E-Megara-GR
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Πανταζής: Ο πετρόμυλος της σύγχρονης εποχής

Ο Ιπποκράτης που θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής έλεγε: «Η τροφή μου, το φάρμακό μου». Πάνω σε αυτή τη ρήση βασίστηκε η ιδέα του Γεώργιου Πανταζή, που διοικεί σήμερα τον παραδοσιακό αλευρόμυλο, που βρίσκεται στα Μέγαρα.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία «Μύλοι Πανταζή» δραστηριοποιείται στον τομέα των αλεύρων παραπάνω από μισό αιώνα. Σ’ ένα ιδιόκτητο κτήριο 350 τ.μ λειτουργεί ο κυλινδρόμυλος και ο πετρόμυλος.

Ήταν όμως το 2005, που ο κ. Πανταζής, που ανήκει στην τρίτη γενιά ιδρυτών, αποφάσισε να συμβαδίσει με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, αξιοποιώντας τις σπουδές του, την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του και τη δημιουργική του φύση. Έτσι, ανακαίνισε το παλιό κτήριο και επανέφερε μαζί με τον κυλινδρόμυλο και τον παλιό πετρόμυλο ώστε να παράγει ειδικά άλευρα ψυχρής άλεσης.

«Οι κόποι και οι προσπάθειές μας έχουν αποδώσει καρπούς», μας επισημαίνει ο κ. Πανταζής και συνεχίζει «έχουμε αποκτήσει φανατικό κοινό, λόγω της ποιότητας και της ποικιλίας των προϊόντων μας».

Εκτός από τα περισσότερο γνωστά προϊόντα όπως το κίτρινο σταρένιο, τη φαρίνα, το ολικής από μαλακό σιτάρι, το ολικής από σκληρό σιτάρι, το ολικής από σίκαλη, το ολικής από κριθάρι, το καλαμποκάλευρο, ο αλευρόμυλος Πανταζή παράγει και λιγότερο γνωστά άλευρα όπως πολύσπορο από 8 είδη σπόρων δημητριακών, ρυζάλευρο, ρεβυθάλευρο, αλεύρι φακής, χαρουπάλευρο, αλεύρι από αμύγδαλο, ντίνκελ για αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

«Ψάχνουμε ανά την Ελλάδα για παλιούς και ξεχασμένους ελληνικούς σπόρους όπως ο καπλουτζάς (μονόκοκκο), το αντίστοιχο ελληνικό ντίνκελ από το οποίο παράγουμε αλεύρι, το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πιο ανεκτό για αυτούς που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη, όπως και το δίκκοκο (ζειας)», αναφέρει ο κ. Πανταζής.

Ακόμα, ο αλευρόμυλος από τα Μέγαρα δεν σταματάει εκεί. Τα νέα άλευρά τους είναι το λεγόμενα βιολειτουργικά, δηλαδή μίγματα αλεύρων με τις λεγόμενες υπερτροφές, όπως αλεύρι με ιπποφαές και μούρα γκότζι (και τα δύο περιέχουν 600 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι), για το ευερέθιστο έντερο και αλεύρι με σπόρους chia (οι σπόροι chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαράοξέα).

«Όλα τα προϊόντα μας συσκευάζονται σε ειδική ατμόσφαιρα ώστε να μην χρησιμοποιούμε κανένα συντηρητικό για τη διατήρησή τους και να διασφαλίζουμε το προϊόν μας με φυσικό τρόπο», τονίζει ο άνθρωπος που ηγείται της προσπάθειας.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο κ. Πανταζής ίδρυσε ακόμα μια εταιρεία, την Yummy n’ healthy με σκοπό να παράξει τελικά προϊόντα με ισχυρισμούς υγείας από ειδικά δημητριακά όπως βρώμη σίκαλη λιναρόσπορο και άλλους σπόρους.

Τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για διαβητικούς για άτομα με χοληστερόλη, κοιλιοκάκη, δυσκοιλιότητα, άτομα με υψηλή πίεση,άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος άτομα που θέλουν να αποφύγουν τον καφέ (καφές από ρεβύθι και κριθάρι), άτομα που αποφεύγουν τη σοκολάτα (μερέντα από χαρουπάλευρο).

Επιπλέον, παράγουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3, με υψηλή πρωτεΐνη κατάλληλα για δίαιτες όπως την atkins και την ducan καθώς και για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή για άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυική τους μάζα αλλά και κράκερς light από λαχανικά και φρούτα, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

«Σκοπός κάθε επιχείρησης είναι η εξέλιξη. Θέλοντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ιδιαίτερα άλευρά μας δημιουργήσαμε την εταιρία yummy ‘n healthy που ασχολείται με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και λειτουργικών τροφίμων. Ήδη κυκλοφορεί το πρώτο παξιμάδι ντάκος yummy ‘n healthy με πατενταρισμένο μείγμα αλεύρων και ισχυρισμούς υγείας (health claims). Είναι κατάλληλο για δίαιτες, για όσους επιθυμούν αύξηση μυϊκής μάζας και σημαντικότερο όλων για τους προδιαβητικούς και διαβητικούς καθώς δεν ανεβάζει πολύ τη γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση του. Μιλώντας με αριθμούς είναι το μόνο παξιμάδι με χαμηλό άμυλο 16,5% (περίπου 80% λιγότερο από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά), υψηλή πρωτεΐνη 36% (πάνω από 200% από τα παξιμάδια που κυκλοφορούν στην αγορά), υψηλές φυτικές ίνες 15% (πάνω από 60% από τα κοινά παξιμάδια), χαμηλά σάκχαρα 1,1% και υψηλά ακόρεστα λιπαρά (πάνω από 65% στα συνολικά λιπαρά του προϊόντος)», μας ενημερώνει ο κ. Πανταζής.

Τα σημεία πώλησης του αλευρόμυλου Πανταζή βρίσκονται σε όλη την Αθήνα, αναλυτικά αναφέρονται μάλιστα στην ιστοσελίδα της εταιρείας και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Ακόμα, κατά διαστήματα η εταιρεία προμηθεύει καταστήματα Ελλήνων με φυτικά προϊόντα στην Αγγλία.

«Εμείς στον αλευρόμυλο Πανταζή και την yummy ‘n healthy προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε καινοτόμα και λειτουργικά τρόφιμα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των καταναλωτών για μια ισορροπημένη διατροφή», υπογραμμίζει κλείνοντας ο κ. Πανταζής.

της Σταυρούλας Πράσινου-newmoney