E-Megara-GR
Uncategorized

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: “ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”


Γιάννης Ν. Πανταζής: Ο Μεγαρίτης φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που πριν 15 περίπου ημέρες βραβεύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των νέων φοιτητών που πρώτευσαν ανά νομό.
Πως αισθάνθηκε όμως ο νεαρός συμπολίτης μας φοιτητής και πως ένοιωσε μπαίνοντας στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής;
Το αποκαλύπτει στην συνέντευξη που με ευχαρίστηση αποδέχτηκε να μας παραχωρήσει, μέσα από την οποία στέλνει και το δικό του μήνυμα στους φετινούς υποψηφίους με αφορμή τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 7 και 8 Ιουνίου.

Ποια ήταν η συμβολή του σχολείου στην εισαγωγή σου στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας; Είχε βαθμό συμβολής ή την επιτυχία την καρπώνεται εξολοκλήρου η φροντιστηριακή εκπαίδευση;

Το ελληνικό σχολείο αν και στερείται πολλές φορές υλικοτεχνικής υποδομής διαθέτει καταρτισμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μάχονται καθημερινά στο πλευρό των μαθητών. Και είναι κρίμα να υποτιμήσει κάποιος ή και να απορρίψει ακόμα, την συμβολή του σχολείου στην επιτυχία του. Στη διάρκεια της σχολικής μου πορείας, συνάντησα πολλούς δασκάλους και καθηγητές που με ζήλο, μεράκι και αγάπη μου μετέδωσαν γνώσεις αλλά και κριτική σκέψη και αγάπη για τη μάθηση. Και τους είμαι πραγματικά ευγνώμων. Από την άλλη πλευρά, η συμβολή του φροντιστηρίου είναι καθοριστική λόγω του υψηλού ανταγωνισμού που υπάρχει και της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων των Πανελληνίων. Όταν όλοι οι συνυποψήφιοι σου επωφελούνται της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχεις χωρίς αυτήν. Και ήμουν πραγματικά τυχερός γιατί είχα εξαιρετικούς καθηγητές και σε αυτόν τον τομέα.

Αφήνοντας στην άκρη τους δυο φορείς εκπαίδευσης, τυπικής (σχολείο) και άτυπης (φροντιστήριο), ποια ήταν η συμβολή της οικογένειας σου σε αυτήν σου την προσπάθεια;

Η συνεισφορά της οικογένειας μου στην προσπάθεια μου ήταν πολύ σημαντική. Όλα τα μέλη της οικογένειας μου με τον δικό του τρόπο και τις δικές του δυνατότητες ο καθένας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μου παρέχουν τα μέσα (οικονομικά, ηθικά) και τις κατάλληλες συνθήκες (ηρεμία, ενθάρρυνση) για να επιτύχω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου και τους είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’ αυτό.

Πολλές έρευνες, ποσοτικές και ποιοτικές, έχουν δείξει πως έχει θετικά αποτελέσματα για τη μαθησιακή πορεία των παιδιών, η συνεργασία γονιών και εκπαιδευτικών. Υπήρξε συνεργασία των γονιών σου με τους καθηγητές για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα; Αν ναι, με ποιο τρόπο;

Εξαρτάται από το τι εννοούμε συνεργασία. Οπωσδήποτε, υπήρχε ως ένα βαθμό ωφέλιμη επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς μου και τους καθηγητές μου ως προς το ρυθμό της προόδου μου η οποία βοήθησε αρκετά στα διάφορα στάδια της προετοιμασίας μου. Ευτυχώς όμως, σε καμία περίπτωση δεν ένιωσα ότι με «ελέγχουν».

Πού αποδίδεις την επιτυχία, σαν τη δική σου, των παιδιών της επαρχίας σε σχέση με αυτά της Αθήνας; Οι έρευνες δείχνουν πρωτιά της επαρχίας σε αυτόν τον τομέα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω με σιγουριά την απάντηση. Κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στο ότι η ζωή στην επαρχία είναι πιο ισορροπημένη και πιο ήρεμη, υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές και οι οικογένειες είναι πιο δεμένες. Επίσης, οι δυσκολότερες συνθήκες για εργασία, εκπαίδευση και υγεία που επικρατούν στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας πεισμώνουν ίσως τους μαθητές και αποτελούν το κίνητρο ώστε να πετύχουν υψηλούς στόχους και να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας σου και το μότο σου ώστε να αποτελέσει μια καλή συμβουλή για τους επόμενους υποψηφίους που θέλουν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο με σένα;

Κατά τη γνώμη μου, βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η συνειδητοποίηση ότι η προετοιμασία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι σπριντ. Είναι μαραθώνιος. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες χτίζονται σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο. Είναι ίσως κοινότοπο, αλλά η γνώση είναι μια αλυσίδα από κρίκους. Και κάθε κρίκος είναι σημαντικός. H ύλη δεν είναι μόνο αυτή που ανακοινώνεται επισήμως. Εμπεριέχονται όλα αυτά που έχουμε διδαχτεί τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, ας μην τα αφήνουμε όλα για την τελευταία χρονιά.
Όσο για τους φετινούς υποψήφιους που έχουν μπει στην τελική ευθεία, η συμβουλή μου είναι: Αγνοήστε τις απαισιόδοξες σκέψεις και συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό και τα μάτια πάντα στον τελικό στόχο. Ταυτόχρονα όμως, σεβαστείτε τα όρια της αντοχής σας και μην την εξαντλείτε. Θα τα καταφέρετε σίγουρα!

Πώς αισθάνθηκες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προσκάλεσε να σε συγχαρεί δια ζώσης γι’ αυτήν σου την επιτυχία;

Ήταν αναπάντεχο. Πάντως ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα.

Τι σου έμεινε χαραγμένο από αυτήν τη συνάντηση και πώς ένιωσες μπαίνοντας στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής;

Ήταν μια ωραία μέρα για μένα και την οικογένεια μου. Η Παλαιά Βουλή είναι ένα ιστορικό κτήριο στο οποίο πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις για την χώρα μας και διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα όπως η εξαγγελία της πτώχευσης της χώρας από τον Τρικούπη ή η δολοφονία του Θ. Δεληγιάννη. Το ότι είχα προσκληθεί σε αυτόν τον ιστορικό χώρο και το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έσφιξε το χέρι ήταν αυτό που μου έμεινε χαραγμένο από αυτήν την συνάντηση.

Κλείνοντας Γιάννη, πες μας τα σχέδια σου για το μέλλον σας επιστήμονας και σαν λειτουργός του ανθρώπου.

Ο βασικός λόγος που επέλεξα την Ιατρική είναι ότι, ανεξάρτητα από τον τομέα εξειδίκευσης μου, θα υπηρετώ πάντα τον Άνθρωπο με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να επιλέξω την ειδικότητα μου. Περισσότερο κλίνω προς τη Χειρουργική ή τον Ερευνητικό Τομέα.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να με προσκαλέσετε να δώσω αυτήν την συνέντευξη.

πηγη ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ