Πρόκειται για extra φορτίο, πέραν των κανονικών χειμωνιάτικων προγραμματισμένων παραδόσεων, με το οποίο θα εξασφαλιστεί μια ικανοποιητική αποθήκευση αερίου ενόψει της αυξημένης ζήτησης του χειμώνα.
Η συνεννόηση είχε γίνει με τη Sonatrach, με βάση το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της δεξαμενής για το τέλος Νοεμβρίου. Μετά την αναβολή στην ημερομηνία λειτουργίας της νέας δεξαμενής, η ΔΕΠΑ περιμένει την οριστικοποίηση της καινούργιας ημερομηνίας για να προχωρήσει στην παραγγελία, με την ελπίδα βέβαια ότι δεν θα έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα και δεν θα έχουν εν τω μεταξύ εκτοξευθεί οι τιμές.
Παρότι μια καθυστέρηση δύο – τριών εβδομάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη, εντούτοις υπό τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, μπορούν να είναι καθοριστικές.
Οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για κανονική εμπορική λειτουργία στο δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου, παρότι βέβαια τα εγκαίνια θα γίνουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, στις 22 του μηνός.
Η καινούργια δεξαμενή είναι χωρητικότητας 95.000 κ.μ, αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα της Ρεβυθούσας στα 225.000 κ.μ., και προφανώς ανοίγει νέες δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΔΕΣΦΑ, η νέα Ρεβυθούσα θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών σε εισαγωγές των χωρών των Βαλκανίων μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Ταυτόχρονα, και σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούν πύλες εισόδου προς την Ευρώπη του δικού τους σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα μπορεί να επιτελέσει αυτόν ακριβώς το ρόλο. Το ίδιο ισχύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και για το αέριο από τις πλούσιες πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ και της Κύπρου.