Για το κοινωνικό μέρισμα, το ΚΕΑ, τα σχολικά γεύματα και τους Ρομά έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής.
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε στο 1/3 του πληθυσμού και είχε άμεσα οφέλη καθώς έφερε μπροστά στα μάτια του πιο ευάλωτου κομματιού της κοινωνίας, την ψηφιακή εποχή μέσω ενός συστήματος που μπόρεσε να εγκρίνει την ώρα 25.000 αιτήσεις με διαφάνεια κι αξιοπρέπεια.
Όσον αφορά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στη Δυτική Αττική δίνεται συνολικά σε 15.629 άτομα με επιδοματική ενίσχυση 1.600.000 ευρώ το μήνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Το ΚΕΑ πρέπει υποχρεωτικά να πλαισιώνεται από πολλές υπηρεσίες. Δεν αρκεί μόνο το επίδομα αλλά πρέπει να πλαισιώνεται από την υποχρέωση να πάρουμε το 10% των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ στην αγορά εργασίας. Στη Δ. Αττική έχουμε 3.179 άνεργους και θα βάλουμε απ’ αυτούς το 10% στην αγορά εργασίας μέσα στον χρόνο. Το θέμα είναι συγχρόνως να παρέχουμε υπηρεσίες».
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο και για τα σχολικά γεύματα που θα παρέχονται στη Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο διατίθενται 2.614 γεύματα, στην Ελευσίνα 2.366, στα Μέγαρα 1.200, στη Φυλή 4.163, ενώ θα αρχίσουν να διατίθενται και στο δήμο της Μάνδρας.
Τέλος η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους Ρομά και στην χαρτογράφηση των καταυλισμών και των οικισμών συνολικά. Ειδικότερα στη Δυτική Αττική σχεδιάζονται δύο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο δήμο Μεγαρέων, στην περιοχή Βλυχού και στο δήμο Ασπροπύργου στην περιοχή του 7ου δημοτικού σχολείου. Η κοστολόγηση των παρεμβάσεων, όπως επισήμανε η κ. Φωτίου, ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε υποδομές, στέγαση βελτίωση συνθηκών διαβίωσης.
Στο Βλυχό η παρέμβαση θα καλύψει χρόνια προβλήματα, που σχετίζονται με ελλιπείς υποδομές, έλλειψη στέγης και κακές συνθήκες διαβίωσης, ανεπάρκεια αποχετευτικού συστήματος. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού είναι «η αναβάθμιση υποδομών, αντικατάσταση παραπηγμάτων με κατασκευασμένους οικίσκους κι εγκατάσταση χώρων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
Όσον αφορά στο 7ο δημοτικό σχολείο Ασπροπύργου οι παρεμβάσεις θα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και θα στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά. Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι νέοι χώροι σχολείου ν’ αποτελέσουν κύτταρο της τοπικής κοινότητας και να συμβάλλουν στην υποστήριξη κι ενδυνάμωση των παιδιών. «Η εύρυθμη λειτουργία του 7ου δημοτικού σχολείου Ασπροπύργου ως κοινωνικού κυττάρου στην ευρύτερη περιοχή οφείλει να γίνει σε ένα μεταβατικό στάδιο με σκοπό την προώθηση κοινωνικής ένταξης και στεγαστικής μετεγκατάστασης των παιδιών και οικογενειών Ρομά στον αστικό ιστό», κατέληξε η κ. Φωτίου
Στην ίδια εκδήλωση ομιλήτρια ήταν και η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία τόνισε «ότι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς σεβασμό των θεσμών, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση πόσο μάλλον ανάπτυξη, γιατί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρα απ’ όλα τα άλλα που σε κάποιους μπορεί να φαίνονται και δικαιολογίες, κοστίζει». Ακόμη η κ. Γιαννακάκη επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να βγάζουμε συνανθρώπους μας από τη ντουλάπα. Αν έστω και ενός ανθρώπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια δημοκρατία είναι πρόβλημα”.
Τέλος η κ. Γιαννακάκη υπογράμμισε τη δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους δικαστικούς και αστυνομικούς λειτουργούς και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, «ο οποίος υπήρξε αρωγός κι υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας μας».
Η εκδήλωση με τίτλο Κοινωνική Συνοχή, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής, με ομιλητές τον κ. Ν. Τόσκα, την κ. Θ. Φωτίου και την κ. Μ. Γιαννακάκη. Την συζήτηση συντόνιζε ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής αρωγής, κ. Πέτρος Δαμιανός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ