Μπούμερανγκ εναντίον της Δημάρχου και του συζύγου της, ο πόλεμος εναντίον της Ι.Μ. Φανερωμένης Με δικαστική απόφαση η διοργάνωση του πανηγυριού επιστρέφει στην μονή.
Στο κενό έπεσαν όλες οι καταγγελίες που είχαν γίνει για την παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Φανερωμένης της Σαλαμίνας. Στις 14 Μαρτίου 2019 με απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Πειραιά αθωώθηκαν ομόφωνα η Ηγουμένη και τα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαίρεσης, που αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της Ιεράς Μονής. Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί μετά από ανώνυμη καταγγελία η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, στο πλαίσιο του οποίου δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Πειραιά.
Σημειωτέον ότι, ήδη από το έτος 2017 και προς άρση των αμφισβητήσεων που υπήρχαν σχετικά με την αρμοδιότητα τελέσεως παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων επ’ ευκαιρία θρησκευτικών εορτών, επήλθε σημαντική νομοθετική μεταβολή με τη διάταξη του άρθρου 38 Ν. 4497/2017 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 171). Συγκεκριμένα, με τη διάταξη αυτή, η οποία μάλιστα ετέθη από τους νομικούς συμβούλους της Ιεράς Μονής στο πιο πάνω δικαστήριο και ελήφθη υπόψη, αποσαφηνίζεται πλήρως και ρητώς θεσμοθετείται ότι σε περίπτωση λειτουργίας εμποροπανηγύρεως σε χώρο που στο σύνολό του ανήκει αποκλειστικά σε νομικό πρόσωπο της, κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος, Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού (όπως οι Ιερές Μονές), το νομικό πρόσωπο μπορεί να αποφασίζει το ίδιο τη λειτουργία της, αναλαμβάνοντας παράλληλα την οργάνωση και διεξαγωγή αυτής. Ως εκ τούτου, η Ι. Μονή Φανερωμένης εξακολουθεί να είναι σήμερα, και κατά τα ανέκαθεν ισχύοντα, η μόνη αρμόδια για να οργανώσει θρησκευτική πανήγυρη στα ακίνητα της ιδιοκτησίας της, χωρίς την ανάμιξη ή την έγκριση κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων και προφανώς να εκμισθώνει τους χώρους όπου τελείται η εμποροπανήγυρη κάθε 23 Αυγούστου στους ενδιαφερομένους μικροεμπόρους. Μάλιστα, από τον νομοθέτη έχει αναγνωριστεί αυθεντικώς με Προεδρικό Διάταγμα [τίτλο εκ του νόμου] ήδη από το 1946, ότι τα ακίνητα, που πλαισιώνουν το κτηριακό συγκρότημα της Μονής και εκτείνονται κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λεωφ. Φανερωμένης, ανήκουν κατά πλήρη και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή στην Ιερά Μονή.
πηγη anatropespress