E-Megara-GR
Uncategorized

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους Ρομά παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ομαλή ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία παρουσίασε από τη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στη 2η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ομαλή ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία παρουσίασε από τη Λάρισα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου κάνοντας λόγο για λειτουργία πολυκέντρων στις κοινότητές τους σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ και στα οποία θα λειτουργούν υπηρεσίες υγείας, ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά, αλλά και χώροι με πλυντήρια και υπηρεσίες υγιεινής.

Μιλώντας στη 2η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και σε ένα νέο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των Ρομά που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες, στο οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν για να ενημερώνονται για ότι τους αφορά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου μίλησε επίσης για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε που αφορούν την δυνατότητα μετεγκατάσταση όσων Ρομά επιθυμούν σε κατοικίες, αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας του υπουργείου με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών.

Μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου μίλησε για την σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος της αστικοδημοτικής τακτοποίησης των Ρομά, σημειώνοντας ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να λυθεί. «Πρέπει να το λύσουμε. Πρέπει να μπορείτε να έχετε όλοι ταυτότητες και να είστε όλοι νόμιμοι πολίτες του κράτους αυτού» τόνισε.

Επίσης η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στους γάμους των Ρομά, σε πολύ μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως είπε η υπουργός η ίδια σκέφτεται το ενδεχόμενο να πρέπει η πολιτεία να απαγορεύσει τους γάμους σε μικρές ηλικίες, τονίζοντας ότι με τους γάμους σε ηλικίες 12 ή 13 ετών οι γυναίκες καταδικάζονται. «Είναι έγκλημα γιατί είναι παιδιά και δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο» είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε τέλος και για την ανάγκη οι Ρομά να ενταχθούν στην εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε και στην προσφορά του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προς όλους τους Ρομά που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ