E-Megara-GR
Uncategorized

«Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών»

Με  ημίμετρα δεν θα βρεθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση σε ένα ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες

Οι Περιφέρειες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν κατά προτεραιότητα την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών, σε όσους Δήμους έχουν ώριμες μελέτες

Η σημερινή συνάντηση της Αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και Δημάρχους, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, δυστυχώς αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της κεντρικής Κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας.

Εθνική ανάγκη για την Κ.Ε.Δ.Ε., η δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα

Η Κ.Ε.Δ.Ε.  εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη  η  εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου προγράμματος για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Βασική προϋπόθεση είναι σε αυτό το εθνικό σχέδιο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι Περιφέρειες να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, απαιτείται συνολικό σχέδιο και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν και οι Περιφέρειες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, κάτι που γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, δίνοντας  προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των ώριμων μελετών που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη τη χώρα.

Δεν αντιμετωπίζονται 4 πρακτικά ζητήματα με τις σημερινές ανακοινώσεις της κας Φωτίου

Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης, «πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια στην οποία δεν χωράνε ημίμετρα.  Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις  νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα η επιδότηση έως και 75.000 ευρώ για τη δημιουργία μέχρι δύο νέων τμημάτων σε υφιστάμενους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Η κα Υπουργός σήμερα δεν μας είπε:

Πρώτον, από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε Δήμο, για τη δημιουργία των νέων τμημάτων.

Δεύτερον, τι προβλέπει το σχέδιο της για τους Δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν.

Τρίτον, πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 4 του Π.Δ. 99/2017, που υποχρεώνει τους δημοτικούς παιδικούς  σταθμούς να διαθέτουν διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούν. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο κίνδυνος μείωσης της δυναμικότητας των σταθμών, ακόμα και λουκέτου σε δομές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Και ο κίνδυνος αυτός δεν εξαλείφεται με απλές υπουργικές δεσμεύσεις.

Τέταρτον, δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κατασκευής νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, παρά μόνον για παροχή επιδότησης για δημιουργία ως δύο νέων τμημάτων σε ήδη υπάρχουσες δομές.

Αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση , όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν.

Καλούμε την Κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΚΕΔΕ και να συζητήσει από νέα βάση το πρόβλημα, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα καλύπτουν τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών εργαζομένων.