E-Megara-GR
Γλυκά - Συνταγές

Μουσταλευριά παραδοσιακή

Η γιαγιά μου έφτιαχνε τη μουσταλευριά με «κομμένο» μούστο, συμπυκνωμένο όμως ελαφρά, ώστε να είναι πιο γλυκιά και γευστική.
Βρείτε μούστο, κι αφού τον καθαρίσετε, φτιάξτε τη. Αν δεν βρείτε έτοιμο και θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, πάρτε σταφύλια ζουμερά, όπως είναι ο ροδίτης και το φιλέρι και ξεκινήστε την διαδικασία.

Υλικά

• Για κάθε 4 νεροπότηρα ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο
• 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα
• κανέλλα σκόνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.

Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.
Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.

Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλλα σκόνη.

Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!

 Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας στην κατσαρόλα, γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει.

Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι πετιμέζι με 2 ποτήρια νερό.

Είναι προτιμότερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.

Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Γιώτα Νικολάου