E-Megara-GR
Γλυκά - Συνταγές

Λαγάνα | Αυθεντική συνταγή

Λαγάνα! Σου έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για την σπιτική και αφράτη λαγάνα χωρίς λάδι που είναι η γεύση της όπως παλιά και θα σου θυμίσουν την λαγάνα της γιαγιάς!

Η σπιτική και αφράτη μας λαγάνα είναι χωρίς λάδι γιατί κλασικά την Καθαρά Δευτέρα δεν επιτρέπεται το λάδι!

Πριν πάμε στην συνταγή της υπέροχης λαγάνας, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει λαγάνα;

Και να μην έχεις αναρωτηθεί, εγώ θα σου πω! Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος που φτιάχνεται όπως πολύ καλά γνωρίζεις στην Ελλάδα για μια και μόνο ημέρα του Χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα. Η ονομασία της Λαγάνας, δεν είναι καθόλου τυχαία, το όνομα της προέρχεται από το “λάγανον” που όπως πολύ καλά καταλαβαίνεις είναι αρχαία Ελληνική λέξη. Τι σημαίνει αυτή η λέξη; η λέξη λάγανον από την οποία βγήκε η σημερινή, γνωστή σε όλους μας λαγάνα, χαρακτηρίζει μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από νερό και αλεύρι και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Το περίεργο είναι πως η λαγάνα για εμάς είναι το κλασικό ψωμί της νηστείας ενώ για τους αρχαίους Έλληνες, η λαγάνα, χαρακτηρίστηκε και ως έδεσμα.

ΛΑΓΑΝΑ:

Λαγάνα! Πάμε να δούμε βήμα-βήμα όλα τα υλικά για να κάνεις την πιο αφράτη αλλά και τραγανή λαγάνα που έχεις φάει ποτέ! Δεν συγκρίνεται ούτε και με του καλύτερου φούρνου!

Λαγάνα – Υλικά:

Sos! δες αυτό –> ΑΥΤΑ κάνεις λάθος στην λαγάνα και πλουτίζουν οι φούρνοι

  • 700γρ αλεύρι σκληρό
  • 500 ml νερό
  • 18 γρ ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
  • 40 γρ ζάχαρη
  • 15 γρ αλάτι
  • 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο

Λαγάνα –  πασπάλισμα

  • 200 γρ σουσάμι αποφλοιωμένο
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 80 ml ζεστό νερό

ΛΑΓΑΝΑ:

Λαγάνα σπιτική και τρομερή! Η αυθεντική συνταγή για την λαγάνα για να βγει αφράτη από μέσα αλλά και ξεροψημένη, τραγανή απέξω δεν είναι σύνθετη, είναι πάρα πολύ απλή αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα πιστά!

Λαγάνα συνταγή:

  1. Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γρ), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη).
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
  4. Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
  5. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά.
  6. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά.
  7. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι.
  8. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
  9. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 50 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τα 50 γρ αλεύρι στον πάγκο μας.
  11. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Διπλώνουμε συνεχώς από έξω προς τα μέσα, το αλεύρι δεν θέλουμε να το πάρει όλο.
  12. Διπλώνουμε για 2 λεπτά και όσο αλεύρι πάρει ώστε εξωτερικά το ζυμάρι να μην κολλάει, εσωτερικά αν κολλάει δεν μας πειράζει, έτσι πρέπει.
  13. Κόβουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε το ίδιο με την κάθε μπάλα ζυμαριού χωρίς να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι στον πάγκο, χρησιμοποιούμε μόνο την αρχική ποσότητα αλευριού.
  14. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ένα ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας και στη συνέχεια με έναν πλάστη (προσοχή μην βάλετε στην λαδόκολλα αλεύρι, θέλουμε να κολλάει πάνω στην λαδόκολλα το ζυμάρι).
  15. Μεταφέρουμε σε ένα πολύ ρηχό ταψί ή ακόμη και σε λαμαρίνα την λαδόκολλα με την λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλά μας παντού ώστε να απλωθεί αλλά και να αφήσει σημάδια από τα δάχτυλά μας.
  16. Συνεχίζουμε με το άλλο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε σε δεύτερο ταψί.
  17. Έπειτα ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη και με ένα πινέλο περνάμε και τις δυο λαγάνες, αυτό μας δίνει ωραίο χρώμα στο ψωμί μας.
  18. Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι.
  19. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  20. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ή στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
  21. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτες κουζίνας.

ΛΑΓΑΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ;

Δεν υπάρχει σαρακοστιανό τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα χωρίς να έχουμε μια ή ακόμα και δύο λαγάνες στο τραπέζι! Εσύ όμως που τόσο πολύ αγαπάς την λαγάνα, ξέρεις τι συμβολίζει και γιατί συνεχίζουμε να την τρώμε τόσα χρόνια;

Θα σου πω εγώ όσα θες να μάθεις για την τραγανή και αυθεντική λαγάνα!

Η λαγάνα όπως ήδη γνωρίζεις, δεν έχει προζύμι και όπως είναι γνωστό οι ισραηλίτες χρησιμοποίησαν έναν άρτο σαν την λαγάνα κατα τη διάρκεια της νύχτας της εξόδου του από την Αίγυπτο, υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, αυτός ο απλός άρτος (λαγάνα), επιβλήθηκε από τον Μωσαϊκό νόμο να καταναλώνεται όλες την ημέρες της γιορτής του Πάσχα μέχρι που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Το πολύ σημαντικό που συμβαίνει με την λαγάνα είναι ότι έχει καθιερωθεί “για τα καλά” στην παράδοση μας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Για παράδειγμα, ο Αριστοφάνης στις εκκλησιάζουσες λέει “Λαγάνα Πέττεται” που σημαίνει Λαγάνες γίνονται. Από την άλλη ο Οράτιος, στα κείμενα του αναφέρει την λαγάνα ως το γλύκισμα των φτωχών.
Είναι αξιοσημείωτο πως η δική μας λαγάνα έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο και έχει αντέξει ανά τους αιώνες και καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα.

 

Σου έχω τις πιο ωραίες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα, όπως επίσης και τα 10+1 πιο νόστιμα νηστίσιμα γλυκά! Πάτα τα Link για να δεις ακριβώς πως θα διαμορφώσεις το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, εύκολα, γρήγορα και πάνω απ’ όλα νόστιμα!

 

Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές μαγειρικής στο Petros-Syrigos.com