E-Megara-GR
Uncategorized

Χάκαραν τον λογαριασμό του Δημάρχου Μεγαρέων

Θύμα χάκερ στον λογαριασμό του στο facebook υποστηρίζει ότι έπεσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων  έκανε ανάρτηση στο Facebook όπου αναφέρει ότι: Εάν έχετε λάβει από εμένα κάτι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο αυτό οφείλεται σε ιό. Ούτως ή άλλως όμως ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κολλήσεις ιούς, spyware, και άλλα κακόβουλα λογισμικά. Κατά τη γνώμη μας οι πιο συχνοί είναι οι παρακάτω:

Α) Άνοιξες συνημμένα αρχεία από emails

Γενικά θα πρέπει να μην ανοίγεις email που δεν περίμενες να λάβεις. Υπάρχει περίπτωση να λάβεις email με συνημμένο κακόβουλο λογισμικό ακόμη και από φίλο ή γνωστό που έχει κολλήσει ιό (όπως είπαμε παραπάνω).

Β) Αποδέχτηκες χωρίς να διαβάσεις

Είναι ΜΑΚΡΑΝ ο πιο συνήθης τρόπος να προσβληθείς από ιό.

Έκανες εγκατάσταση ένα πρόγραμμα ενώ βιαζόσουν. Αυτό σε προειδοποίησε ότι θα εγκαταστήσει και άλλα πολλά. Τα είχε τσεκαρισμένα όσο εσύ πατούσες επόμενο και επόμενο και επόμενο.

Περιηγούσουν στο διαδίκτυο όταν αναρτήθηκε ένα παράθυρο που έλεγε ότι έχεις μολυνθεί ή ότι για να βρεις αυτό που ψάχνεις χρειάζεσαι ένα πρόσθετο πρόγραμμα. Χωρίς να κατάλαβες καλά καλά τι θέλουν να πουν όλα αυτά αποδέχτηκες και έκανες εγκατάσταση.

Δεν αποδεχόμαστε ποτέ τέτοια αναδυόμενα και όταν εγκαθιστούμε προγράμματα που προέρχονται από το internet, πάντα επιλέγουμε μη αυτόματη εγκατάσταση (custom installation) προσέχοντας να εγκαταστήσουμε μόνο το πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφερόμαστε.

Γ) Κατέβασες μολυσμένο λογισμικό

Όταν «κατεβάζουμε» προσέχουμε πάντα η πηγή από την οποία κατεβάζουμε να είναι αξιόπιστη. Ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο της φήμης ενός website είναι το wot ή Web of Trust

Δ) Χρησιμοποίησες ένα μολυσμένο μέσο αποθήκευσης

Οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης (cd, Dvd, σκληρός δίσκος usb flash κα) συνδεθεί με τον υπολογιστή σου είναι πιθανός φορέας ιού. Παραπάνω αναφέραμε τα Trojan horses. Μια από τις συνηθισμένες τεχνικές που οι hackers ακολουθούν για να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα εταιρειών είναι να αφήνουν μολυσμένα usb flash.

Ε) Δεν έχεις πραγματοποιήσει τις τελευταίες ενημερώσεις

Πολλές ενημερώσεις λογισμικού και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με το λειτουργικό σου σύστημα είναι απαραίτητες.

ΣΤ) Κατεβάζεις ταινίες προγράμματα ή μουσική

Εάν κατεβάζεις ταινίες, προγράμματα ή μουσική από όχι νόμιμες πηγές υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή να κατεβάσεις ιούς και κακόβουλα λογισμικά αντί αυτών που νόμιζες ότι θα κατεβάσεις.

Ζ) Δεν έχεις προστασία από antivirus ή το antivirus που χρησιμοποιείς δε σε καλύπτει.

Αν χρησιμοποιείς υπολογιστή και ειδικά υπολογιστή με Microsoft windows καλό θα ήταν να έχεις ένα καλό και ενημερωμένο Antivirus.

H) Ακραίο μεν, αλλά συνδέθηκες σε κάποιο ξένο δίκτυο για να περιηγηθείς στο internet.

Όταν συνδεόμαστε σε ξένα δίκτυα, υπάρχει η ακραία περίπτωση να προσβληθούμε απο κακόβουλο λογισμικό. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, σκοπός των περισσότερων κακόβουλων λογισμικών είναι η αναπαραγωγή τους… Ένας τρόπος να εξαπλωθούν είναι μέσω δικτύων.

Αν εσύ δεν έκανες τίποτε από τα παραπάνω τότε κάποιος άλλος χρησιμοποίησε τον υπολογιστή σου.