E-Megara-GR
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το ντέρμπι της δεκαετίας στη Δυτική Αττική- Ασπρόπυργος- Μανδραϊκός για μια θέση στον «ήλιο»

Του Φώτη Περιφάνη 

Ίσως  το μεγαλύτερο ντέρμπι της τελευταίας δεκαετίας στην ΕΠΣΔΑ είναι αυτό που θα διεξαχθεί σήμερα (6/4) στο γήπεδο του Ασπροπύργου στις 18.00 ανάμεσα σε Ασπρόπυργο και Μανδραϊκό. Ένα ματς με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με μοναδικές συνθήκες, λόγω πολλών που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Μόλις πέντε στροφές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος ο Μανδραϊκός προηγείται στη βαθμολογία με τέσσερις βαθμούς επί του Ασπροπύργου, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του ακόμα η απόφαση της Π.Ε. της ΕΠΣΔΑ σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στη Γκορυτσά στον αγώνα με το Απόλλωνα Ποντίων στις 18/2.

 

Παιχνίδι χωρίς αύριο για τον Ασπρόπυργο 

 

Για τον Ασπρόπυργο δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός από τη νίκη για να ελπίζει. Μια νίκη που σε ντέρμπι κορυφής ψάχνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αφού πέρσι με τον έτερο τότε συνδικεκδικητή Απόλλωνα Ποντίων είχε δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα (3-3, 2-2), ενώ είχε ηττηθεί και στο Κύπελλο στη φάση των Ομίλων(0-1). Φέτος στον πρώτο γύρο ο Ασπρόπυργος είχε φύγει με το 0-0 από τη Μάνδρα, σε ένα ματς που είχε σταθεί αρκετά καλά, με το δεδομένο ότι αγωνίστηκε για αρκετά λεπτά με παίκτη λιγότερο.

 

Το «τρελό» σερί του Μανδραϊκού και η μόνη ήττα από…Ασπρόπυργο 

 

 

Από την αλλη πλευρά ο Μανδραϊκός φέτος  επέστρεψε ουσιαστικά μετά από 4 χρόνια στην Α’ Κατηγορία και επιδιώκει αύριο να «καθαρίσει» την υπόθεση τίτλος, ανεξάρτητα με το τι θα ακολουθήσει στο πειθαρχικό κομμάτι. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Μανδραϊκός από πέρσι σε αγώνα πρωταθλήματος δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Στη Β’ Κατηγορία αναδείχθηκε πρωταθλητής όντας αήττητος σε 16 αγωνιστικές(15 νίκες, 1 ισοπαλία), ενώ φέτος σε 22 αγώνες μετρά 20 νίκες και 2 ισοπαλίες. Δηλαδή ουσιαστικά σε αγώνα πρωταθλήματος μετρά ένα σερί 38 αγώνων χωρίς ήττα. Για να βρούμε ήττα του Μανδραϊκού στο τοπικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να γυρίσουμε 4 χρόνια πίσω, όταν στις 8/3/2020 είχε ηττηθεί με 3-1 από τον συντοπίτη ΠΑΟΚ Μάνδρας, σε μια χρονιά που το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Έκτοτε ο Μανδραϊκός, από τότε που επέστρεψε το 2022 στην ενεργό δράση δεν έχει ηττηθεί σε αγώνα πρωταθλήματος, όμως  η μοναδική απώλεια που έχει είναι από τον…Ασπρόπυργο, όταν στις 11/9/2022 είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου χάνοντας με 1-0 στο Φράγκειο. Τα τελευταία δηλαδή δυόμισι χρόνια η μοναδική ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις που έχει καταφέρει να κερδίσει τον Μανδραϊκό, είναι ο Ασπρόπυργος.

 

Το…«ντεζαβού» του 2017 

 

 

Κι όμως το ποδόσφαιρο της Δυτικής Αττικής έχει βιώσει ξανά παρόμοιο φινάλε ανάμεσα στα δύο αυτά ιστορικά σωματεία. Ήταν στο πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 όταν τότε ο Ασπρόπυργος τα είχε σαρώσει όλα. Στο πρωτάθλημα είχε τερματίσει πρώτος με μόλις τρεις βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Μανδραϊκό, με τις ομάδες να έχουν σε κάθε γύρο από μία νίκη, ο Ασπρόπυργος με 5-2(16/10/2016) και ο Μανδραϊκός με 2-1(19/2/2017), ενώ οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί και στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ, με τον Ασπρόπυργο να επικρατεί στο δημοτικό στάδιο Ελευσίνας με 3-1 και να πετυχαίνει το νταμπλ.

Φέτος κάτι αντίστοιχο επιδιώκει να κάνει ο Μανδραϊκός, καθώς ήδη έχει προκιθεί στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ακράτητο.

 

Η «μάχη» των πάγκων και το…παρελθόν Καλύκα- Τζουμερκιώτη 

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που θα προσεγγίσουν οι δύο προπονητές αυτό τον αγώνα ειδικών συνθηκών. Οι γηπεδούχοι υπό την καθοδήγηση του εμβληματικού Δημήτρη Καλύκα θα παραταχθούν με σημαντικές ελλείψεις στην επιθετική γραμμή, καθώς ως γνωστόν απουσιάζει εδώ και τρεις μήνες ο Αργύρης Στρατιδάκης, ενώ στον τελευταίο αγώνα με τον Πυρρίχιο υπέστη στα τελευταία λεπτά της συνάντησης κάταγμα στο χέρι του ο Κώνστας. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιώργου Τσιγγόπουλου, ο οποίος κάνει αγώνα δρόμου, για να προλάβει το ματς.

Από την άλλη πλευρά, ο Μανδραϊκός του επίσης αξιόλογου τεχνικού Άκη Τζουμερκιώτη θα παραταχθεί χωρίς προβλήματα και θα επιδιώξει να φύγει με ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα τον διατηρήσει στην κορυφή.

Αξίζει εδώ να αναφέρομουμε μια ενδιαφέρουσα προϊστορία ανάμεσα στους δύο προπονητές. Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν σαν αντίπαλοι ξανά δύο φορές και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 σε δύο φιλικά προετοιμασίας όταν εργαζόντουσαν στις Κ20 της Καλλιθέας(Άκης Τζουμερκιώτης) και Αχαρναϊκού(Δημήτρης Καλύκας) για τη Football League. Και στα δύο αυτά φιλικά είχε επικρατήσει στο γήπεδο Τζιτζιφιών και τις δύο φορές ο Άκης Τζουμερκιώτης με 4-1(21/10/2016) και 2-1(4/12/2016).

Στη διάρκεια της ίδιας σεζόν μάλιστα οι δυο τους έτυχε από αντίπαλοι να βρεθούν και συνεργάτες, καθώς για ένα περίπου δίμηνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, οι δυο τους αποτέλεσαν το τεχνικό δίδυμο της ΠΑΕ Καλλιθέας.

 

Η σταθερή αξία του Αριστείδη Βάτσιου 

Σε τέτοια κρίσιμα ματς, μόνο πονοκέφαλο δεν αποτελεί για την Επιτροπή Διαιτησίας ο ορισμός του διαιτητή. Για ακόμα ένα ντέρμπι τον αγώνα θα διευθύνει ο κορυφαίος διαιτητής από την ίδρυση της Δυτικής Αττικής, ο Αριστείδης Βάτσιος, ο οποίος έχει αποδείξει στην καριέρα του ότι πάντα βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της Ένωσης. Μάλιστα εκείνος ήταν πάλι που το 2017 είχε σφυρίξει και τα δύο παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες. Βοηθοί του θα  είναι οι επίσης ικανοί Παύλος και Πλάκας, ενώ 4ος διαιτητής θα είναι ο κύριος Σαφούρης.

 

Η προετοιμασία της ΕΠΣΔΑ

 

Όπως αντιλαμβάνεστε η διοίκηση της ΕΠΣΔΑ φρόντισε αυτή τη βδομάδα να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να κυλήσουν τα πάντα ομαλά αύριο στο μεγάλο αυτό παιχνίδι. Κάτι που ίσως αν είχε κάνει και στον αγώνα του Απόλλωνα Ποντίων με τον Μανδραϊκό να είχαμε αποφύγει πολλά.

Μετά από συνεδρίαση λοιπόν των μελών της ΕΠΣΔΑ και σε συνεννόηση με τις δύο ομάδες, αύριο λοιπόν αναμένονται αυστηρά μέτρα προστασίας στο δημοτικό γήπεδο Ασπροπύργου με παρουσία αστυνομικής δύναμης, αλλά και με πρόσωπα που θα υπάρχουν και στις κερκίδες του γηπέδου, για να ελέγχουν την κατάσταση. Οι γηπεδούχοι παραχώρησαν κάποιες προσκλήσεις στον Μανδραϊκό, με τους φίλους της ομάδας να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από εκείνους του Ασπροπύργου και με μεγάλο κενό ανάμεσά τους.

Η Ένωση θέλοντας να προσελκύσει κι ουδέτερο κόσμο όρισε τον αγώνα ξεχωριστά στις 18.00 το απόγευμα, ενώ όπως και στο ματς του πρώτου γύρου, θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από το ιντερνετικό κανάλι BTV Channel.

 

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι αυτό αύριο θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο χρονοντούλαπο της ΕΠΣΔΑ. Μιλάμε για δύο από τις πιο κορυφαίες σε επιτυχίες ομάδες της Ένωσης και που ευελπιστούμε να αποτελέσει διαφήμιση για ό,τι συμβεί εντός αγωνιστικού χώρου.

Και ο καλύτερος ή ο…τυχερότερος ας κερδίσει…

 

Πηγή soccerlive.gr