Υπό την προεδρεία του δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρ. Σταμούλη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την πολύπαθη Κινέττα.
Παρόντες στην σύσκεψη οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γιαν. Μαρινάκης, Γ. Μπερδελής, Κλ. Βαρελάς και Αγγ. Μακρυγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτ. Κοσμόπουλος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θαν. Κατσιγιάννης, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Σπ. Κορώσης, εκπρόσωποι των υπουργείων υποδομών και περιβάλλοντος, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής προστασίας.
Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος, αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στην μεγάλη καταστροφή που άφησε πίσω του ο «Γηρυόνης», χαρακτηρίζοντας την Κινέττα, ως «ανοχύρωτη περιοχή».
Ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταστροφών οφείλεται στο καμένο δάσος, το οποίο δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει νερά, αλλά και φερτές ύλες. Παραδέχτηκε δε, πως εάν στο καμένο δάσος, προστεθούν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα των ρεμάτων, δημιουργείται μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα επιφυλάσσει μελλοντικά για την περιοχή.
«Με κάθε βροχή πλέον στην Κινέττα ο κόσμος καρδιοχτυπά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ζητώντας από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να κινηθούν τάχιστα, ώστε άμεσα – εκτός από τα αντιπλημμυρικά έργα – να γίνουν και παρεμβάσεις που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.
«Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ένα συντονισμό δράσεων, για το τι πρέπει να πράξουμε άμεσα, τι βραχυπρόθεσμα και τι μακροπρόθεσμα», τόνισε ο κ. Σταμούλης, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας προ των ευθυνών τους, παραδεχόμενος όμως πως «όλα δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα». Ο δήμαρχος ζήτησε από την Περιφέρεια να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα ογκώδη, τα μπάζα και οι φερτές ύλες, αλλά και ν’ ανοίξει η κοίτη στο ρέμα της Πίκας, αλλά και να συμπληρωθούν τα αντιπλημμυρικά (συμπληρώματα στα κορμοδέματα), να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και να γίνουν μελέτες για οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, τονίζοντας πως η κατάσταση σε κοίτες ρεμάτων είναι απαράδεκτη καθώς υπάρχουν ακόμη και χτισμένα σπίτια μέσα σε αυτές.
Ζήτησε επίσης από τον εκπρόσωπο του υπουργείου περιβάλλοντος να κοπούν και να απομακρυνθούν όλα τα καμένα που εγκυμονούν κινδύνους, θυμίζοντας ότι ο δήμος είχε αποστείλει έγγραφο στο δασαρχείο για να κοπούν τα καμένα που ήταν κοντά στο ρέμα της Πίκας, όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία έδωσε αρνητική απάντηση.
Γιαν. Μαρινάκης: Να μην χαριστούμε σε αυτούς που παρανόμησαν
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Γιαν. Μαρινάκης, όπου συμφωνώντας με τα λεγόμενα του δημάρχου, στάθηκε στο θέμα των ρεμάτων, τονίζοντας πως τα ρέματα που συνέλεξαν τις πιο μεγάλες ποσότητες των υδάτων επιβάλλεται να καθαριστούν άμεσα.
Ο π. δήμαρχος, δράττοντας την ευκαιρία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ρέματα, φωτογραφίζοντας όσους έχουν χτίσει σ’ αυτά. «Όποιος έχει παρανομήσει, ήρθε η ώρα να κατεδαφιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως «εάν θέλουμε να σώσουμε ζωές και να μην βιώσουμε καταστάσεις με νεκρούς όπως έγινε στην Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, επιβάλλεται να μην χαριστούμε σε αυτούς που παρανόμησαν».
Γ. Μπερδελής: Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από την κατασκευή της ΝΕΟΑΚ και του Προαστιακού
Σε τεχνικά θέματα στάθηκε στην παρέμβαση του ο Γ. Μπερδελής. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΤΩΡΑ», υποστήριξε πως όλα τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από την κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού και του Προαστιακού. Ο κ. Μπερδελής αιτιολογώντας την θέση του, είπε πως σε αυτά τα τεράστια σε εθνικό επίπεδο έργα, δεν υπήρξε πρόβλεψη για το που θα πάνε σε μια ισχυρή νεροποντή τα νερά.
Αυτό – κατά τον κ. Μπερδελή – έχει σαν αποτέλεσμα, να έχουν καταργηθεί τα εκατοντάδες ρυάκια που υπήρχαν και όλα τα νερά να βρίσκουν διέξοδο σε τρία σημεία.
Συγκριμένα ανέφερε: «Αν περάσει κάποιος από τα 4 γεφύρια, πίσω ακριβώς υπάρχει το ανάχωμα του προαστιακού και μετά της Ν.Ε.Ο.Α.Κ. με αποτέλεσμα τα νερά να συσσωρεύονται στην γέφυρα. Αυτό συμβαίνει και στην δεύτερη γέφυρα όπου και εκεί συσσωρεύονται τα νερά. Εκεί έχει μπαζωθεί η μισή γέφυρα, και η άλλη μισή παίρνει όλα τα νερά. Έτσι πλημμυρίζει η περιοχή στο χωριό και δυτικά από τα bungalows. Το τρίτο σημείο είναι το ρέμα της Πίκας, όπου σε αυτό με το έργο της εθνικής οδού έχουν ρίξει πολλά ρέματα».
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει τώρα, ο κ. Μπερδελής είπε ότι χρειάζεται απαραίτητα καθαρισμός του ρέματος της Πίκας αλλά και των άλλων ρεμάτων και άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε τα νερά από τα τρία σημεία που προανέφερε τα νερά να μπορούν να οδηγούνται στην θάλασσα.
Κλ. Βαρελάς: Πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων
Συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, ο Κλ. Βαρελάς στάθηκε ιδιαίτερα στον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε τέτοιου είδους καταστροφές. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί με Όραμα» θύμισε ότι κανείς δεν ασχολήθηκε και κανείς δεν έλεγξε το έργο των κορμοδεμάτων, τονίζοντας ότι πέρα των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν, επιβάλλεται η Κινέττα να ενταχθεί και στο σχέδιο πόλης, εκφράζοντας την απορία του για την απουσία εκπροσώπων του δασαρχείου από την σύσκεψη.
Αγγ. Μακρυγιάννης: Το πρόβλημα είναι κοινό με τη Νέα Πέραμο
Έχοντας καλυφθεί από όλα όσα ειπώθηκαν, ο Αγγ. Μακρυγιάννης έκανε λόγο για «κοινό πρόβλημα», προτείνοντας τόσο στο Δήμαρχο όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη να συνδέσουν το πρόβλημα της Κινέττας με αυτό της Νέας Περάμου. Και αυτός με την σειρά του, στάθηκε στην απουσία εκπροσώπων του δασαρχείου αλλά και της Ολυμπίας Οδού, υποστηρίζοντας πως το ήμισυ της λύσης μπορεί να δοθεί από παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ολυμπίας Οδού. «Το νερό δεν ξεχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυγιάννης, προτείνοντας πως τα λασπωμένα σημεία στα οποία πέρασε το νερό πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για τις παρεμβάσεις.
Λευτ. Κοσμόπουλος: Προέχει να φέρουμε την Κινέττα στην πρότερη κατάσταση
Ευχάριστες ειδήσεις ακούστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτ. Κοσμόπουλο, που γνωστοποίησε ότι είναι έτοιμα τα τεύχη της μελέτης για την Κινέττα, κόστους 4 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για μελέτη που αφορά όλα τα έργα για όλες τις λεκάνες που υπάρχουν στην Κινέττα, περιλαμβάνοντας επίσης την οριοθέτηση και την διευθέτηση όλων των ρεμάτων, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα εντός του σχεδίου της Κινέττας (έργα απορροής ομβρίων υδάτων).
«Το κακό είναι πως στην Κινέττα κανένα ρέμα δεν είναι οριοθετημένο, οπότε και ο καθαρισμός είναι δύσκολος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος, θυμίζοντας ότι στο σχέδιο της δεκαετίας του 1980 στην Κινέττα όλα τα ρέματα χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστοι χώροι, όπως για παράδειγμα το ρέμα της Πίκας.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης, ο κ. Κοσμόπουλος γνωστοποίησε ότι με … γρήγορες διαδικασίες (!) θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες ενώ χρειάζεται και ένα εξάμηνο ακόμη για την λήψη των αδειοδοτήσεων.
«Αύριο το πρωί δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα έργο, αφού αυτή την στιγμή δυστυχώς δεν μπορούμε να ρίξουμε ούτε ένα τοιχίο σε ένα ρέμα», ξεκαθάρισε ο κ. Κοσμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχει ουσία να λέγονται τα πράγματα με τ’ όνομά τους».
Κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μετά το Πάσχα, αφού – όπως αποκάλυψε – δόθηκε εντολή από τον Περιφερειάρχη στον καθηγητή κ. Τσακίρη να ετοιμάσει έως τότε, κάποιες μελέτες για έργα άμεσης παρέμβασης.
Πρόκειται για φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών υλικών στον ορεινό όγκο, έργα τα οποία με τάχιστες διαδικασίες ενδέχεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κυρίως από φερτά υλικά τον ερχόμενο χειμώνα.
Ο κ. Κοσμόπουλος στάθηκε στην δουλειά που γίνεται από τα στελέχη της πολιτικής προστασίας στην περιοχή της Κινέττας με την άρση επικινδύνων υλικών και καθαρισμό των δρόμων για την ομαλή πρόσβαση των πολιτών, ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτική προστασία δεν έχει την ευθύνη του καθαρισμού των ρεμάτων. «Προέχει να φέρουμε την Κινέττα στην πρότερη κατάσταση», είπε κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των υπολοίπων φορέων οι οποίοι δεσμεύτηκαν πως θα είναι αρωγοί στην κοινή προσπάθεια, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στην περιοχή και να μην κινδυνέψουν ξανά οι κάτοικοι.
Σχόλιο: Αυτό που μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση και το σχολιάζουμε, αφορά την μη συμμετοχή της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κινέττας κ. Αλ. Μπαλτσιώτου από την σύσκεψη που σχετίζονταν με τα προβλήματα της περιοχής. Είναι κάτι που οφείλουμε να το αναφέρουμε.
πηγή aixminews.gr