«Εδώ και τρία χρόνια αλλάζουμε συστηματικά το πρόσωπο της Αττικής, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί» και στην δημοσιογράφο Βάσω Ασμανίδου. Στη συνέντευξή της η Περιφερειάρχης καταγράφει τα έργα υποδομής και τις κοινωνικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι παράλληλα επιχειρείται και η αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης.
Η ίδια, με αφορμή τη Μάνδρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για «ωρολογιακές βόμβες», μιλώντας για υπαρκτές προϋποθέσεις «νέων τραγωδιών», αναφερόμενη «σε συγκεκριμένα μπαζωμένα ρέματα και σε αυθαίρετες πολυκατοικίες, εργοστάσια, που ουδείς αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να κατεδαφίσει» και τονίζοντας ότι πρόκειται για «φαινόμενα είτε νόμιμης είτε παράνομης αυθαίρετης δόμησης ή μπαζώματος ρεμάτων, ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν από μια ισχυρή βροχόπτωση…».
Η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι: «Η ευθύνη για τη διευθέτηση και την οριοθέτηση των ρεμάτων, όπως και οι ευθύνες για την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων, δεν είναι της Περιφέρειας, αλλά των υπηρεσιών Πολεοδομίας των Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου, της εκτελεστικής εξουσίας, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να σπάσει ένας φαύλος κύκλος λαϊκισμού δεκαετιών. Αν δεν σπάσει αυτή η αλυσίδα ανευθυνο-υπεύθυνων, τότε είναι βέβαιο ότι θα θρηνήσουμε και άλλες Μάνδρες».
Αναφερόμενη στην τραγωδία της Μάνδρας, η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε δύο γεγονότα». «Αφενός την απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με fake news. Και αφετέρου την προσωπική μου στοχοποίηση. Οι απαντήσεις προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα. Όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο Πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Θα διαβάσατε ίσως ότι σύμφωνα με αυτοψία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τα αποδυτήρια και το αντλιοστάσιο του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Μάνδρας, ήσαν κτισμένα σε μπαζωμένο ρέμα με αποτέλεσμα να κριθούν, μετά την καταστροφή, κατεδαφιστέα! Και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες. Ήδη το 2003 είχε υπογραφεί από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη Δήμου και τότε Νομαρχίας, η επέκταση του κέντρου της πόλης… πάνω στο ρέμα. Νόμιμα».
«Αυτό το σύστημα που παράγει νόμιμες αυθαιρεσίες και αυθαίρετες νομιμοποιήσεις επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε. Να θυμίσω τέλος, ότι ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία αιρετός, χωρίς τη βολική ασυλία του υπουργού ή του βουλευτή, ζήτησε, όπως έπραξα, από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «στην υπόθεση της Μάνδρας, επιχειρήθηκε η στοχοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είχε να κάνει με τη λειτουργία και τις καθυστερήσεις φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν ιεράρχησε, ως όφειλε, ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας».
Η ίδια τέλος τονίζει ότι «το βασικό είναι το 2019 να έχουν οι πολίτες της Αττικής μια Περιφέρεια που να υπηρετεί τις ανάγκες τους. Μια αποτελεσματική δηλαδή Περιφέρεια που λύνει προβλήματα χωρίς να είναι η ίδια πρόβλημα. Γιατί την πολιτική την καταλαβαίνω ως εμπλοκή στα κοινά και όχι ως πλάνο καριέρας ή διεκδίκηση καρέκλας. Αυτά δεν με ενδιέφεραν ποτέ, ούτε βέβαια τώρα. Το απέδειξα άλλωστε και την άνοιξη του 2014 όταν παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα για να δώσω τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Περιφερειάρχη:
«Έχει ξεκινήσει και προχωράει η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ένα εμβληματικό έργο που θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή και ταυτόχρονα επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών προς την παραλία. Παράλληλα προχωρούν με σχέδιο πάνω από 150 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Περιφέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η Αττική όμως αλλάζει και από έργα, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, όπως: ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας, ο δρόμος Δρυόπης-Γαλατά, στην περιοχή της Τροιζηνίας, το ιστορικό κτήριο του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων στον Πειραιά, το Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο Δομών Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Ιλίου, η αποκατάσταση των Παραπηγμάτων του 401 πρώην Στρατιωτικού νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας, το νέο κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, κ.α.».
«Την ίδια στιγμή, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη η Αττική είναι ένα εργοτάξιο, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά μεσαία και μικρά έργα σε πολλές γειτονιές δήμων».
«Όλα αυτά υλοποιούνται όχι εύκολα, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολλά και περίπλοκα. Αναλαμβάνουμε όμως πρωτοβουλίες ακόμη και χωρίς σαφείς αρμοδιότητες, όπως η οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες / μετανάστες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, εγκαθιδρύοντας το Κέντρο Ειδών Πρώτης Ανάγκης, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκή ‘καλή πρακτική’ που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης».
«Εμείς τη Δυτική Αττική δεν την ανακαλύψαμε με τις πλημμύρες της Μάνδρας. Επιχειρούμε εδώ και τρία χρόνια, σε αυτή την επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένη περιοχή, να αλλάξουμε τα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι ταξικές, σε βάρος της περιοχής, πολιτικές. Κάναμε για παράδειγμα πράξη ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας: την απομάκρυνση των εκκαμινευμάτων. Και συνεχίζουμε με σοβαρά έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην περιοχή».
Σχετικά με μπαζωμένα ρέματα και αυθαίρετα: Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Είναι τα αποτελέσματα της στρεβλής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών στον τόπο μας. Δεύτερον, στην Περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, δώσαμε βάρος στα αντιπλημμυρικά, σε έργα υποδομής και φυσικά στον καθαρισμό των ρεμάτων, που είναι και η αρμοδιότητά μας.
Για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής: (…) Προσπαθούμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας. Αρκετές φορές μάλιστα λειτουργώντας είτε στα όρια είτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας. Στηρίζουμε έτσι και τα 31 νοσοκομεία της Αττικής, με αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με 30 εκατομμύρια για την αγορά 92 «πράσινων» λεωφορείων. Στηρίζουμε τους κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με το πρόγραμμα «Ρεύμα για Όλους», με το πρόγραμμα κουπονιών ειδών Λαϊκών Αγορών. Αυξήσαμε κατά 30% την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία με την εγκατάσταση seatrack, με τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Αναπηρίας, με την πρωτοβουλία «Σινεμά για όλες και όλους» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία…
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων:Είμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη φάση. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, για μια διαφορετική, πραγματικά αποκεντρωμένη πολιτική διαχείρισης, όπου ο κάθε δήμος θα έχει την ευθύνη των απορριμμάτων του. Πλέον το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε μικρές «Φυλές» σε όλη την Αττική. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) είναι μια καλή ευκαιρία για τη σύσταση ως και τριών ΦοΣΔΑ από τους Δήμους στην Αττική, στη βάση συγκεκριμένων, χωροταξικών, πληθυσμιακών, προϋποθέσεων, που θα διαχειρίζονται τα αστικά στερεά απορρίμματά τους. Μπορούν έτσι να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ – στόχοι δίκαιης και βιώσιμης, οικονομικά και οικολογικά, διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. (…) Το θέμα είναι ότι ένα κόσμημα της πατρίδας μας, όπως είναι Κέρκυρα, οδηγείται σε αδιέξοδο με ανυπολόγιστο κόστος, το οποίο δεν ήταν προδιαγεγραμμένο από μια τοπική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.
Για την έξοδο από τα μνημόνια: Η πατρίδα μας θα απαλλαγεί πραγματικά από την επιτροπεία και θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία όταν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους και τα μνημόνια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την όγδοη χρεοκοπία.
Στόχος μας έτσι πρέπει να είναι ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτή ακριβώς η ανάπτυξη μπορεί να κάνει τη διαφορά με το παρελθόν. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη σημασία στον περιφερειακό χαρακτήρα της ανάπτυξης – ενδεικτικές είναι άλλωστε η συνάντηση που είχε με όλους τους περιφερειάρχες και η διεξαγωγή Περιφερειακών Συνεδρίων σε όλη τη χώρα.
Για το σκάνδαλο Novartis: Το στοίχημα είναι να γίνει το σκάνδαλο Novartis, ένα σκάνδαλο που χρέωσε το Δημόσιο με 25 δισ., την ώρα που κόβονταν μισθοί και συντάξεις, το εφαλτήριο για απαντήσεις στα «πως», τα «γιατί» και φυσικά στα «ποιοι». Χωρίς κραυγές περί «κουκουλοφόρων» μαρτύρων και χωρίς υπεκφυγές. Το σκάνδαλο αυτό μπορεί έτσι να αποδειχθεί χρήσιμο για την αποκατάσταση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτούς. Για τη Δημοκρατία που δοκιμάζεται σκληρά στην κοιτίδα της.