E-Megara-GR
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΑ Παναγιώτης Μαργέτης

Τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στα Μέγαρα – Ο λόγος που εκφώνησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης

Θέλω αρχικά να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ, σήμερα, με σκοπό να υποδεχθούμε την Ολυμπιακή Φλόγα που συμβολίζει «το φως του πνεύματος, τη γνώση, τη φιλία και τη ζωή». Κατόπιν να σας καλωσορίσω εγκάρδια σε αυτήν τη σημαντική στιγμή, τόσο για το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας, όσο και για την πόλη των Μεγάρων. Των Μεγάρων με τη μακραίωνη ιστορία. Των Μεγάρων των 6 Ολυμπιονικών. Των Μεγάρων με τα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα και μνημεία, της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης που παραδίδεται ολοζώντανη από γενιά σε γενιά και εξελίσσεται μέσα στα χρόνια.

Συγχωρέστε με ειλικρινά που αισθάνομαι τόσο περήφανος για τον τόπο καταγωγής μου, αλλά πώς να μην είμαι όταν αυτός εδώ ο τόπος (που σήμερα βρισκόμαστε) γέννησε τον Ευκλείδη τον Μεγαρέα, τον μαθητή του Σωκράτη με τη Φιλοσοφική Σχολή του. Τον Σουσαρίωνα τον πατέρα της κωμωδίας, τον ποιητή Θέογνι, τον φιλόσοφο Στίλπωνα, τον τύρρανο Θεαγένη, τον ιστορικό Διευχίδα, τον μοναδικό Ευπαλίνο και τους ολυμπιονίκες, Ηρόδωρο, Όρσιππο, Κρατίνο, Κομέο, Δημόκριτο και Μένο. Τον τόπο που τάφηκε, σύμφωνα με τον Παυσανία, ο ολυμπιονίκης Κόροιβος. Πώς να μην είμαστε όλοι περήφανοι που η μακραίωνη ιστορία του τόπου μας περνά από την αρχαιότητα στη Βυζαντινή εποχή που καλλιτεχνήματά της είναι διάσπαρτα παντού μέχρι και σήμερα και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Όπως συνδεόμαστε εμείς οι Μεγαρείς με τον πολιτισμό μας, που είναι η γέφυρα από την αρχαιότητα στο σήμερα, έτσι και η φλόγα που μόλις άναψε στον τόπο μας, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι ο συνδετικός κρίκος και η γέφυρα ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως μαρτυρά και ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο άνθρωπος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σήμερα τα Μέγαρα υποδέχονται την Ολυμπιακή φλόγα. Την Ολυμπιακή φλόγα που αντιπροσωπεύει την προσπάθεια για τη νίκη και αποτελεί ένα από τα κυριότερα σύμβολα του Ολυμπισμού με Οικουμενική απήχηση και σημασία. «Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν κοινή πατρίδα την Αρχαία Ολυμπία» αναφέρει ο Βίκτωρ Ουγκώ και η αφή της Ολυμπιακής φλόγας το επιβεβαιώνει. Από τη στιγμή που γεννιέται αυτή η Φλόγα, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση της ολυμπιακής διοργάνωσης. Είναι όμως και η αφετηρία για ένα όμορφο οικουμενικό ταξίδι κατά το οποίο η Φλόγα εντέλλεται από εμάς να ειρηνεύσουν τα Έθνη και να γαληνεύσουν τα άτομα.

Το φως της Ολυμπιακής φλόγας που θα φωτίσει το Παρίσι και τη διοργάνωση των Αγώνων δείχνει τον δρόμο της συναδέλφωσης των λαών, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης. Και σήμερα αυτό είναι το μήνυμα, το όραμα και ο συμβολισμός της Παρέλασης των Εθνών λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, που ξεκινούν όλα από την Ολυμπιακή φλόγα και την αφή της. Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα όλων μας. Σήμερα που εμπόλεμες καταστάσεις σε όλον τον κόσμο σφίγγουν την καρδιά μας και θολώνουν τις προσδοκίες μας για ένα ειρηνικό μέλλον, μ΄ αυτήν εδώ τη Φλόγα στα χέρια των αθλητών ζητάμε από τις εμπόλεμες περιοχές να αποδεχθούν το αίτημά μας για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και για ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Δεν πρέπει να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι. Και σήμερα είναι άθλος το να είσαι άνθρωπος. Από το άθλος παράγεται ο αθλητισμός. Και στον αθλητισμό αγωνιζόμαστε, δεν πολεμάμε. Ας αγωνιστούμε για να κρατηθούμε άνθρωποι και να αποδώσουμε όλα τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στα παιδιά μας. Ας δείξουμε στα παιδιά μας τον δρόμο που μας δείχνει η Ολυμπιακή Φλόγα και οι συμβολισμοί της. Ας φτάσει η ελπίδα μας αυτή και η φωνή όλου του κόσμου στο Παρίσι που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Στο Παρίσι που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη προσέγγιση των αξιών της ειρήνης και της συνεργασίας. Στο Παρίσι που σε λίγο καιρό θα είναι ο τόπος που λαοί από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν και θα εορτάσουν το πνεύμα του αθλητισμού και της ανθρωπιάς.

Κλείνοντας θέλω και πάλι να χαιρετίσω όλους εσάς και ιδιαιτέρως τον Γαλλικό λαό που η πρωτεύουσά του θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα ως σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Θα αναμεταδώσει το μήνυμα της εκεχειρίας και της ειρήνης. Γαλλία, Παρίσι, θα σταθούμε όλος ο κόσμος δίπλα σας ανεξαρτήτως προελεύσεως ή πίστης για να διατηρήσουμε αυτήν τη Φλόγα αναμμένη ως ένδειξη της ανθρωπινότητάς μας.