Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ημερίδα για ενημέρωση στελεχών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Δήμων Αττικής παρευρέθηκε και συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων Δημήτρης Βόρδος, εκπροσωπώντας τον Δήμο.
Τα κύρια θέματα που ετέθησαν προς παρουσίαση, ανάλυση, γνωστοποίηση και επεξεργασία από τους ομιλητές ήταν : Παρουσίαση προγράμματος antiΝΕΡΟ με κατάρτιση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Μεγάρων. Ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής και αποκατάστασης επιπτώσεων μετά από φυσικές καταστροφές. (σε ποιες περιπτώσεις και με ποιους τρόπους αποζημιώνονται οι πολίτες για καταστροφή περιουσίας). Αναπτύχθηκε στους παριστάμενους ο σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, έκδοση μηνυμάτων 112, καθώς και τα γενικά σχέδια, ΙΟΛΑΟΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ και ΒΟΡΕΑΣ. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών.
Αναφέρθηκαν έργα, μέτρα πρόληψης και γενικά σχέδια της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και δασικών πυρκαγιών. Ζητήθηκαν επίσης από όλους τους Δήμους να καταθέσουν τα δικά τους σχέδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεγαρέων το έχει ήδη καταθέσει. Διευκρινίστηκε προς όλους η εφαρμοστική προσέγγιση του Κανονισμού Πυροπροστασίας εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων. Εξηγήθηκε επαρκώς η 9η Πυροσβεστική Διάταξη προς αποφυγή πράξεων ή ενεργειών (παραβάσεις) που προκαλούν πυρκαγιά, καθώς και η 10η Πυροσβεστική Διάταξη που προβλέπει τις ποινές για όσους παραβαίνουν την 9η. Οι ποινές έγιναν πιο αυστηρές.
Τέλος, παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για το 2024 και ακολούθησε σύσκεψη με θέμα «Ενίσχυση Συνεργασίας Πυροσβεστικού Σώματος και εμπλεκομένων Φορέων».
Μετά το πέρας της ημερίδας και της σύσκεψης ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Βόρδος, δήλωσε:
«Πλησιάζοντας κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην κρίσιμη αντιπυρική περίοδο, ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και η επικαιροποίηση και «υπενθύμιση» των ρόλων του καθενός από αυτούς αποτελεί πρωταρχικής σημασίας διαδικασία. Τέτοιες δράσεις και ημερίδες μάς βοηθούν να λύσουμε και όποιες απορίες έχουμε για τον σχεδιασμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου μας. Κατά κοινή ομολογία σχεδόν όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι αρμοδιότητες που συνεχώς επιφορτίζονται σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές ημερομηνίες εφαρμογής αυτών και τη δεδομένη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε κατάλληλους πόρους (οχήματα, χειριστές κλπ) καθιστούν επί της ουσίας προβληματικές έως ανεφάρμοστες τις νέες εγκυκλίους με τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ που προκύπτουν από αυτές».