάρκεια πολεμικών περιόδων, αλλά και την ασφάλεια των ταξιδιωτών από ληστές, κατά τις ειρηνικές περιόδους.»