E-Megara-GR
Ελευσίνα

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος Ελευσίνας για μεταφορά του Ειρηνοδικείου στα Μέγαρα

Σύγκληση Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της επιλογής της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς, στο οποίο θα υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Γεωργοπούλου:

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές της Δυτικής Αττικής,

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Αξιότιμοι Δήμαρχοι των όμορων Δήμων Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας,

Σας γράφω λόγω της επείγουσας και σημαντικής ανάγκης να συναντηθούμε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ελευσίνας την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 μ.μ.

Το θέμα, για το οποίο συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση, η οποία απαιτεί την παρουσία όλων μας και την αντίδρασή μας είναι η νέα νομοθετική πρόταση που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, Χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής δικαιοσύνης (νέος δικαστικός χάρτης)», η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και τον ορισμό της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς (αντί του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ήταν αρμόδιο για τις περιοχές μας), όπου θα υπαχθούν στη δικαιοδοσία του υποθέσεις που θα αφορούν και τους 4 Δήμους μας, αντί  του ορισμού της πόλης Ελευσίνας, όπως είχε διαρρεύσει από το Υπουργείο,  ότι θα ήταν και πρέπει να ορισθεί.

Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη, θα είναι δυσλειτουργική,  θα προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης και θα είναι σε βάρος και μόνο όλων των συμπολιτών μας των δήμων μας, ειδικότερα Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.

Οι λόγοι, που επιβάλλουν την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου (και μάλιστα των Αθηνών ,αντί Πειραιώς), αντί των Μεγάρων, είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

Η Ελευσίνα είναι έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Δυτικής Αττικής και ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης  απέκτησε δημοτικά κτίρια, χώρους στάθμευσης και γενικά κατάλληλες υποδομές.

Στις περιοχές των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου λειτουργούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, εργοστάσια, βιοτεχνίες, logistics και οργανωμένο λιμάνι.

Ο πληθυσμός ,που εξυπηρετείται από το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας με χωρική αρμοδιότητα τους Δήμους Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας αγγίζει τις πενήντα χιλιάδες και μαζί με το Δήμο Ασπροπύργου θα αγγίζει σχεδόν το διπλάσιο.

Η πρόσβαση όλων αυτών των χιλιάδων  πολιτών προς τη πόλη των Μεγάρων θα είναι δυσχερέστατη μέσω της Αττικής οδού, ΝΕΟΑΚ από τους δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας.

Επίσης η εγγύτητα της Ελευσίνας προς το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού, που θα εδρεύει σύντομα στον γειτονικό Ασπρόπυργο, η πρόσβαση της σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες του Πειραιά και της Αθήνας, καθώς και η θέση της ως πρωτεύουσας της Δυτικής Αττικής, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτή τη ρύθμιση και δεν υπάρχει λογική αιτιολόγηση για τη λειτουργία ενός Περιφερειακού Πρωτοδικείου στα Μέγαρα.

Ως εκ τούτου θεωρούμε, ότι

  1. Η απόφαση να καθοριστούν τα Μέγαρα ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά κρίνεται απαράδεκτη από την πλευρά των πολιτών και κατοίκων των δήμων Ελευσίνας,  Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας.
  2. Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά την αρχή της αναλογικότητας, καθώς πολίτες τριών διαφορετικών Δήμων θα αναγκάζονται να απευθύνονται σε έναν απομακρυσμένο Δήμο για δικαστικές υπηρεσίες, ενώ σχεδόν όλες οι διοικητικές είναι στην Ελευσίνα .
  3. Πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση της κεντρικής διοίκησης, η οποία φαίνεται να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών των εν λόγω περιοχών.
  4. Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια αίσθηση διάκρισης ενάντια στους πολίτες της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και της Μάνδρας, αναγκάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια, ανεπιθύμητες δυσκολίες και υπέρμετρες δαπάνες για την εκτέλεση των δικαστικών τους θεμάτων και υπηρεσιών.
  5. Η ανάγκη για πολίτες τριών διαφορετικών Δήμων να απευθύνονται σε έναν απομακρυσμένο Δήμο για δικαστικές υπηρεσίες θα επιφέρει αναπόφευκτα επιβάρυνση και δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
  6. Η απόφαση αυτή προκαλεί μια αίσθηση ανησυχίας και αδικίας μεταξύ των πολιτών μας, καθώς φαίνεται να λαμβάνεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνέπειες στην καθημερινή τους ζωή.
  7. Η απόφαση να οριστούν τα Μέγαρα ως περιφερειακή έδρα δεν αντανακλά την ισορροπία και την ισότητα που αναζητούν οι πολίτες στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τις δικαστικές υπηρεσίες.
  8. Η επιλογή των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας αντιτίθεται στην αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αυτονομίας των τοπικών αρχών.
  9. Η λήψη αποφάσεων που δεν συμμορφώνονται με την αρχή της αναλογικότητας μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία των διοικητικών αρχών και της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών.

Επιθυμώ να συζητήσουμε και να εκδώσουμε ένα ισχυρό ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά αυτής της πρότασης, η οποία επηρεάζει σοβαρά τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλος