Καμπάνες έπεσαν και στις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν σήμερα για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουν γίνει έλεγχοι 4.500 καταγγελιών σε πάνω από 150 παραλίες ανά τη χώρα και σε περισσότερες από 750 επιχειρήσεις.
Ούτε μια από τις πέντε παραλιακές επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχθηκαν σήμερα στην Κινέτα από μικτά κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου δεν τηρούσε το γράμμα των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογραφεί με το δημόσιο.
Οι ξαπλώστρες εκτείνονταν σε πολλαπλάσια τετραγωνικά των αδειών παραχώρησης και έφταναν δε πολύ κοντά στο κύμα, παραβιάζοντας την απαιτούμενη απόσταση των τεσσάρων μέτρων με αυτόπτες μάρτυρες να μεταφέρουν επιχειρήματα περί άμπωτης και παλίρροιας από την πλευρά των ελεγχόμενων επιχειρηματιών.
Οι ελεγκτές εντός των επομένων 48 ωρών αναμένεται να κοινοποιήσουν τα πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις , χωρίς καμία εξ αυτών όμως να έρχεται αντιμέτωπη με παραβάσεις που επιφέρουν σφράγιση.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η Κτηματική Υπηρεσία του ΥΠΕΘΟ έχει προχωρήσει στον έλεγχο 4.500 καταγγελιών πολιτών σε περισσότερες από 150 παραλίες ανά τη χώρα και σε περισσότερες από 750 επιχειρήσεις.
Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.
Ωστόσο, από τους ελέγχους των καταγγελιών προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την απουσία σήμανσης μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.
Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση διενεργήθηκαν περίπου 20 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα σε περιοχές όπως η Ρόδος, το Μεσολόγγι, ο Βόλος, η Κέρκυρα, η Πάργα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο κλπ. Τα τμήματα αυτά επέστρεψαν για ελεύθερη χρήση στους πολίτες. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν συνολικά τις 800.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι έξι περιοχές της χώρας που συγκέντρωσαν πανελλαδικά τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:
- Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 8 παραλίες και 38 επιχειρήσεις όπου και διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις.
- Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 873 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις.
- Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 570 καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 17 παραλίες και 49 επιχειρήσεις της περιοχής διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις και επιβλήθηκε αντίστοιχος αριθμός διοικητικών μέτρων.
- Κυκλάδες: Εξετάστηκαν 409 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 10 διαφορετικές παραλίες και 37 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε μόνο μία παράβαση.
- Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 325 καταγγελίες. Από τους ελέγχους σε 3 παραλίες και 5 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.
- Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 163 καταγγελίες. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 10 παραλίες και 23 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις.